Bumi bisa tip ing sumbu

bumi bisa tip ing sumbu

Planet kita dibalik 84 yuta taun kepungkur nalika dinosaurus mlaku ing bumi. Luwih tepate, fenomena sing disebut shift pole nyata dumadi, bisa ngganti kecenderungan benda langit babagan sumbu lan nyebabake "wobble". Ana sawetara studi sing konfirmasi bumi bisa tip ing sumbu lan iki bisa nyebabake masalah serius kanggo manungsa lan urip kaya sing kita kenal.

Mulane, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo nyritakake carane Bumi bisa nguripake sumbu lan apa akibate.

Bumi bisa tip ing sumbu

Sinau ing bumi bisa tip liwat ing sumbu

Pergeseran kutub sing bener dumadi nalika kutub lor lan kidul geografis bumi owah sacara signifikan, nyebabake kerak padhet dadi mantel ndhuwur cair sing nglindhungi inti. Medan magnet utawa urip ing Bumi ora kena pengaruh, nanging rock terlantar nyathet gangguan ing wangun data paleomagnetic.

"Bayangake sampeyan ndeleng Bumi saka angkasa," ujare Joe Kirschvink, ahli geologi ing Institut Teknologi Tokyo ing Jepang, lan salah sawijining penulis. "Hanyutan kutub sejati menehi kesan yen planet miring menyang sisih siji, nalika sing kedadeyan yaiku permukaan watu (mantel padhet lan kerak) swirls ing ndhuwur mantel cair lan ngubengi inti njaba" .

"Akeh watu ngrekam orientasi medan magnet lokal nalika dibentuk, padha karo cara rekaman musik," ujare lembaga kasebut ing pratelan. Contone, kristal magnetit cilik sing dibentuk magnetosom mbantu macem-macem bakteri orient piyambak lan kempal sabenere karo kutub magnet. Nalika watu-watu kasebut dadi solid, watu-watu kasebut dadi kepepet lan mbentuk "jarum kompas mikroskopis," sing nuduhake endi kutub kasebut lan kepriye obahe nalika jaman Cretaceous pungkasan.

Kajaba iku, cathetan medan magnet iki ngidini kita ngerti sepira adohe watu kasebut saka pinggir: ing belahan bumi sisih lor, yen vertikal kanthi sampurna, tegese ana ing kutub, dene yen horisontal, iku dumunung ing khatulistiwa. Owah-owahan ing orientasi lapisan sing cocog karo jaman sing padha bakal nuduhake yen planet "wobbles" ing sumbu.

Sinau apa Bumi bisa tip ing sumbu

panyimpangan sumbu

Kanggo nemokake pratandha saka fenomena iki, penulis liyane, Profesor Ross Mitchell saka Institut Geologi lan Geofisika ing Beijing, China, ngelingi titik sampurna sing dianalisis minangka mahasiswa. Iki Tlaga Apiro, ing pagunungan Apennine, ing Italia tengah, ing ngendi watu gamping kasebut dibentuk persis ing wektu sing padha kasengsem kanggo nyelidiki: antarane 1 lan 65,5 yuta taun kepungkur, kira-kira tanggal punah saka dinosaurus.

Didorong dening hipotesis pengembara kutub sing sejati, data sing diklumpukake ing watu gamping Italia nuduhake manawa Bumi miring udakara 12 derajat sadurunge mbenerake dhewe. Sawise miring, utawa "capsizing", planet kita ganti dalan lan pungkasane nggawe busur meh 25 °, sing ditetepake dening penulis minangka "offset lengkap" lan "yo-yo kosmik" sing suwene udakara 5 yuta taun.

Panaliten sadurunge mbantah kemungkinan ngumbara kutub sing sejatine ing pungkasan periode Cretaceous, taruhan babagan stabilitas sumbu bumi sajrone 100 yuta taun kepungkur, "tanpa ngumpulake data sing cukup saka rekaman geologi," ujare panulis kertas kasebut. "Iki minangka salah sawijining sebab panaliten iki lan kasugihan data paleomagnetik sing apik banget," tambah ahli geofisika Richard Gordon saka Universitas Rice ing Houston ing komentar.

Panjelasan ilmiah

rotasi sumbu bumi

Bumi minangka bal berlapis kanthi inti logam padhet, inti njaba logam cair, lan mantel lan kerak padhet sing ndominasi permukaan sing kita manggon. Kabeh padha muter kaya ndhuwur, sapisan dina. Amarga Inti njaba bumi cair, mantel lan kerak sing padhet bisa geser ing ndhuwur. Struktur sing relatif padhet, kayata subduksi lempeng samudra lan gunung geni gedhe kaya Hawaii, luwih seneng nyedhaki khatulistiwa.

Senadyan pamindahan kerak iki, medan magnet bumi diasilake dening arus ing logam cair konvektif Ni-Fe ing inti njaba. Ing skala wektu sing suwe, obahe mantel lan kerak ing ndhuwur ora mengaruhi inti bumi, amarga lapisan watu sing ana ing ndhuwur transparan menyang medan magnet bumi. Nanging, pola konveksi ing inti njaba iki dipeksa kanggo nari ngubengi sumbu rotasi Bumi, tegese pola umum medan magnet bumi bisa ditebak, nyebar metu ing cara sing padha filings wesi baris munggah ing rod Magnetik sethitik.

Dadi data menehi informasi sing apik babagan orientasi geografis kutub lor lan kidul, lan miring menehi jarak saka kutub (bidang vertikal tegese sampeyan ana ing kutub, lapangan horisontal tegese sampeyan ana ing khatulistiwa). Akeh watu ngrekam arah medan magnet lokal nalika mbentuk, kaya musik tape rekaman. Contone, kristal cilik saka magnetit Mineral diprodhuksi dening sawetara bakteri bener baris munggah kaya jarum kompas cilik lan dadi kepepet ing endhepan nalika watu solidifies. Magnetik "fosil" iki bisa digunakake kanggo nglacak ngendi sumbu rotasi wis pindah relatif marang kerak bumi.

"Bayangake ndeleng Bumi saka angkasa," ujare penulis sinau Joe Kirschwenk saka Institut Teknologi Tokyo, ing ngendi ELSI adhedhasar. "Hanyutan kutub sing sejati katon kaya Bumi miring menyang sisih siji, nalika sing kedadeyan yaiku kabeh kulit njaba bumi sing watu (mantel lan kerak padhet) muter ngubengi inti njaba cair." A drift polar bener wis kedaden, nanging Ahli geologi terus mbahas apa rotasi gedhe saka mantel lan kerak bumi wis kedadeyan ing jaman kepungkur.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan apa Bumi bisa nguripake sumbu.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.