Badai tropis

pembentukan badai tropis

Ing planet kita, ana macem-macem jinis curah hujan gumantung saka wujud, asal usul lan akibat. Salah sijine yaiku badai tropis. Dikenal minangka badai tropis menyang sistem meteorologi kanthi tekanan rendah angin bisa ngubengi poros tengah lan ngemot sirkulasi tertutup. Iki nggawe bisa ngrusak yen ana wektu suwene.

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani kabeh sing kudu sampeyan ngerteni babagan badai tropis, karakteristik, asal usul lan akibat.

Karakteristik utama

badai tropis

Nalika ngomong babagan badai tropis, kita nuduhake sistem meteorologi ing endi tekanan sedheng didominasi. Angin cukup kuat lan muter ing sumbu tengah ing sirkulasi tertutup. Mangkono, Kabeh badai iki entuk energi saka kondensasi hawa lembab kanthi inti sing anget. Inti badai iki anget lan ngasilake tekanan sithik amarga hawa panas cenderung munggah lan ninggalake papan ing sisih tengah atmosfer. Tekanan tekanan iki nyebabake sisane hawa ing saubenge "ngisi" ruangan sing ditinggalake dening hawa panas.

Kabeh iki nyebabake gerakan udara sing nggawe atmosfer sing ngasilake badai tropis. Badai entuk energi kondensasi hawa lembab lan biasane ditrapake kanthi udan deres lan angin gedhe. Intensitas lan derajat kerusakan angin iki beda-beda gumantung karo level energi sing diduweni. Kajaba iku, gumantung saka intensitas, depresi tropis dibedakake karo badai tropis lan topan utawa topan. Sawetara badai tropis biasane gedhe banget supaya bisa diamati saka atmosfer njaba planet iki. Yaiku, astronot bisa ndeleng badai tropis saka pesawat ruang angkasa.

Jinis badai tropis

angin topan

Kaloro badai tropis minangka jinis siklon tropis, ana macem-macem jinis siklon sing kedadeyan, kaya jenenge, ing wilayah tropis. Topan lan topan kalebu kategori iki. Ayo goleki macem-macem jinis badai tropis sing ana:

  • Siklon ekstratropis: dibentuk ing garis lintang sing luwih dhuwur saka 30 derajat kanthi massa udara loro utawa luwih. Massa iki duwe suhu sing beda.
  • Siklon kutub: dheweke duwe urip sing luwih cekak lan tuwuh ing wilayah kutub.
  • Siklon subtropis: dheweke duwe ciri menengah ing antarane rong kategori sadurunge.

Minangka kanggo pembentukan, badai tropis ana ing wektu kualitas taun, amarga mbutuhake radiasi surya sing akeh. Biasane digawe ing segara nalika badai suntingan nampa energi saka penguapan banyu anget ing lumahing segara. Biasane, kedadeyan biasane nalika ana suhu sing dhuwur utawa radiasi surya sing akeh banget. Kabeh iki ngasilake ngarep banyu anget lan lembab sing munggah lan ngadhepi ngarep hawa adhem sing nyebabake kalorone bisa muter ing poros umum. Said yaiku dununge ing wilayah tengah lan dikenal kanthi jeneng mata badai.

Sirkuit kasebut mbaleni nalika badai ngasilake energi lan gerakane. Kanthi cara iki, ngasilake udan lan angin kenceng. Badai tropis entuk kekuwatan ing banyu anget lan ilang tenaga ing dharatan. Badai tropis minangka fenomena meteorologi alami sing kedadeyan nalika rong ngarep angin udan ketemu ing kahanan sing istimewa: angin anget lan angin adhem "saling nyurung".

Saliyane, nalika mlebu ing bawana, dheweke cenderung ilang kekuwatan lan ngilang amarga ana gangguan sirkulasi angin panas lan adhem.

Akibat saka badai tropis

tatanan udan deres ing Spanyol

Badai tropis bisa mungkasi nyawane akeh wong. Sanajan ora dadi angin topan, badai tropis bisa nyebabake kerusakan gedhe ing masarakat. Pengaruh kasebut nyata kabukten ing wilayah pesisir, amarga bisa diunekake dening angin gedhe, bisa nggulingake obyek, ngunggahake ombak pesisir utawa ngasilake udan deres sing bisa nyebabake banjir.

Kabeh mau bisa nyebabake nyawa akeh wong. Yen wong ora siyap lan nggatekake kahanan cuaca sing ekstrem kaya ngono, karusakan material asring parah lan pamulihan wilayah sing magepokan bisa suwe. Paradoks, siklon uga duwe pengaruh positif ing iklim global: nggawa banyu udan menyang wilayah sing garing utawa semi-garing. Mula, dheweke kanthi ora langsung nyengkuyung asor lemah sing bakal nandhang pasir, kayata Amerika Serikat kidul utawa Jepang.

Siklon paling gedhe ing donya kedadeyan ing pungkasan musim panas, nalika segara dadi luwih anget. Sanajan saben wilayah bisa uga nuduhake kahanan badai lan musim, nanging diamati manawa badai, Mei biasane dadi wulan paling sithik. dene wulan September minangka wulan paling rame. Iki amarga kedadean aklimatisasi. Supaya banyu ing samodra dadi anget, kudu meh kabeh mangsa panas. Kanthi cara iki, segara bakal dadi luwih anget sajrone wulan September lan bakal nyebabake kahanan sing ideal kanggo generasi badai tropis.

Depresi tropis, topan lan jeneng

Badai tropis diarani bisa ngidentifikasi nalika lelungan, amarga iki jenenge wong, wanita lan pria. Dheweke dipilih kanthi urutan alfabet huruf pertama lan nerusake urutan musim badai. Mula, dhewekesing pertama diarani A, sing nomer loro karo B, lan liya-liyane.

Depresi tropis dadi badai kanthi entuk energi. Depresi tropis minangka jinis siklon tropis paling lemah sing ana. Anginé duwe sirkulasi tertutup nganti 17 meter per detik, sanajan deras bisa nggayuh kecepatan sing luwih dhuwur. Yen tekanan sing sithik (diarani amarga formula kanggo tekanan sithik) bisa nambah energi, mula bakal tuwuh nganti dadi badai tropis kanthi kecepatan angin antara 17 lan 33 meter per detik.

Topan paling gedhe ing antarane siklon tropis. Asale saka badai tropis lan entuk energi nganti kacepetan angin padha utawa ngluwihi 34 meter per detik. Miturut skala Saffir-Simpson, angin topan diklasifikasikake dadi 3, 4 utawa 5 level gumantung saka kekuatan angin iki.

Topan iku mesti lan kedadeyan ing sisih wétan, kayata pesisir Hong Kong. Jeneng iki bisa digunakake kanggo nyebut depresi, badai lan topan tropis, amarga istilah kasebut nuduhake periodisitas fenomena meteorologi kasebut.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan badai tropis lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.