Apa sing diarani rock

apa watu

Ing planet kita, ana macem-macem jinis watu. Wiwit planet kita dibentuk, jutaan wis dibentuk sajrone pirang-pirang taun lan gumantung karo karakteristik, asal usul lan asal mula ana macem-macem jinis. Ayo dadi netepake apa watu saka sudut pandang geologis supaya bisa luwih ngerti rancangane planet kita.

Ing artikel iki, kita bakal menehi katrangan babagan apa sing diarani rock, apa ciri khas lan macem-macem jinis sing ana.

Apa sing diarani rock

sedimen

Rocks arupa mineral utawa agregat mineral individu. Ing jinis pisanan, kita duwe granit, lan mineral, kayata uyah rock minangka conto. Pembentukan rock minangka proses sing alon banget lan ngetutake proses sing beda. Miturut genesis watu kasebut, bisa dipérang dadi telung jinis: watu igneous, watu sedimen, lan watu metamorf. Watu kasebut ora permanen, nanging terus berkembang lan saya owah. Mesthi wae, owah-owahan ing wektu geologis. Kanthi tembung liyane, ing skala manungsa, kita ora bakal bisa ndeleng pembentukan lan karusakane watu sing lengkap, nanging duwe apa sing diarani siklus rock.

Jinis rock

apa sing diarani rock lan ciri

Watu sedimen

Watu-watu kasebut sing digawe kanthi akumulasi partikel sing beda-beda kanthi ukuran sing beda-beda, sing asale saka partikel liyane sing duwe formasi rock, mula diarani. Kabeh partikel sing mbentuk watu diarani endapan. Iki asale jenenge. Sedimen kasebut diangkut dening faktor geologis eksternal kayata banyu, es lan angin. Endapan sing mbentuk watu endhepan diangkut dening macem-macem faktor geologis lan disimpen ing cekungan endhepan.

Ing proses transportasi sedimen, partikel watu kasebut bakal ngalami macem-macem proses fisik lan kimia sing diarani diagenesis. Kanthi jeneng iki, kita ngrujuk proses pambentukan rock. Kahanan sing paling normal yaiku pembentukan watu sedimen ing pinggir kali, kasur segara, tlaga, muara, lepen utawa jurang. Pembentukan watu sedimen umure wis milyaran taun kepungkur. Mula, kanggo nganalisis asal usul lan pambentukan watu sedimen, skala wektu geologi kudu dipikirake.

Watu plutonic

Sabanjure kita bakal njlentrehake ciri-ciri utama jinis rock sing dibentuk ing endhepan kasebut. Biasane padhet lan ora duwe bolongan. Teksturane kasar banget lan digawe saka macem-macem unsur. Pancen macem-macem banget amarga kita bisa nemokake macem-macem komposisi kimia gumantung saka jinis magma sing asale.

Watu-watu kasebut akeh banget ing lumahing bumi lan dianggep minangka watu asli. Iki amarga watu-watu kasebut luwih milih pembentukan watu liyane. Jinis-jinis watu kasebut uga ditemokake ing intine planet terestrial, kayata Mercury, Venus, lan Mars, lan planet raksasa gas liyane, kayata Saturnus, Yupiter, Uranus lan Neptunus.

Watu igneus

Watu igneous minangka watu-watu sing dibentuk dening pendinginan magma ing njero bumi. Iki nduweni bagean cairan saka mantel sing diarani astenosfer. Magma bisa digawe adhem ing njero lemah bumi lan kanthi kekuwatan saka kerak bumi. Gumantung ing endi adhem magma, kristal bakal bentuke kanthi beda kanthi cara siji utawa liyane, nyebabake macem-macem tekstur, kayata:

  • Granulated: Nalika magma adhem alon-alon lan mineral kristalisasi, partikel sing katon ukurane padha banget bakal katon.
  • Porphyry: magma diprodhuksi nalika adhem beda-beda. Wiwitane wiwit adhem alon-alon, nanging banjur saya suwe saya cepet.
  • Vitreous. Iki uga diarani tekstur keropos. Muncul nalika magma dadi adhem kanthi cepet. Kanthi cara iki, gelas ora dibentuk, nanging katon kaya gelas.

Watu metamorphic

Yaiku watu-watu sing digawe saka watu liyane. Biasane digawe saka watu sedimen sing ngalami proses transformasi fisik lan kimia. Faktor geologis kayata tekanan lan suhu sing ngganti watu kasebut. Mula, jinise watu gumantung saka mineral sing ana lan drajade transformasi amarga faktor geologi.

Minerals

watu igneous

Kita ora bisa ngrampungake nemtokake apa watu kasebut tanpa ngomong babagan mineral. Mineral kasusun saka bahan padhet, alami, lan anorganik sing asale saka magma. Iki uga bisa digawe kanthi pangowahan mineral liyane sing wis ana lan sing wis kawangun. Saben mineral duwe struktur kimia sing jelas, sing kabeh gumantung karo komposisine. Proses pembentukan uga duwe ciri fisik sing unik.

Mineral wis pesen atom. Atom-atom kasebut dingerteni kanggo mbentuk sel sing mbaleni ing struktur internal. Struktur kasebut ngasilake bentuk geometris tartamtu sing, sanajan ora mesthi bisa dideleng, nanging ana.

Sel unit mbentuk kristal sing gumpalan lan mbentuk struktur kisi utawa kisi. Kristal sing mbentuk mineral kasebut alon-alon banget. Formasi kristal luwih alon, luwih akeh pesen saka kabeh partikel lan, mula proses proses kristalisasi luwih apik.

Kristal mineral ora diisolasi, nanging mbentuk agregat. Yen loro utawa luwih kristal tuwuh ing bidang utawa sumbu simetri sing padha, struktur mineral sing diarani kristal kembar bakal dianggep. Tuladhane kembar yaiku kuarsa watu kristal. Yen mineral nutupi lumahing watu, mula bakal wujud gumpalan utawa dendrit. Contone, pyrolusite.

Kosok baline, yen mineral mineral ing rongga watu, mula ana struktur sing diarani geode. Geode kasebut didol ing saindenging jagad kanthi kaendahan lan dekorasi. Olivine minangka conto geode sing jelas. Uga ana sawetara geode sing gedhe, kayata tambang Pulpi ing Almería.

Ana macem-macem standar kanggo nggolongake mineral. Ayo diwiwiti karo sing pertama. Miturut komposisi mineral, bisa diklasifikasikake kanthi cara sing luwih sederhana. Dheweke dipérang dadi:

  • Logam: Mineral logam dibentuk dening magma. Sing paling misuwur yaiku tembaga lan perak, limonit, magnetit, pirit, malachite, azurite utawa cinnabar.
  • Non-logam Antarane non-logam, kita duwe silikat, sing komponen utamane silikon dioksida. Dheweke kalebu saka asmafera magma. Minangka mineral kayata olivine, ekologi, talc, muscovite, kuarsa, gula mentah lan lempung. Kita uga duwe uyah mineral, sing digawe saka uyah sing mudhun nalika banyu segara nguap. Iki uga bisa dibentuk kanthi rekristalisasi mineral liyane. Iki minangka mineral sing dibentuk kanthi presipitasi. Contone, kita duwe kalsit, gypsum, magnesite, anhidrat, lsp.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan apa sing diarani rock lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.