Squall Fabien

badai Fabien karusakan

Antarane badai sing nyerang semenanjung kita sajrone taun-taun pungkasan badai Fabien. Minangka badai kaping enem sing diarani musim 2019-2020. Diwiwiti karo peringatan jeruk amarga ana angin sing kenceng banget sing ngasilake akeh fenomena pesisir ing Galicia. Kabeh mau kedadeyan tanggal 18 Desember jam 22:30 wengi. Mengko digawe tandha abang lan badai nyebar menyang Segara Cantabrian.

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani kabeh sing kudu sampeyan ngerteni babagan badai Fabien, carane asale lan ciri khas apa.

Formasi badai Fabien

pembentukan mega badai

Liwat badai iki nggawe tliti ing kabeh Teluk Biscay menyang arah Prancis, cukup cepet. Kita bisa ngomong kaya ngono Ing wayah esuk tanggal 22, kabeh cacat ing Spanyol meh mandheg. Badai iki dibentuk sajrone aliran zonal sing cukup kuat lan lembab sing nyebrangi kabeh Samodra Atlantik. Bisa diarani manawa ana atmosfer sing sarat karo udan dibentuk, wilayah iki kanthi asor sing akeh banget nyebabake badai Elsa nganti sawetara dina kepungkur.

Deteksi badai Fabien diwiwiti tanggal 19 jam 18:996 sore nalika tekanan cilik bisa dideteksi ing sisih kidul Newfoundland kanthi sangisore 24 hPa ing tengah kasebut. Sawise 18 jam, jam 20:XNUMX sore tanggal XNUMX, tengah badai wis ana ing tengah Atlantik Lor lan duwe ambane kanthi nilai 970 hPa. Kaya sing diarepake, penurunan tekanan iki bakal nyebabake akeh angin kenceng diiringi presipitasi.

Kanthi ngalami tekanan beda, a cyloglogenesis mbledhos. Wiwit wayahe iki bergerak kanthi cepet menyang arah Eropa lan pindhah mudhun kali atmosfer. Pusat kasebut udakara udakara 45-50ºN. Wis tekan tanggal 22, badai Fabien bubar ing Walanda lan Denmark.

Fenomena lan peringatan badai Fabien

tiba wit

Ing wayah sore tanggal 21, bebaya garis abang diwenehake (kanthi ambang 140 km / jam) ing sisih lor Coruña lan Lugo lan sisih kidul-kulon Pegunungan Asturias Cantabrian, lan bebaya garis oranye diterbitake ing sisa Galicia, Asturias, meh kabeh Castilla y León. Sistem pusat lan pegunungan Castilla-La Mancha lan Andalusia Wétan (regane antara 90 lan 120 km / jam, miturut komunitas otonom), antara 21 ing wayah sore lan tanggal 22 ing separo pisanan dina.

Babagan fenomena pesisir, Laut Cantabrian lan pesisir Atlantik Galicia ngetokake peringatan abang amarga gaya angin saka sisih kulon mangulon mangidul pasukan 8-9, lan lokal 10, lan permukaan laut mundhak nganti 8-9 meter. Umume wilayah pesisir liyane ing semenanjung lan Kepulauan Balearic ngetokake tandha oranye kanggo peringatan pesisir. Hujan ora dadi sorotan episode iki, nanging angin. Senadyan mangkono, sawetara peringatan tingkat lan oranye ditanggepi amarga udan akumulasi 12 jam luwih saka 80 mm, utamane ing wilayah pegunungan ing provinsi Albacete.

Pengaruh utama kena pengaruh ing Spanyol

badai fabien

Yen wis ngerti kepiye carane digawe lan ciri-cirine, kita bakal bisa ndeleng apa sing ditrapake ing semenanjung. Efek badai sing paling misuwur yaiku amarga ombak kuat sing kena pengaruh ing kabeh wilayah Galicia lan Cantabrian. Utamane, ombak kasebut disebabake angin gedhe, kalebu angin topan. Angin angin iki mengaruhi bagean gedhe ing semenanjung, utamane ing sisih lor-kulon lan Kepulauan Balearic.

Beda karo apa sing kedadeyan karo badai Elsa sadurunge, ora ana korban jiwa sing bisa digandhengake karo prahara badai Fabien. Nanging, kerusakan material cukup gedhe ing wilayah sing paling akeh kena pengaruh. Sanajan udan luwih umum, rekor pungkasan badai iki ana ing ndhuwur 60mm sajrone 24 jam ing ekstraksi AEMET utama. Rekor kasebut dipikolehi ing Grazalema ing ngendi 145.2 mm dikumpulake ing dina 21.

Ngelingi manawa wiwit tanggal 16 nganti 22 Desember ana aliran udara zonal sing kuwat, lembab lan langsung liwat semenanjung sajrone seminggu. Antarane, badai Daniel, Elsa lan Fabián kedadeyan terus-terusan, lan presipitasi akumulasi gedhe.

Pasinaon badai

Konsep bom meteorologi utawa cyclogenesis eksplosif dudu panemuan media. Iki minangka istilah sing wis lair ing komunitas ilmiah lan duwe sejarah akeh. Meteorologis wiwit ngrujuk marang jinis badai kanthi tembung sifat kayata bahan peledak utawa kata benda, sing diarani bom. Konsep kasebut metu saka sekolah Bergen ing Norwegia, ing ngendi bapak-bapak pendiri meteorologi modern mulang, lan dadi populer nalika rong meteorologi saka Massachusetts Institute of Technology nyebutake ing sawijining artikel ing taun 1980. kanggo nemtokake siklon sing ngilangi tekanan luwih saka 24 milibars sajrone sedina, kaya Fabien, sing wis ditunjuk dening Badan Meteorologi Negara.

Kanthi perubahan iklim, bisa dielingake yen peringatan tandha abang bakal kurang saka saben 3 taun gumantung saka variabel meteorologi sing bakal kita pikirake nalika sinau badai. Salah sawijining perkara sing nglindhungi kita ing wilayah kasebut minangka anticyclone saka Azores. Iki minangka anticyclone gedhe sing mandheg kabeh pitulung badai. Nyatane, dadi pemicu kanggo mungkasi badai iki wiwit tanggal 22.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan badai Fabien, asal usul lan ciri khas.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.