Arcturus

arkturus

Ing wayah wengi musim semi lan awal musim panas, saben pengamat ing belahan bumi lor bumi bakal weruh lintang sing padhang ing langit, ing dhuwur: oranye sing misuwur, asring disalahake minangka Mars. Is Arcturus, lintang paling padhang ing rasi lintang Bootes. Punika dikenal minangka lintang paling padhang ing kabeh langit lor.

Mulane, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo nyritakake kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan Arcturus, ciri lan penasarane.

Arcturus, lintang paling padhang ing kabeh langit lor

lintang arcturus

Dheweke ngira yen Arcturus minangka lintang raksasa sing ngelingake apa sing bakal kelakon ing srengenge sajrone udakara 5 milyar taun. Ukuran Arcturus sing gedhe banget minangka asil rotasi internal lintang, sing minangka asil saka umure sing luwih maju. 90% lintang-lintang sing kita deleng ing langit mung kudu kuwatir babagan nindakake siji perkara: ngowahi hidrogen dadi helium. Nalika lintang nindakake iki, para astronom kandha yen ana ing "zona urutan utama." Srengenge nindakake mung kuwi. Senajan suhu lumahing srengenge kurang saka 6.000 derajat Celsius (utawa tepaté 5.770 Kelvin), suhu inti tekan 40 yuta derajat, sing amarga reaksi fusi nuklir. Nukleus tuwuh sethithik, nglumpukake helium ing njero.

Yen ngenteni 5 milyar taun, wilayah njero srengenge, wilayah paling panas, bakal tuwuh cukup gedhe kanggo nggedhekake lapisan njaba kaya balon udara panas. Udara utawa gas panas bakal ngenggoni volume sing luwih gedhe lan srengenge bakal dadi lintang raksasa abang. Ngelingi massa sawijining, Arcturus manggoni volume ageng. Kapadhetané kurang saka 0,0005 kapadhetan srengéngé.

Owah-owahan werna saka lintang ngembangaken amarga kasunyatan sing inti saiki dipeksa kanggo panas area lumahing luwih gedhe, kang kaya komet nyoba kanggo panas kaping satus karo burner padha. Mula, suhu lumahing mudhun lan lintang-lintang dadi abang. Cahya abang cocog karo nyuda suhu permukaan kira-kira 4000 Kelvin utawa kurang. Luwih tepate, suhu permukaan Arcturus yaiku 4.290 derajat Kelvin. Spektrum Arcturus beda karo Srengenge, nanging meh padha karo spektrum titik srengenge. Titik srengéngé minangka wilayah "kadhemen" ing Srengéngé, saéngga iki negesake manawa Arcturus minangka lintang sing relatif adhem.

Fitur Arcturus

rasi lintang

Nalika lintang ngembangaken cepet banget, meksa squeezing inti bakal menehi sethitik, lan banjur tengah lintang kanggo sementara "nutup". Nanging, cahya saka Arcturus luwih padhang tinimbang sing dikarepake. Sawetara wong yakin iki tegese inti saiki uga "diaktifake maneh" kanthi nggabungake helium dadi karbon. Ya, kanthi preseden iki, kita wis ngerti kenapa Arcturus dadi kembung: panas banget. Arcturus meh 30 kaping srengéngé lan, aneh, massa sawijining meh padha Astro Rey. Liyane ngira kualitase mung mundhak 50%.

Ing teori, lintang sing ngasilake karbon saka helium ing reaksi fusi nuklir meh ora bakal nuduhake aktivitas magnetik kaya srengenge, nanging Arcturus bakal ngetokake sinar-X alus, nuduhake yen wis makutha subtle mimpin dening magnetisme.

Lintang alien

lintang lan komèt

Arcturus kalebu halo Bima Sakti. Lintang-lintang ing halo ora obah ing bidang Bima Sakti kaya srengéngé, nanging orbité ana ing bidang miring banget kanthi lintasan kacau. Iki bisa nerangake gerakan cepet ing langit. Srengenge ngetutake rotasi Bima Sakti, dene Arcturus ora. Ana sing nedahake manawa Arcturus bisa uga asale saka galaksi liya lan tabrakan karo Bima Sakti luwih saka 5 milyar taun kepungkur. Paling ora 52 lintang liyane katon ing orbit kaya Arcturus. Padha dikenal minangka "grup Arcturus."

Saben dina, Arcturus saya cedhak karo tata surya kita, nanging ora saya cedhak. Saiki wis nyedhaki udakara 5 kilometer per detik. Setengah yuta taun kepungkur, iku lintang magnitudo enem sing meh ora katon, saiki iku obah menyang Virgo ing kacepetan luwih saka 120 kilometer per detik.

Bootes, El Boyero, iku sawijining rasi lintang lor sing gampang ditemokake, dipandu dening lintang paling padhang ing rasi lintang Ursa Major. Umume saben wong bisa ngerteni bentuk wajan sing digambar ing antarane utomo lan buntut Big Dipper. Gagang pan iki tumuju arah Arcturus. Iki minangka lintang sing paling padhang ing arah kasebut. Sawetara fanatik "jaman anyar" percaya yen ana Arcturian, balapan alien sing maju kanthi teknologi. Nanging, yen ana sistem planet sing ngubengi lintang iki, mesthine wis suwe ditemokake.

Sawetara sejarah

Arcturus panas bumi kaya geni lilin ing jarak 8 kilometer. Nanging aja lali yen meh 40 taun cahya saka kita. Yen kita ngganti srengenge nganggo Arcturus, mripat kita bakal weruh 113 kaping luwih padhang lan kulit bakal cepet panas. Yen ditindakake kanthi radiasi inframerah, kita bisa ndeleng manawa 215 kaping luwih padhang tinimbang srengenge. Dibandhingake total luminositas karo luminositas sing katon (magnitudo), kira-kira 37 taun cahya saka Bumi. Yen suhu permukaan ana hubungane karo jumlah radiasi global sing diasilake, kira-kira diametere kudu 36 yuta kilometer, yaiku 26 kali luwih gedhe tinimbang Srengenge.

Arcturus minangka lintang pisanan sing dumunung ing wayah awan kanthi bantuan teleskop. Astronom sing sukses yaiku Jean-Baptiste Morin, sing nggunakake teleskop refracting cilik ing 1635. Kita bisa mbaleni eksperimen kasebut kanthi teliti, ngindhari ing kabeh biaya kanggo ngarahake teleskop cedhak srengenge. Tanggal sing ditemtokake kanggo nyoba operasi iki yaiku Oktober.

Nalika nerangake lintang latar mburi, gerakan Arcturus luar biasa - busur 2,29 inci saben taun. Ing antarane lintang sing paling padhang mung Alpha Centauri obah luwih cepet. Sing pisanan nggatekake obahe Arcturus yaiku Edmond Halley ing taun 1718. Ana rong perkara sing njalari lintang nuduhake obahe dhewe sing signifikan: kacepetan dhuwur sing sejatine relatif marang lingkungane lan jarake karo tata surya kita. Arcturus ketemu loro kondisi kasebut.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan Arcturus lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.