Bencana alam

gunung geni bencana alam

Ing planet kita, ana akeh risiko lingkungan sing kudu dipikirake amarga konsekuensine cukup serius. Babagan babagan bencana alam. Biasane kedadeyan sing nyebabake pengaruh negatif marang urip lan manungsa kanthi cara umum lan umume disebabake fenomena sing bakal ana tanpa intervensi manungsa. Ing umume kasus, manungsa duwe tanggung jawab kanggo pengaruh konsekuensi saka tumindak ala, apa rencana teknologi utawa ala.

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani apa bencana alam, karakteristik, akibat lan conto.

Apa bencana alam

banjir

Bencana alam minangka kedadeyan sing ora ana campur tangane manungsa, sing nduwe pengaruh negatif marang urip lan manungsa. Ing pirang-pirang kasus, manungsa tanggung jawab kanggo efek malpraktek teknis, kelalaian, utawa akibat saka rencana sing ala.

Miturut jinis fenomena alam sing nyebabake bencana sing ana gandhengane, ana akeh sebab bencana alam. Umume, bencana alam yaiku disebabake dening fenomena iklim, proses geomorfologi, faktor biologis utawa fenomena spasial. Fenomena kasebut dianggep minangka bencana yen tekan ekstrem. Bencana alam sing ana gandhengane karo iklim kalebu siklon tropis, banjir, kekeringan, kebakaran liar, tornado, gelombang panas, lan ombak adhem. Saliyane, kita duwe bencana ruang sing kurang asring dibandhingake karo pengaruh meteorit lan asteroid.

Karakteristik utama

bencana alam

Bencana yaiku kedadeyan sing kedadeyan sajrone wektu sing cukup sithik, umume ora bisa diprediksi lan menehi pengaruh negatif tumrap urip. Bencana bisa kedadeyan kanthi alami, disebabake dening faktor manungsa, utawa disebabake saka faktor alami lan uga faktor manungsa.

Nalika ana acara, kanthi langsung utawa ora langsung, nduwe pengaruh negatif marang menungso, dadi bencana. Yen ana kedadeyan tanpa intervensi manungsa, mula bakal dianggep asli. Iki minangka konsep antropis ing endi manungsa dununge minangka entitas ing njaba alam. Kanthi cara iki, manungsa mbedakake tumindak lan akibate saka kedadeyan liyane ing alam semesta.

Nimbulaké

kebakaran alas

Antarane sebab-sebab sing nyebabake bencana kasebut, ing ngisor iki:

  • Penyebab iklim: kedadeyan kasebut kanthi variasi cuaca swasana kaya suhu, udan, angin, tekanan atmosfer, lsp. Biasane pangowahan variabel atmosfer sing ndadak iki sing nyebabake fenomena kayata angin topan, badai listrik, tornado, ombak adhem utawa panas.
  • Penyebab geomorfologi: umume kedadeyan nalika gerakan lempeng tektonik lan dinamika kerak bumi lan jubah nyebabake gempa bumi, tsunami lan letusan gunung geni.
  • Penyebab biologis: ketidakseimbangan ing ekosistem bisa nyebabake tuwuhing organisme patogen lan vektor kasebut. Kanthi cara iki, tuwuh bakteri lan virus bisa nyebabake epidemi utawa pandemi.
  • Ruang njaba: Meteorit lan asteroid sing mlebu ing atmosfer Bumi bisa nyebabake kerusakan parah.

