awan cumulonimbus

pangembangan awan kumulonimbus

Ing langit ana macem-macem jinis awan gumantung saka kahanan cuaca ing wektu kasebut. Awan jinis iki bisa mbukak informasi tartamtu babagan cuaca. Salah sawijining sing paling misuwur amarga awan badai yaiku awan cumulonimbus. Iki minangka awan kanthi perkembangan vertikal sing nyebabake udan.

Ing artikel iki, kita bakal nyritakake apa karakteristik awan cumulonimbus, kepiye asale lan apa akibate.

Apa iku awan cumulonimbus

awan cumulonimbus

Iki minangka awan sing padhet lan kuat kanthi ukuran vertikal sing cukup gedhe ing wangun gunung utawa menara gedhe. Paling ora bagean saka wilayah ndhuwur iku umume Gamelan, fibrous, utawa belang, lan meh tansah warata. Bagean iki biasane ngluwihi ing wangun anvil utawa plume amba.

Awan cumulonimbus ya iku méga banyu kandel kanthi ekspansi lan pangembangan vertikal sing cukup gedhé. Dheweke nampilake struktur sing katon gedhe kanthi tip sing asring bentuke jamur. Dheweke bisa tuwuh nganti dhuwur nganti lapisan ndhuwur es bisa dibentuk.

Sisih ngisor biasane kurang saka 2 kilometer saka lemah, dene sisih ndhuwur bisa tekan dhuwur 10 kanggo 20 kilometer. Awan iki asring ngasilake udan deres lan badai gludhug, utamané nalika dikembangake kanthi lengkap. Kanggo nggawe, ana telung faktor sing dibutuhake:

  • Kelembapan ambient dhuwur.
  • Massa hawa panas sing ora stabil.
  • Sumber energi sing cepet ngangkat zat panas lan teles kasebut.

Karakteristik awan cumulonimbus

Awan prahara

Dheweke kalebu ing stratum ngisor, nanging pangembangan vertikal gedhe banget nganti umume nutupi stratum tengah lan tekan stratum ndhuwur.

sing dumadi dening tetesan banyu lan utamané kristal es ing wilayah ndhuwur. Uga ngemot tetesan banyu sing gedhe, biasane kepingan salju, partikel es, utawa es. Asring dimensi vertikal lan horisontal sing gedhe banget sing wangun karakteristik mung katon saka kadohan gedhe.

Bentenane penting antarane cumulonimbus lan awan liyane:

Antarane Awan Cumulonimbus lan Nimbus: Nalika awan cumulonimbus nutupi sebagian besar langit, bisa gampang disalahake minangka Nimbus. Ing kasus iki, yen udan saka jinis udan utawa diiringi kilat, gludhug utawa udan es, awan sing diamati yaiku cumulonimbus.

Antarane cumulonimbus lan cumulus: yen saora-orane bagean saka wilayah ndhuwur awan ilang outline sing cetha, kudu diidentifikasi minangka cumulonimbus. Yen diiringi kilat, gludhug lan udan es, iku uga cumulonimbus.

Biasane dibentuk dening awan cumulus gedhe (Cumulus congestus) sing proses transformasi lan pertumbuhane terus. Kadhangkala bisa berkembang saka awan altocumulus utawa stratocumulus, sing ngemot bumps towering cilik ing sisih ndhuwur. Bisa uga asale saka transformasi lan pangembangan bagean saka lapisan altostratus utawa nimbus.

Makna meteorologi awan cumulonimbus

Iki minangka awan badai sing khas. Ing mangsa adhem digandhengake karo dalan saka ngarep kadhemen, nalika ing mangsa panas iku asil saka concurrence saka sawetara faktor: panas, Kelembapan lan konveksi kuwat, kang nimbulaké uap banyu munggah menyang lapisan ndhuwur atmosfer. , ing ngendi adhem lan kondensasi amarga suhu sing kurang.

Presipitasi ing wangun udan, es, salju lan malah udan es wis samesthine. Fenomena liyane sing ngiringi yaiku angin kenceng lan malah tornado nalika konveksi kuwat banget.

Untunge, kanthi teknologi saiki, kanthi bantuan radar cuaca, awan kasebut bisa dideteksi kanthi cepet lan saka ing kono bisa dipasang peralatan keamanan penerbangan lan sipil.

Kepiye cara awan

Yen ana mendhung ing langit, mesthi ana hawa adhem. "Siklus" diwiwiti karo srengenge. Nalika sinar srengéngé dadi panas ing lumahing bumi, uga dadi panas hawa ing sakubengé. Udhara anget dadi kurang kandhel, mula cenderung munggah lan diganti karo hawa sing luwih adhem lan luwih padhet. Nalika ketinggian mundhak, gradien termal lingkungan nyebabake suhu mudhun. Mulane, hawa adhem.

Nalika tekan lapisan hawa sing luwih adhem, kondensasi dadi uap banyu. Uap banyu iki ora kasat mata amarga kawangun saka tetesan banyu lan partikel es. Partikel-partikel kasebut ukurane cilik sing bisa ditahan ing udara kanthi aliran udara vertikal sing rada sithik.

Bedane antarane pambentukan macem-macem jinis awan amarga suhu kondensasi. Sawetara awan dibentuk ing suhu sing luwih dhuwur lan liyane ing suhu sing luwih murah. Sing luwih murah suhu tatanan kasebut, bakal dadi "kandel" awan. Ana uga sawetara jinis awan sing ngasilake udan, dene liyane ora.

Yen suhu sithik banget, méga sing kawangun bakal kasusun saka kristal es.

Faktor liya sing mengaruhi pembentukan awan yaiku gerakan udara. Awan, sing digawe nalika udhara isih, cenderung katon ing lapisan utawa formasi. Ing sisih liya, sing duwe arus vertikal sing kuat sing dibentuk ing antarane angin utawa udhara menehi pangembangan vertikal sing apik. Umumé, sing terakhir minangka panyebab udan lan badai.

Awan pangembangan vertikal liyane

jinis awan

kumulus humilis

Dheweke duwe tampilan sing luwih padhet lan bayangan sing jelas banget, nganti nutupi srengenge. Padha awan abu-abu. Dasare horisontal, nanging ing sisih ndhuwur ana benjolan gedhe. Awan cumulus cocog karo cuaca sing apik nalika kelembapan sekitar sithik lan gerakan vertikal sithik. Padha bisa nyebabake udan lan badai.

cumulus congestus

Iki minangka awan cumulus humilis sing luwih maju lan wiwit katon luwih apik kanthi bayangan sing nutupi srengenge meh rampung. Ing ngisor padha biasane nguripake werna abu-abu peteng amarga Kapadhetan padha duwe. Iki sing ngasilake udan kanthi intensitas normal.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau babagan awan cumulonimbus lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.