Banyu ing mars

kutub kidul planet abang

Wis suwe, wis dingerteni manawa Mars duwe banyu ing njero ati. Sing ora dingerteni yaiku pira sejatine banyu sing bisa diduweni. Kaya sing wis dingerteni, Mars minangka target NASA lan diteliti kanthi lengkap. Data anyar wis dicethakaké ana ing banyu ing mars ana gandhengane karo lemah ngisor kutub kidul. Welasan tlaga ngisor lemah ditemokake ing wilayah iki.

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani kabeh sing saiki wis dingerteni babagan banyu ing Mars.

Kutub Kidul lan banyu ing Mars

planet garing

Nganti saiki, kita ngerti manawa permukaan ngisor Mars ngemot endhog es lan karbon dioksida beku ing papan-papan sing diarani es garing. Endapan kasebut ditemokake ing macem-macem lapisan, sing ngidini kita nyathet sejarah Mars kanthi luwih apik. Contone, ngidini kita nemtokake kepiye wilayah ing Mars luwih adhem sadurunge bisa nggawe pembekuan iki.

Panaliten anyar dening NASA nyampekano rincian liyane babagan celengan ngisor iki. Dheweke ora yakin manawa tandha-tandha kasebut minangka banyu cair, nanging katon luwih jembar tinimbang sing ditemokake ing dokumen asli. Agensi kasebut nggunakake instrumen MARSIS ing orbit Eropa Express Space Agency Eropa. Kanthi instrumen radar iki, peneliti bisa ngirim gelombang menyang permukaan Mars. Adhedhasar ombak sing bisa ditampilake, bisa nemtokake apa sing ana ing sangisore permukaan. Contone, es gampang dibayangke kanthi gelombang radardene komponen kayata bumi dhewe gampang ditembus lan meh ora dibayangke.

Penyelidikan paling anyar wis nuduhake puluhan titik refleksi ing kutub kidul. Wilayah sing dijamin dening poin kasebut luwih gedhe tinimbang sing dipikirake sadurunge. Nanging sing paling apik yaiku ing pirang-pirang panggonan, banyu beku udane kurang saka rong kilometer.

Apa sing dicritakake dening kita? Kita kudu luwih akeh panelitian ing wilayah kasebut ing Mars. Panemuan kasebut bisa akuInspirasi misi anyar ing lokasi ing Kutub Selatan ing Mars. Rover ing Kutub Kidul Mars bisa mbantu kita luwih ngerti tumindak banyu ing wilayah kasebut lan kepiye gunane kanggo manungsa ing mbesuk.

Riset banyu ing Mars

ruts putih banyu ing Mars

Saiki, Mars dadi ara-ara samun sing beku. Nanging delta garing lan bank-bank nuduhake yen biyen, banyu mili nyabrang permukaan planet abang iki. Wis puluhan taun, para ilmuwan nyoba ngerteni endi banyune ing Mars, kepengin ngerti kepiye planet abang dadi gurun garing, dene tangga teparo, Bumi, ngirit sumber banyu lan dadi swarga biologis.

Saiki, kanthi ngenalake pengamatan planet iki menyang model anyar, tim ahli geologi lan ilmuwan atmosfer ngasilake gambar anyar masa lalu Mars: umume banyu sing ana ing planet iki bisa uga kepepet ing lemah bumi.

Panliten sadurunge nuduhake yen nalika radiasi surya narik banyu ing Mars saka swasana, umume banyu ing Mars ucul menyang angkasa. Nanging panaliten anyar iki nyimpulake yen banyu ing Mars ngalami kebocoran atmosfer lan tangkapan geologis. Gumantung saka jumlah banyu sing diwiwiti, model anyar ngramal kasebut antawisipun 30% lan 99% terintegrasi ing mineral saking kerak bumidene turune minggat menyang angkasa. Iki kalebu jembar lan bisa uga kalebu rong proses, mula kasunyatane ana ing kisaran kasebut.

Yen model anyar akurat, sejarah remaja ing Bumi kudu ditulis maneh. Dipercaya manawa kabeh banyu sing kepepet ing kerak Mars saiki tegese nalika isih enom, luwih akeh banyu ing permukaan Mars tinimbang model sadurunge, lan jaman kuno bisa uga luwih apik tinimbang sing dingerteni sadurunge. urip mikroba. Swasana tipis Mars nyegah anané banyu cair ing lumahing planet abang. Nanging banyu bisa tetep cair ing lemah.

Alur putih

banyu ing mars

Ana bukti yen ana banyu asin ing Mars, lan cairan iki minangka sebab alur linier sing ditemokake ing lereng kawah nalika musim paling panas ing Mars. Opo maneh, banyu cair ing sangisore permukaan nyedhiyakake lingkungan sing luwih cocog kanggo urip ing planet iki. Asil kasebut mbukak bukti uyah terhidrasi nganti patang lokasi sing beda. Mula, sing diarani parit lurus langsing, sing ambane udakara 5 meter lan wis ditliti pirang-pirang taun, amarga ana kegiyatan banyu uyah.

Aliran linier sing misterius katon saben musim panas Martian, kayane bisa mudhun ing lereng lintang tengah ing belahan bumi sisih kidul. Nalika hawa adhem, arus linear utawa alur iki ilang. Kasunyatan manawa data saiki negesake manawa alur iki ora dikelola sajrone taun nuduhake yen banyu cair mili mudhun ing bukit lan lereng amarga paningkatan suhu. Nalika tekane mangsa adhem padha ilang.

Amarga data spektrometrik saka CRISM, tim ilmuwan saka Institut Teknologi Georgia (AS) negesake anane uyah terhidrasi kayata perklorat lan klorat, sing akeh banget ing planet iki (nganti 10.000 kaping luwih akeh tinimbang Bumi). Dadi apa murahake titik beku ing banyu saka 0ºC nganti -70ºC, kahanan sing bisa ditemokake supaya bisa nemokake banyu cair.

Kahanan kanggo urip

Sanajan kabeh ditemokake, lumahing planet abang kasebut nduweni kahanan lingkungan sing durung bisa dipengini. Utamane, kondhisi kasebut ditemtokake dening jumlah radiasi ultraviolet sing asale saka srengenge. Nanging, data babagan kemungkinan eksistensi banyu cair ing bagean ngisor lemah bisa nggawe habitat luwih disenengi ing aturan Martian, yaiku upaya sing kudu dikonsentrasi kanggo nggoleki urip mbesuk.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan banyu ing Mars lan kabeh sing wis dingerteni.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.