Badai

Badai

Ewonan kaping sewu yen ora kaping pirang-pirang yuta sampeyan bakal ngrungokake tembung ing swasana badai. Dheweke ana gandhengane karo cuaca lan udan sing ora apik, nanging sampeyan bisa uga ora ngerti apa sejatine lan carane mbentuk. Badai minangka fenomena meteorologi sing ana gandhengane karo meksa atmosfer lan, mulane, sampeyan kudu ngerti sethithik babagan operasine kanggo ngerti apa sejatine.

Ing artikel iki, kita bakal nuduhake apa badai, kepiye carane nggawe lan macem-macem jinis badai sing ana.

Apa badai

Formasi badai

Wangsulan: Bab ingkang sapisanan yaiku ngerti babagan fenomena meteorologi iki. Fenomena sing ana gandhengane karo tekanan yaiku kahanan sing luwih angin utawa udan, adhem utawa panas. Nalika ngalami kahanan tekanan dhuwur, mula bakal ana anticyclone. Anticyclones biasane ana hubungane karo kahanan cuaca sing apik lan cuaca sing apik. Biasane angin cilik lan umume cerah.

Kosok baline, yen tekanan luwih murah, biasane diiringi siklon utawa badai. Kasunyatan manawa tekanan atmosfer luwih murah tegese ing wilayah kasebut nduweni nilai ing sangisore hawa ing sekitar liyane. Meteorologis nglumpukake data maca barometer ing macem-macem stasiun cuaca ing saindenging jagad. Kanthi data kasebut, peta bisa digawe ing endi bagean sing duwe tekanan luwih utawa kurang dituduhake.

Badai kasebut kedadeyan ing zona sing paling sedheng ing garis lintang tengah. Iki dibentuk liwat gerakan ing permukaan kanthi rong massa hawa anget lan adhem. Karakteristik beda nalika hawa kasebut ketemu. Pangembangan sistem tekanan rendah sing diarani badai dipérang dadi patang bagean: awal, diwasa, disintegrasi lan dissipation. Biasane, yen ana badai, bisa tahan rata-rata udakara pitung dina.

Iki sebabe kenapa nalika cuaca buruk teka lan diarani "badai bakal teka", ramalan biasane digawe sajrone seminggu. Efek bakal mulai katon sithik-sithik, nganti tekan pertengahan minggu lan pungkasane nyuda efek nganti ilang kabeh.

Karakteristik utama

Karakteristik badai

Zona tekanan rendah diubengi karo angin sing bisa muter jarum jam ing sisih belahan langit sisih lor lan sak jam nganti jam ing sisih kidul. Badai lan angin topan uga digawe angin gedhe sing pungkasane duwe ukuran lan akibat sing gedhe tenan.

Kaya sing wis diandharake sadurunge, badai minangka tegese cuaca sing ala. Nalika badai diumumake ing warta televisi, diarepake bakal ana paling ora seminggu kanthi cuaca sing ora apik sing bakal udan, angin lan cuaca sing ora umum umume. Antarane ciri khas kasebut bisa ditemokake kanthi mendhung. Iki amarga, nalika hawa munggah, hawa adhem, kondensasi lan nyebabake kelembapan. Efek sing paling cepet yaiku udan deres kanthi angin lan badai listrik.

Sanajan populasi ora ngerti kanthi lengkap, ana akeh badai sing bisa diasilake kanthi panas banget. Pembentukan badai iki ana gandhengane karo ngarep kutub Atlantik.

Kepiye carane dibentuk

Squall lan anticyclone

Kita bakal nganalisis langkah demi langkah apa sing kudu kedadeyan ing swasana supaya ana badai. Biasane diwiwiti nalika akeh hawa adhem, garing saka ngarep kutub pindhah ing sisih kidul. Sanalika kedadeyan kasebut, massa hawa tropis, sing biasane anget lan lembab, pindhah menyang sisih lor. Iki minangka tahap kaping pisanan badai wiwit kedadeyan.

Tahap sabanjure yaiku undulasi sing ana nalika kaloro massa udara padha ketemu. Riak iki saya kuat lan massa hawa kutub mangidul. Loro-lorone massa udara nggawa ing ngarep, nanging sing menyang kidul nggawa sisih ngarep sing adhem lan sing menyang sisih lor nggawa sing anget.

Ing kahanan kasebut kaya udan sing deres banget ing ngarep sing adhem. Tahap pungkasan pambentukan badai yaiku ing sisih ngarep sing adhem ngrampungake sing panas, dadi ukurane luwih cilik. Kajaba iku, pancen diisolasi saka sisa hawa tropis lan ngilangi kabeh kelembapan sing digawa. Kanthi ngilangi kelembapan, energi sampeyan uga bisa digunakake.

Saiki ana ing endi bentuk ngarep sing bolongan lan ing endi badai siklon. Badai iki bakal mati amarga ngarepe kutub mandhiri. Tahap pungkasan badai rampung kanthi padha jinis awan katon ing ngarep anget.

Jinis squall

Presipitasi

Ana sawetara jinis badai sing diarani:

  • Thermal. Yaiku hawa sing munggah nalika hawa luwih dhuwur tinimbang lingkungan. Dadi kedadeyan amarga panas banget nalika tuwuh. Sing paling umum yaiku ana tingkat penguapan sing kuat banjur diikuti karo kondensasi. Minangka akibat saka badai jinis iki, udan deres banget.
  • Dinamika Badai jinis iki muncul saka massa udara sing munggah menyang tropopause (link). Gerakan iki amarga tekanan saka massa hawa adhem lan gerakane. Badai jinis iki diklasifikasikake minangka fénoména subpolar lan depresi barometrik ing tengah area tekanan tinggi. Perwakilan grafis kasebut awujud lembah.

Antarane efek badai sing dialami angin tekan 120 kilometer per jam. Iki nyebabake longsor ing dalan lan nggawe rute komunikasi dadi angel amarga angin lan udan deres. Langit sing ditutupi awan uga akeh, lan sing paling umum yaiku badai kanthi suhu mudhun.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa ngerti apa badai lan kepiye carane digawe supaya ora ditinggal tanpa ngerti apa-apa nalika maca warta cuaca.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.