Bedane antara magma lan lava

prabédan utama antarane magma lan lava

Amarga ana akeh gunung geni aktif ing donya, kemungkinan salah sijine isih njeblug. Sawetara jeblugan vulkanik asring luwih dikenal amarga intensitas utawa pengaruhe, dene liyane bisa diabaikan. Ing erupsi vulkanik sing luwih dikenal utawa kasebut ing ngendi kesalahan ngrujuk magma lan lahar minangka perkara sing padha, sanajan ora ana. Ana akeh beda antarane magma lan lava sing bakal kita deleng kanthi rinci.

Mulane, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo nyritakake apa bedane utama antara magma lan lava lan ciri-ciri utamane.

apa iku magma

mili lahar

Ayo miwiti artikel iki kanthi ngerti apa magma. Magma mung ditetepake minangka watu cair saka tengah bumi. Minangka asil fusi, magma minangka campuran zat cair, senyawa volatil lan partikel padhet.

Komposisi magma dhewe angel ditetepake amarga gumantung saka faktor kayata suhu, tekanan, mineral, lan liya-liyane, nanging sacara umum, kita bisa mbedakake rong jinis magma adhedhasar komposisi mineral. Ayo dideleng ing kene:

  • magma mafik: Isine proporsi silikat, ing wangun silikat sing sugih ing wesi lan magnesium, umume digawe dening leleh saka kerak kandel dhasar segara. Kanggo bagean kasebut, magma jinis iki uga diarani magma basal, sing ditondoi kanthi penampilan cairan amarga isi silika sing sithik. Kanggo suhu, biasane antarane 900 ºC lan 1.200 ºC.
  • Magma Felsic: Dibandhingake karo sing sadurunge, yaiku magma sing ngemot silika akeh, ing bentuk silikat sing sugih sodium lan kalium. Biasane asale saka leleh kerak kontinental. Padha uga disebut magma asam lan, amarga isi silika sing dhuwur, padha lengket lan ora mili. Dene suhu magma felsik biasane antara 650°C nganti 800°C.

Bisa dideleng yen rong jinis magma duwe suhu dhuwur. Nanging, nalika magma adhem, dadi kristal, nggawe watu beku. Iki bisa dadi rong jinis:

  • Batu plutonik utawa intrusif nalika magma kristal ing njero bumi.
  • Watu vulkanik utawa overflow Kawangun nalika magma kristal ing lumahing bumi.

Nanging, magma tetep ana ing jero gunung geni ing struktur sing disebut kamar magma, sing ora liya minangka guwa lemah sing nyimpen lahar sing akeh banget lan minangka titik paling jero saka gunung geni. Dene ambane magma, iku angel dicritakake, utawa malah bisa ndeteksi kamar magma sing jero. Nanging, kamar magma wis ditemokake ing ambane antarane 1 lan 10 kilometer. Pungkasan, nalika magma bisa munggah saka kamar magma liwat saluran utawa cerobong asep gunung geni, sing diarani njeblug gunung geni.

apa iku lava

beda antarane magma lan lava

Sawise sinau luwih akeh babagan magma, kita bisa nerusake kanggo ngrembug apa iku lava. Lava mung magma sing tekan lumahing bumi nalika letusan gunung geni lan ngasilake apa sing kita kenal minangka aliran lava. Minangka pilihan pungkasan, lahar yaiku apa sing kita deleng ing letusan gunung berapi.

Ciri-cirine, komposisi lava lan suhu lava gumantung saka kekhususan magma, sanajan suhu lava beda-beda sajrone lelungan liwat lumahing bumi. Khususé, lava kena rong faktor sing dudu magma: tekanan atmosfer, sing tanggung jawab kanggo ngeculake kabeh gas sing ana ing magma, lan suhu sekitar, sing nyebabake lava adhem kanthi cepet lan ngasilake watu.

