Banjir opo?

Gambar banjir ing La Mojana

Udan, ing pirang-pirang wilayah ing donya, ditrima, nanging nalika banyune ambruk kanthi kuwat utawa suwe-suwe, bakal teka nalika lemah utawa saluran pembuangan kutha-kutha lan kutha-kutha mandheg bisa nyedhot.

Lan mesthine, amarga banyu iku cair lan, mulane, sawijining elemen sing bisa mlaku ing endi wae, kajaba yen awan ora cepet bubar, kita ora bakal duwe pilihan liyane kajaba mung ngobrol babagan banjir. Nanging, Apa sejatine lan apa sing nyebabake?

Apa dheweke?

Tampilan banjir ing Costa Rica, Oktober 2011

Banjir yaiku pendhudhukan banyu ing wilayah sing biasane bebas saka iki. Iki minangka fenomena alam sing kedadeyan wiwit ana banyu ing planet Bumi, sing nggawe pesisir, nyumbang kanggo nggawe dataran ing lembah kali lan lahan sing subur.

Apa sing nyebabake dheweke?

Topan Harvey, katon satelit

Bisa uga disebabake dening macem-macem fenomena, yaiku:

  • Gulung adhem: Ana kedadeyan nalika suhu permukaan bumi luwih adhem tinimbang segara. Bedane iki nyebabake akeh udhara sing panas lan lembab munggah ing lapisan tengah lan ndhuwur atmosfer, saengga nyebabake udan deres lan, akibate bisa uga ana banjir.
    Ing Spanyol minangka fenomena taunan sing kedadeyan wiwit musim gugur.
  • Muson: muson minangka angin mangsan sing diprodhuksi dening pamindahan sabuk khatulistiwa. Iki disebabake dening hawa adhem, sing luwih cepet tinimbang banyu. Dadi, ing musim panas suhu permukaan bumi luwih dhuwur tinimbang samodra, sing nyebabake hawa ing ndhuwur bumi mundhak kanthi cepet, nyebabake badai. Nalika angin tiup saka anticyclones (area tekanan tinggi) menyang siklon (area tekanan rendah) kanggo ngimbangi tekanan loro, angin gedhe terus-terusan nyebul saka samodra. Minangka akibat saka iki, udan deres kanthi intensitas, nambah level kali.
  • Topan: Topan utawa topan minangka fenomena meteorologi sing, kajaba ora bisa nyebabake akeh kerusakan, minangka salah sawijining banyu sing bisa mudhun. Iki minangka sistem badai kanthi sirkulasi tertutup sing muter ngubengi pusat tekanan rendah nalika mangan panas segara, sing paling sethithik suhu 20 derajat Celcius.
  • Thaw: ing wilayah sing salju asring banget lan uga akeh, suhu sing munggah mendadak nyebabake banjir ing kali. Uga bisa kedadeyan yen udan salju wis deres lan ora biasa, kayata kedadeyan sing jarang kedadeyan ing wilayah kanthi iklim garing utawa garing.
  • Ombak pasang utawa tsunami: fénoména kasebut minangka sebab musibah banjir. Ombak raksasa sing disebabake gempa bisa ngrebut pesisir, nyebabake akeh masalah kanggo warga lan flora lan fauna ing papan kasebut.
    Umume kedadeyan ing wilayah Pasifik lan Samudra Hindia, sing nduweni aktivitas gempa sing luwih gedhe.

Apa pertahanan sing kita lakoni?

Dams kanggo nyegah banjir

Wiwit kamanungsan wiwit dadi luwih ora aktif, manggon ing cedhak kali lan lembah, mesthi ana masalah sing padha: kepiye supaya ora ana banjir? Ing Mesir, sajrone jaman Firaun, Kali Nil bisa nyebabake kapitunan wong Mesir, mula dheweke nuli sinau babagan cara nglindhungi pametune kanthi saluran sing ngalihake banyu lan bendungan. Nanging sedhih, dheweke biyen bisa dirusak dening banyu sawise sawetara taun.