Jinis bencana alam

Fenomena apa wae sing mengaruhi level ekstrem dianggep minangka bencana alam. Ayo deleng apa sejatine:

  • Longsor: yaiku musim salju sing akeh banget lan wilayah sing curam amarga efek gravitasi. Yen kedadeyan ing wilayah sing dikuwasani utawa dituju manungsa, bisa nyebabake bencana serius.
  • Siklon tropis: Dheweke minangka badai revolusi kanthi skala gedhe. Siklon iki diiringi udan deres lan angin cepet. Angin bisa nyebabake rasa ora nyaman ing segara, banjir, ngrusak infrastruktur lan bisa uga nyebabake wong mati.
  • Geser lemah: Iki minangka gerakan sing padha karo longsor, nanging kanthi massa sing mujur, bisa uga tajem. Biasane kedadeyan amarga udan deres lan saya suwe sing ngebaki lemah kanthi banyu lan nyebabake longsor. Uga bisa kedadeyan amarga ana gempa bumi.
  • Epidemik lan pandemi: penyakit nular bisa nyebabake masalah serius. Epidemi nyebar kanthi nular lan bisa nyebabake pandemi.
  • Letusan gunungapi: iki minangka pengusiran magma, awu lan gas sing akeh banget sing asale saka jubah Bumi. Magma kasebut mili menyang aliran sing nyusup ing permukaan Bumi lan ngobong kabeh sing ana ing lakune.
  • Sugeng: badai udan deres kanthi udan es es 5-50mm bisa nyebabake lan bisa nyebabake kerusakan.
  • Pangaruh meteorit lan komet: dheweke kurang asring nanging bisa nyebabake kerusakan serius. Meteorit minangka badan langit sing luwih cilik kanthi diameter 50 meter.
  • Kebakaran alas: Umume kebakaran liar digawe saka manungsa, sanajan akeh kedadeyan alami. Kondhisi kekeringan ekstrem bisa spontan ngobong vegetasi sing luwih garing lan miwiti geni.
  • Banjir: Iki diprodhuksi kanthi kebanjiran kali lan tlaga gedhe yen udan deres. Tutup dawa bisa ngrusak infrastruktur, nyeret kewan lan wong, wit oyot, lsp.
  • Kekeringan: Iki ora ana udan kanggo wektu sing suwe lan suhu sing dhuwur. Taneman ilang, kewan mati, lan manungsa kepeksa ninggalake wilayah kasebut amarga keluwen lan ngelak.
  • Gempa Bumi: dheweke wedi banget amarga ora bisa ditebak lan bisa nyebabake akibat serius. Bisa ngrusak struktur, nyebabake bledosan, ngilangi pipa banyu, bendungan lan kacilakan liyane.
  • Badai wedhi lan bledug: kedadeyan kasebut ing zona garing lan semi-garing. Utamane ara-ara samun disebabake dening angin kenceng sing ngindhari pasir lan mbentuk awan sing bisa nyebabake matine makhluk urip amarga sesak lan abrasi.
  • Partikel sing ditanggepi- Iki disebabake dening badai wedhi lan bledug lan bisa dadi polutan sing nyusahake banget sing nyebabake masalah ambegan serius.
  • Badai listrik: Kedadeyan kasebut amarga akumulasi pembaruan udhara panas lan lembab sing mlebu swasana ora stabil. Asile, bledhek lan bledhek bisa diiringi udan deres, angin lan uga udan es.
  • Puting beliung: minangka ekstensi awan sing mbentuk kerucut udara ing revolusi. Dheweke bisa ngrusak infrastruktur, ngrusak rute komunikasi lan ngancam nyawa kewan lan manungsa.
  • Tsunami: uga diarani ombak pasang. Dheweke disebabake anane gempa ing njero banyu sing nyebabake ombak gedhe sing obah kanthi kecepatan dhuwur. Kanthi pengaruh ing pesisir bisa ngasilake bencana gedhe amarga kena pengaruh lan banjir.
  • Gelombang panas: Iki kalebu kenaikan suhu reguler ing sawijining wilayah ing ndhuwur rata-rata sing normal kanggo papan lan periode taun sing padha. Biasane uga diiringi mangsa garing.
  • Gelombang kadhemen: kosok baline yaiku gelombang panas lan biasane diiringi cuaca sing ora apik.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan apa bencana alam lan ciri khas kasebut.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.