Apa bedane magma lan lava

magma njeblug

Yen sampeyan wis tekan iki, sampeyan bisa uga ngerteni bedane magma lan lava. Ing kasus apa wae, ing kene kita bakal ngringkes prabédan utama kanggo njlentrehake keraguan. Dadi, yen sampeyan mikir yen magma utawa lava, elinga ing ngisor iki:

  • Lokasi: iki mbokmenawa prabédan paling gedhe antarane magma lan lahar. Magma minangka lava ing ngisor permukaan lan lava minangka magma sing munggah lan tekan permukaan.
  • Paparan faktor: Secara khusus, lava kena pengaruh faktor-faktor khas permukaan bumi, kayata tekanan atmosfer lan suhu sekitar. Ing kontras, magma ing ngisor permukaan ora kena pengaruh faktor kasebut.
  • Formasi Batuan: nalika magma adhem, adhem alon-alon lan jero, saéngga nggawe watu plutonik utawa intrusif. Ing kontras, nalika lahar adhem, adhem kanthi cepet lan ing permukaan, mbentuk watu vulkanik utawa kebanjiran.

Bagean gunung geni

Iki minangka bagéan sing mbentuk struktur vulkanik:

Kawah

Iku bukaan ing ndhuwur ngendi lahar, awu lan kabeh materi piroklastik diusir. Nalika kita ngomong babagan bahan piroklastik, kita tegese kabeh pecahan saka watu beku vulkanik, kristal saka mineral beda, lsp. Ana akeh kawah sing maneka warna ukuran lan wujud, nanging sing paling umum yaiku bunder lan amba. Sawetara gunung geni duwe luwih saka siji kawah.

Sawetara bagéan saka gunung geni tanggung jawab kanggo njeblug vulkanik kuwat. Saka letusan kasebut, kita uga bisa ndeleng sawetara jeblugan vulkanik sing cukup kuat kanggo ngrusak bagean strukture utawa ngowahi.

Caldera

Iku salah siji bagéan saka gunung geni sing asring bingung karo kawah. Nanging, nalika gunung geni ngeculake meh kabeh materi saka kamar magma ing erupsi, depresi ageng kawangun. Kawah wis nggawe sawetara kahanan kang ora tetep ing gunung geni urip sing lack support struktural. Kurange struktur ing gunung geni nyebabake lemah ambruk. Ukuran kawah iki luwih gedhe tinimbang kawah dhewe. Elinga yen ora kabeh gunung geni duwe kaldera.

Kerucut vulkanik

Iki minangka akumulasi lava sing ngalangi nalika adhem. Kabeh piroklas ekstravulkanik sing diprodhuksi dening njeblug utawa bledosan vulkanik liwat wektu uga minangka bagéan saka kerucut vulkanik. miturut carane akeh rashes ing urip, kekandelan lan ukuran cones bisa beda-beda. Kerucut vulkanik sing paling umum yaiku scoria, splash, lan tuff.

Tumpakan

Iki minangka retakan sing kedadeyan ing wilayah ing ngendi magma diusir. Iki minangka retakan utawa retakan kanthi bentuk elongated sing nyedhiyakake ventilasi menyang interior lan kedadeyan ing wilayah ing ngendi magma lan gas internal diusir menyang permukaan. Ing sawetara kasus, iku njalari dirilis explosively liwat pipa utawa cerobong asep, nalika ing kasus liyane dibebasake kanthi tentrem liwat retakan sing nyebar ing kabeh arah lan nutupi wilayah gedhe.

Chimneys lan dikes

Vent yaiku pipa sing nyambungake ruang magma menyang kawah. Ing kono gunung geni njeblug lahar. Kajaba iku, gas sing dibebasake nalika erupsi ngliwati wilayah kasebut. Salah sawijining aspek saka letusan gunung geni yaiku tekanan. Ngelingi tekanan lan jumlah materi sing munggah liwat cerobong asep, kita bisa ndeleng manawa watu kasebut ambruk amarga tekanan lan diusir saka cerobong asep.

Minangka kanggo dikes, padha formasi igneous utawa magmatic karo wangun tubular. Dheweke ngliwati lapisan watu sing cedhak lan banjur solid nalika suhu mudhun. Iki dikes digawe nalika magma munggah ing fissures anyar utawa fissures kanggo lelungan ing sadawane dalan ing watu. Nglewati watu sedimen, metamorf, lan plutonik ing sadawane dalan.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan beda utama antarane magma lan lava.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.