Biografi Heisenberg

pasinaon babagan prinsip kahanan sing durung mesthi

Dina iki kita bakal ngobrol babagan salah sawijining ilmuwan sing menehi tandha sadurunge lan sawise ing jagad fisika. Is babagan Werner Karl Heisenberg. Dheweke minangka pemikir lan fisika asal Jerman sing nggawe karya tartamtu kanthi wigati ing jagad fisika kuantum. Dheweke misuwur amarga ora yakin utawa prinsip indeterminasi sing nyebabake kemajuan fisika.

Ing artikel iki, kita bakal menehi katrangan babagan kabeh sing perlu dingerteni babagan riwayat lan riwayat Heisenberg.

Biografi Heisenberg

Heisenberg

Ilmuwan iki lair ing Würzburg tanggal 5 Desember 1901. Wiwit cilik, dheweke melu ing bidang akademik wiwit bapake dadi profesor sejarah. Duwe dadi guru ing kulawarga kasebut ndadekake Heisenberg dadi minat karo jagad ilmu pengetahuan. Dheweke sinau ing Universitas Munich lan dadi dhokter ing taun 1923. Latihane diiringi kepribadian penting saka jagad fisika kayata Niels Bohr.

Kanthi ilmuwan iki bisa dadi asisten amarga entuk dana saka Yayasan Rockefeller. Wis ana ing taun 1927 pungkasane dheweke kerja dadi profesor ing Universitas Leipzig. Ing universitas iki, dheweke wiwit mulang ketua fisika teoretis. Nalika dadi guru ing universitas kasebut, dheweke uga nambah pasinaon lan riset supaya bisa menehi kontribusi tartamtu ing jagad ilmu pengetahuan.

Aku kenal karo Albert Einstein kanthi pribadi nalika makarya ing Institut Fisika Teori ing Kopenhagen. Ing wektu iki, dheweke wis akeh ngasilake riset lan nggawe mekanika matrik. Sawise macem-macem investigasi, mekanik matriks iki nggawa dheweke ngrumusake mekanika kuantum.

Pirang-pirang taun mengko, ing taun 1935, dheweke pengin mlebu Universitas Munich kanggo ngganti Sommerfield. Wong iki pensiun nalika semana, nanging janjian kasebut dicegah dening Nazi. Lan dheweke negesake manawa Heisenberg makarya karo postulat sing teka peneliti Yahudi kayata Einstein lan Niels Bohr. Nanging, sawetara taun mengko dheweke nampa proposal Nazi kanggo ngarahake pambangunan bom atom sing dadi direktur ing lembaga Kaiser Wilhem. Mungkin sawetara upaya kanggo nggawe reaktor nuklir sing bisa ngasilake bledosan kanthi cepet, nanging ilmune durung cukup maju. Mula, dheweke ora bisa nggayuh.

Heisenberg prinsip ora mesthi

guru fisika kuantum

Wong iki misuwur amarga prinsip ketidakpastian iki minangka asil saka pirang-pirang investigasi. Sajrone karir minangka peneliti, akeh investigasi sampeyan bisa nggawe pabrik senjata nuklir, sanajan dheweke ora nindakake amarga etika. Riset sing paling penting yaiku rumusan prinsip sing durung mesthi. Prinsip iki digunakake dening ahli fisika liyane nganti saiki.

Prinsip sing durung mesthi Heisenberg nuduhake manawa mokal ngerti wayahe lan posisi atom. Kanthi nggawe postulat kasebut, dheweke nggawe formulasi liyane sing ana gandhengane karo gedhene, wektu lan energi. Kajaba iku, dheweke bisa ngowahi sawetara postulat teori klasik sing adhedhasar kepastian fisika. Ngelingi manawa atom sing nggawe struktur kasebut terus-terusan, ora bisa ditemtokake posisi sing pas.

Saliyane, Heisenberg, adhedhasar fisika kuantum, bisa nerangake dualitas spektral atom hidrogen lan atom helium. Amarga panliten kasebut, dheweke menang Bebungah Nobel fisika ing taun 1932. Pakaryan kasebut menehi kontribusi gedhe kanggo para astronotika amarga dheweke prédhiksi ana hidrogen ing rong negara bagian. Salah sijine yaiku orthohidrogen lan sing liyane yaiku parahydrogen. Kalorone kudu ana hubungane karo arah gerakan sing dijupuk inti atom.

Operasi Epsilon

Sawise perang rampung, Heisenberg dipenjara bareng karo ilmuwan Jerman liyane kanggo peternakan sing diarani Farm Hall ing Inggris. Tujuan rekrutmen utama yaiku kanggo nemokake sepira majune proyek konstruksi senjata atom. Sawise bom Hiroshima njeblug, Heisenberg menehi ceramah marang para tahanan liyane kanggo nerangake jumlah uranium sing pas sing dibutuhake kanggo nggawe bom kasebut.

Amarga wis nyelehake pirang-pirang mikrofon sing didhelikake ing omah, dikonfirmasi manawa Heisenberg ngerti jumlah uranium sing dibutuhake kanggo nggawe senjata nuklir nanging ora pengin nggawe amarga etika.

Postulat saka prinsip sing durung mesthi

Werner Heisenberg

Perumusan prinsip sing durung mesthi nyebabake manawa luwih tliti sing bisa dingerteni babagan posisi partikel utawa kurang presisi kita bakal ngerti apa kecepatane lan uga suwalike. Konsekuensi kuantum iki asring kakehan efek pengamat. Efek iki bisa ditrapake kanggo akeh sistem fisik nanging ora bisa diamati tanpa ngowahi. Tuladhane yaiku Sampeyan ora bisa ngukur tekanan ing ban tanpa uwal hawa. Kita ora bakal ngerti tekanan ban sing pas sadurunge masang nozel sing luwih resik.

Prinsip sing durung mesthi Heisenberg negesake manawa ora ana gandhengane karo proses pengamatan. Dheweke negesake manawa netepake minangka kerugian dhasar kanggo kabeh sistem kuantum, yen diamati utawa ora. Lan minangka akibat saka dualitas sing ana ing antarane gelombang lan partikel kasebut. Yen kudu dikandhani yen prinsip ketidakpastian iki minangka salah sawijining formula sing paling salah tafsir ing kabeh sejarah amarga ana implikasi filosofis. Wis digunakake minangka tes kabebasan lan minangka tes kasempatan nasib. Iki digunakake kanggo tujuan telepati utawa parapsikologi.

Artikel sing nggawe dalan filosofis indeterminis diwiwiti taun 1927, nyatakake:

"Ing ngrumusake ukum sebab-sebab sing kuat" Yen ngerti persis saiki, kita bisa ngramal mbesuk, "dudu kesimpulan, nanging premis kasebut salah. Kita ora bisa ngerti, amarga prinsip, saiki wis rinci.

Pungkasan, Heisenberg tilar donya ing wulan Februari 1976.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan Heisenberg iki lan eksploitasi.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.