Awan Magellan

alam semesta kanibal

Agung Awan Magellan iku sawijining galaksi ing cedhak sing dianggep minangka galaksi sing ora teratur nganti para astronom nliti kanthi tliti. Bisa dadi spiral. Awan Magellan Gedhe lan galaksi kerdil, Awan Magellan, mung bisa dideleng ing langit belahan bumi sisih kidul. Bima Sakti terus-terusan ngonsumsi gas sing mili saka Awan Magellan liwat Aliran Magellan. Pungkasane loro galaksi cilik iki bisa tabrakan karo Bima Sakti.

Ing artikel iki, kita bakal nyritakake kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan Awan Magellan Gedhe, karakteristik, asal-usul lan liya-liyane.

Karakteristik utama

galaksi tetanggan

Karakteristik utama Awan Magellan yaiku:

  • Bisa dideleng saka belahan bumi sisih kidul lan minangka galaksi paling cedhak nomer loro karo Awan Magellan.
  • Iki minangka salah siji saka sewelas galaksi kerdil sing ngubengi Bima Sakti kita dhewe lan Iki dianggep minangka galaksi sing ora teratur.
  • Iku kasusun saka watu abang, lintang, mega lintang enom, lan wilayah padhang saka tatanan katon dikenal minangka Tarantula Nebula.
  • Supernova modern paling padhang, SN1987A, njeblug ing Awan Magellan.
  • Duwe ekstensi kira-kira 30.000 taun cahya.
  • Dipercaya minangka galaksi satelit paling gedhé ing Bima Sakti.
  • Simpul abang sing misuwur ing sisih ngisor dikenal minangka Nebula Tarantula, wilayah sing mbentuk lintang ing Awan Magellan Gedhe.
  • Iku saka jinis rod-spiral diselani.
  • Dhiameteré 14.000 meter lan jarak 163.000.
  • Wis watara 30 milyar lintang.

Fitur utama Awan Magellan yaiku kabeh strukture, sing ditetepake minangka galaksi kerdil, sing artine ngrusak cetakan kaya galaksi liyane amarga ora duwe fitur elips utawa spiral. Wujudé ndadékaké para ilmuwan nglebokaké galaksi kasebut ing daftar galaksi kanthi wangun sing ora biasa.

Perlu dicathet menawa ora kabeh galaksi sing ana ing alam semesta ngemot wangun umum, kayata elips. Nalika umume galaksi duwe pola spiral, sawetara galaksi, asring disebut galaksi kerdil, cenderung ngemot wangun tartamtu sing langsung njlèntrèhaké minangka galaksi ora duwe aturan baku.

Panemuan Awan Magellan

awan magellan

Kasunyatan bilih galaksi elips Sagittarius ditemokake sawetara wektu mengko, para ilmuwan nyelidiki ing ngendi papan dununge ing njaba angkasa. Asil kasebut nggumunake, nemokake manawa iki lan Awan Magellan saling gegandhengan lan gegandhengan.

Ing jarak udakara 75.000 taun cahya, galaksi Sagittarius lan Awan Magellan iku adoh. Distorsi sing diasilake dening pasukan sing ditindakake dening pasang surut liwat interaksi karo Bima Sakti nyebabake distorsi sing mengaruhi efek tartamtu sing nggawe rong galaksi berinteraksi liwat arus tartamtu.

Aliran iki dumadi saka hidrogen netral, nuwuhake efek interaksi antarane loro galaksi, asring nyebabake kahanan sing pungkasane ngrusak fitur njaba sing cocog karo disk galaksi kasebut.

Loro-lorone Awan Magellan lan Galaksi Saturnus nduweni ciri morfologi sing unik lan luar biasa, ing babagan massa lan struktur, mbukak rong aspek sing mbedakake saka rong komponen kasebut, massa lan struktur, saka sing asale saka sampel Bima Sakti.

Sawetara sejarah

Posisi aneh saka Awan Magellan Gedhe, persis ing arah Kutub Kidul Ekliptika, tegese ora bisa dideleng ing sembarang wektu saka garis lintang Mediterania, mula tetep ora dingerteni ing jaman klasik.

Sebutan pisanan babagan Awan Magellan gedhe ditemokake ing Kitab Lintang sing ditulis watara taun 964 dening astronom Persia Abd Al-Rahman Al Sufi. Dheweke diarani Al Bakr, Banteng Putih ing Arab Kidul, amarga Awan Magellan Gedhe katon saka Arab Kidul.

Amerigo Vespucci nyathet pengamatan ing ngisor iki ing surat nalika lelungan kaping telune ing taun 1503-1504. Nalika ngubengi bumi, Ferdinand Magellan minangka wong pisanan sing ngandhani Kulon babagan orane galaksi, sing saiki jenenge. Sing pisanan nyinaoni Awan Magellan Gedhe kanthi rinci yaiku John Herschel., sing manggon ing Cape Town antarane 1834 lan 1838, nganalisa 278 macem-macem obyek sing ana.

Awan Magellan Gedhe dianggep minangka galaksi sing paling cedhak karo Bima Sakti nganti ditemokaké Galaksi Elliptical Dwarf Sagittarius ing taun 1994. Kanthi ditemokaké galaksi kerdil Canis Major ing taun 2003, judhul galaksi sing paling cedhak tiba ing pungkasan. .

Morfologi lan obyek saka Awan Magellan

awan magellan gedhe

Miturut Database Obyek Ekstragalaksi NASA, Awan Magellan Gedhe diklasifikasikake minangka SB(s)m, galaksi spiral (SB) sing dibatasi tanpa struktur cincin sing ora teratur lan ora ana tonjolan (m). Penampilan galaksi sing ora teratur bisa uga minangka asil interaksi karo Bima Sakti lan Awan Magellan Cilik.

Kanggo wektu sing suwe dikira Awan Magellan minangka galaksi sing rata, kaya galaksi spiral, lan bisa dianggep adoh saka kita. Nanging, ing taun 1986, Caldwell lan Coulson nemokake manawa variabel Cepheid ing sisih lor-wetan wilayah awan gedhe luwih cedhak karo Bima Sakti tinimbang variabel Cepheid ing wilayah kidul-kulon. Bubar, geometri miring iki wis dikonfirmasi dening pengamatan saka variabel Cepheid lan raksasa abang ing phase fusi helium. Karya-karya kasebut nuduhake manawa kecondongan LMC kira-kira 35º, amarga 0º cocog karo bidang sing tegak karo galaksi kita.

Awan Magellan Gedhe ngandhut watara 10.000 milyar lintang lan ambane watara 35.000 taun cahya. Massaé kira-kira 10 milyar kaping srengéngé lan sepersepuluh massa Bima Sakti. Kaya galaksi-galaksi sing ora teratur, méga gedhé iki sugih gas lan bledug lan saiki ana ing periode aktif pembentukan bintang. Macem-macem panaliten nemokake kira-kira 60 kluster globular (mung setengah ukurane Bima Sakti), 400 nebula planet, lan 700 kluster lintang mbukak ing Awan Magellan Gedhe, uga atusan ewu lintang raksasa lan super raksasa.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan Awan Magellan lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.