Sajrone Abad Pertengahan ing Spanyol lan Italia sisih lor, kolam lan wadhuk wis dibangun kanggo ngatur kali. Nanging durung saiki, ing jaman saiki, yen ing negara-negara World First, kita pancen bisa nyegah banjir. Bendungan, alangan logam, ngatur waduk, nambah kapasitas saluran saluran kali… Kabeh iki, ditambahake menyang prediksi meteorologi sing wis digawe, ngidini kita ngontrol banyu kanthi luwih apik.

Uga, sithik-sithik dilarang dibangun ing pesisir, yaiku papan sing gampang banget banjir. Apa iki, yen wilayah alam ora akeh tanduran, banyu bakal luwih akeh fasilitas kanggo ngrusak kabeh, mula tekan omah-omah; Kosok baline, yen ora dibangun, utawa yen, mbaka sethithik, lingkungan sing wis diukum karo manungsa kanthi tanduran asli bisa pulih, risiko yen banjir bakal ngancurake kabeh sithik.

Ing negara-negara berkembang, ing sisi liyane, sistem kayata pencegahan, waspada lan tumindak sabanjure kurang dikembangake, amarga sayangé katon ing prahara sing ngrusak negara-negara Asia Tenggara. Nanging, kerja sama internasional milih tumindak supaya penduduk sing manggon ing wilayah sing luwih aman luwih aman.

Banjir ing Spanyol

Ing Spanyol, kita nemoni akeh masalah banjir. Sing paling serius ing sejarah pungkasan yaiku:

Banjir taun 1907

Ing tanggal 24 September 1907, 21 wong tewas ing Malaga amarga udan deres. Cekungan Guadalmedina kebanjiran, nggawa longsor banyu lan lendhut sing dhuwure 5 meter.

Banjir gedhe ing Valencia

Tampilan banjir Valencia

Ing tanggal 14 Oktober 1957, 81 wong ilang nyawane amarga kakehan Kali Turia. Ana rong banjir: sing pertama kaget kabeh, amarga ing Valencia meh ora udan; sing nomer loro tekan awan tekan wilayah Camp del Turia. Ing pungkasan iki 125l / m2 nglumpukake, 90 wong kasebut sajrone 40 menit. Kali iki duwe aliran udakara 4200 m3 / s. Ing Begis (Castellón) 361l / m2 dikumpulake.

Banjir taun 1973

Tanggal 19 Oktober 1973, 600l / m2 nglumpukake ing Zúrgena (Almería) lan ing al Albuñol (Granada). Ana akeh korban jiwa; Kajaba iku, kotamadya La Rábita (Granada) lan Puerto Lumbreras (Murcia) kabeh padha rusak.

Banjir Tenerife

31 Maret 2002 232.6l / m2 dikumpulake, kanthi intensitas 162.6l / m2 sajrone sakjam, sing nyebabake tiwas wolung wong.

Banjir ing Levante

Tampilan banjir Levante

Gambar - Ecestaticos.com

Antarane 16 lan 19 Desember 2016, badai Levante sing kena pengaruh Komunitas Valencian, Murcia, Almería lan Kepulauan Balearic nyebabake 5 wong tiwas. Ing akeh poin luwih saka 600l / m2 akumulasi.

Banjir ing Malaga

Tampilan dalan Malaga sing kebanjiran

Tanggal 3 Maret 2018 badai dibuwang nganti 100 liter ing titik-titik ing provinsi Malaga, kayata pelabuhan Malaga, Kulon lan Inland Costa del Sol, Serranía lan Lembah Genal. Untunge, ora ana kerugian manungsa sing disesali, nanging layanan darurat nyebabake luwih saka 150 insiden amarga wit lan obyek liyane sing tiba, lan longsor.

Iki ora sepisanan kedadeyan kaya ngono. Kasunyatane, kedadeyan kasebut pancen asring banget. Contone, 20 Februari 2017 140 liter banyu akumulasi saben meter persegi ing sewengi. Darurat melu 203 insiden amarga kebanjiran lantai ngisor, barang sing tiba lan kendaraan sing macet ing dalan kasebut.

Masalahe yaiku provinsi kasebut diubengi pegunungan. Nalika udan, kabeh banyu bakal mili. Masyarakat Malaga wis suwe njaluk langkah supaya bisa nyegah.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.