Bagean gunung geni

gunung geni kanthi lengkap

Kita ngerti manawa gunungapi duwe luwih akeh bagean tinimbang sing katon kanthi mripat. Sing bisa dideleng saka njaba yaiku kerucut vulkanik utawa kabeh, lan uga bisa ndeleng lahar sing geser jeblugan. Nanging, ana bedane bagean gunung geni sing ora bisa dideleng kanthi ringkes minangka bagean dhasar saka fitur geologi iki.

Ing artikel iki, kita bakal njlentrehake kabeh bagean gunungapi lan apa fungsine masing-masing.

Karakteristik utama

bagean gunung berapi kawah

Kaping pisanan yaiku ngerti sawetara ciri utama gunung geni. Iki minangka struktur geologis sing ndhelikake bagean liyane lan sing dibentuk suwe-suwe. Bagean kasebut beda-beda gumantung karo kegiyatan gunung geni. Ora ana gunung geni sing katon padha karo liyane ing babagan tampilan. Nanging, gunung geni ora mung sing katon saka njaba.

Gunung geni gegandhengan karo struktur internal planet kita. Bumi duwe inti pusat yaiku Wonten ing kahanan padhet miturut pangukuran seismik radius 1220km. Lapisan njaba inti minangka bagean semi-padhet sing tekan radius nganti 3400km. Saka ing kana ana jubah, ing endi lahar ditemokake. Rong bagean bisa dibedakake, jubah ngisor, sing ambané saka 700km nganti 2885km, lan sisih ndhuwuré, udakara 700km nganti kerak, kanthi kandhutan 50km rata-rata.

Bagean gunung geni

bagean gunung geni

Iki minangka bagean sing nggawe struktur gunung geni:

Kawah

Iki minangka bukaan sing ana ing sisih ndhuwur lan liwat lahar, awu lan kabeh bahan piroklastik diusir. Nalika ngomong babagan bahan piroklastik sing diarani kabeh pecahan watu vulkanik vulkanik, kristal macem-macem minerallsp. Ana akeh kawah sing beda-beda ukuran lan bentuk, sanajan sing paling umum yaiku bunder lan jembar. Ana sawetara gunung geni sing duwe luwih saka siji kawah.

Sawetara bagean gunung geni sing tanggung jawab kanggo njeblug vulkanik sing kuat. Lan gumantung karo letusan kasebut, kita uga bisa ndeleng sawetara kanthi intensitas sing cukup sing bisa ngrusak bagean saka strukture utawa ngowahi.

Caldera

Iki minangka salah sawijining bagean saka gunung berapi sing asring bingung karo kawah kasebut. Nanging, depresi gedhe sing mbentuk nalika gunungapi ngeculake meh kabeh bahan saka ruangan magma nalika njeblug. Kaldera nggawe sawetara kahanan ora stabil ing gunung geni urip sing kurang saka dhukungan struktural. Kurang struktur ing njero gunung geni iki nyebabake lemah ambruk ing njero lemah. Kaldera iki luwih gedhe tinimbang kawah. Elinga yen ora kabeh gunungapi duwe kaldera.

Kerucut vulkanik

Yaiku akumulasi lava sing dadi kuwat nalika dadi adhem. Uga bagean saka kerucut vulkanik yaiku kabeh pyroclasts ing njaba gunung geni sing diprodhuksi dening letusan utawa bledosan liwat wektu. Gumantung saka jumlah ruam sing sampeyan alami sajrone urip, kerucut bisa beda kekandelan lan ukuran. Kerucut vulkanik sing paling umum ana yaiku slag, spatter lan tuff.

Bagéan gunung geni: fisura

Iki minangka celah sing ana ing wilayah sing diusir magma kasebut. Yaiku celah utawa retak kanthi bentuk memanjang sing menehi ventilasi ing njero ruangan lan ana ing wilayah sing magma lan gas internal diusir menyang permukaan. Ing sawetara kasus, nyebabake bisa diluncurake liwat saluran utawa cerobong asep kanthi explosively lan ing kasus liyane kanthi tentrem liwat celah sing ana ing macem-macem arah lan nutupi wilayah gedhe.

Cerobong asep lan bendungan

cerobong asep saka gunung geni

Cerobong asep minangka saluran liwat kamar magma lan kawah sambung. Minangka papan ing gunung geni, lahar ditindakake kanggo diusir. Luwih-luwih, lan gas sing diluncurake sajrone jeblugan liwat wilayah kasebut. Salah sawijining aspek jeblugan gunung geni yaiku tekanan. Amarga tekanan lan jumlah bahan sing mundhak liwat cerobong asep, kita bisa ndeleng manawa ana watu sing ambruk dening tekanan lan uga diusir saka cerobong asep.

Dene tanggul, yaiku formasi igneous utawa magmatic sing bentuke tabung. Dheweke ngliwati lapisan watu sing ana ing jejer banjur padhet nalika suhu mudhun. Bendungan iki digawe nalika magma dadi patah tulang anyar utawa nggawe retak kanggo ngetutake dalane ing watu. Sadawane dalan kasebut, nyebrang watu endapan, metamorf lan plutonik.

Bagéan gunung geni: ruang kubah lan magmatic

Kubah kasebut ora mung liya saka akumulasi utawa gundukan sing digawe saka lava viskositas lan entuk bentuk bunder. Lava iki padhet banget nganti ora bisa bergerak amarga gaya gesekan kiat banget karo lemah. Nalika adhem diwiwiti, pungkasane bakal dadi padhet lan kubah alam iki digawe. Sawetara bisa nggayuh dhuwur utawa ekstensi sing beda utawa tuwuh alon-alon sajrone pirang-pirang taun minangka asil akumulasi lava liyane. Biasane dununge ana ing njero gunung geni lan ora ngluwihi wates kawah. Kita bisa nemokake luwih asring ing stratovolcanoes.

Pungkasan, salah sawijining bagean paling penting ing gunung geni yaiku ruang magma. Tanggung jawab kanggo nglumpukake magma sing asale saka pedalaman Bumi. Biasane ditemokake ing jerone jero lan Iki minangka celengan sing nyimpen watu cair sing ditepungi kanthi jeneng magmkanggo. Asale saka jubah bumi. Nalika gunung geni wiwit njeblug, magma munggah liwat cerobong asep lan diusir liwat kawah. Disurung meksa lan sawise diusir diarani lava vulkanik.

Muga-muga kanthi informasi iki, sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan bagean gunung geni lan fungsi utamane.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.