Apa srengenge

apa srengenge

Bintang sing dadi pusat tata surya lan paling cedhak karo bumi yaiku srengenge. Thanks kanggo srengenge, planet iki bisa nyedhiyakake energi kanthi cahya lan panas. Bintang iki sing ngasilake kahanan iklim sing beda-beda, arus segara lan musim ing taun iki. Kanthi tembung liya, sabenere amarga srengenge nyedhiyakake kahanan dhasar sing dibutuhake kanggo urip. Karakteristik srengenge unik lan prestasine apik banget. Ana sawetara wong sing ora ngerti apa srengenge uga ciri, fungsi lan operasi.

Mula, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani apa sunar srengenge, ciri lan fungsine.

Apa srengenge

apa tata surya srengenge?

Kaping pisanan yaiku ngerti apa srengenge lan asale. Sampeyan kudu eling yen obyek langit paling penting kanggo kaslametan kita lan liyane saka makhluk urip. Ana pirang-pirang bahan sing mbentuk srengenge lan diprakirake wiwit aglutinasi amarga tumindak gravitasi amarga saya gedhe. Papan gravitasi minangka sebab perkara sing akumulasi sekedhik lan, akibate, suhu uga mundhak.

Wektu teka nalika suhu sithik banget nganti udakara udakara yuta derajat Celcius. Ing wektu iki, nalika suhu lan tumindak gravitasi bebarengan karo prekara aglomerat wiwit wujud reaksi nuklir sing kuwat banget yaiku suhu sing nyebabake bintang stabil sing saiki kita kenal.

Para ilmuwan negesake manawa dhasar srengenge yaiku kabeh reaksi nuklir sing ana ing reaktor. Kita bisa nganggep srengenge umum minangka lintang sing cukup khas, sanajan duwe massa, radius, lan sifat liyane sing ana ing sanjabane bintang sing dianggep rata-rata. Bisa diarani manawa kabeh ciri kasebut ndadekake siji-sijine sistem planet lan lintang sing bisa ndhukung urip. Saiki kita ora ngerti jinis urip sing ngluwihi sistem tata surya.

Manungsa mesthi kepincut karo Srengenge. Sanajan ora bisa ndeleng kanthi langsung, dheweke nggawe akeh cara kanggo nyinaoni. Pengamatan srengenge ditindakake kanthi nggunakake teleskop sing wis ana ing bumi. Saiki, kanthi kamajuan ilmu pengetahuan lan teknologi, bisa sinau srengenge amarga nggunakake satelit buatan. Nggunakake spektroskopi, sampeyan bisa ngerti komposisi srengenge. Cara liya kanggo sinau lintang iki yaiku meteorit. Iki minangka sumber informasi amarga njaga komposisi asli awan protostar.

Karakteristik utama

badai surya

Sawise ngerti sunar srengenge, ayo ndeleng ciri utamane:

  • Bentuk srengenge bisa dibentuk bunder. Beda karo lintang liyane ing alam semesta, srengenge meh kabeh bentuke bunder. Yen katon saka planet kita, kita bisa ndeleng disk bunder sing sampurna.
  • Isine macem-macem unsur sing akeh banget kayata hidrogen lan helium.
  • Ukuran sudut srengenge udakara setengah derajat yen pangukuran dijupuk saka planet Bumi.
  • Jembar wilayah udakara 700.000 kilometer lan wis diramal saka ukuran sudhut. Yen mbandhingake ukurane karo planet kita, kita bakal weruh ukurane luwih gedhe kaping 109 luwih gedhe. Sanajan ngono, srengenge diklasifikasikake dadi lintang cilik.
  • Kanggo duwe unit pangukuran ing alam semesta, jarak antarane srengenge lan Bumi dijupuk minangka unit astronomi.
  • Jisim srengenge bisa diukur saka akselerasi manawa tanah kasebut entuk nalika luwih cedhak karo sampeyan.
  • Kaya sing wis dingerteni, lintang iki ngalami kegiatan periodik lan kasar lan ana gandhengane karo magnetisme. Ing wektu iku sunspots, suar lan semburan bahan koronal katon.
  • Kapadhetan srengenge luwih endhek tinimbang Bumi. Iki amarga lintang kasebut minangka entitas gas.
  • Salah sawijining ciri srengenge sing paling misuwur yaiku bercahaya. Ditetepake minangka energi sing bisa sumringah saben unit wektu. Tenaga srengenge padha karo luwih saka sepuluh sing diangkat dadi 23 kilowatt. Beda, tenaga sing sumunar saka bolam pijar sing dingerteni kurang saka 0,1 kilowatt.
  • Suhu permukaan sing efektif saka srengenge udakara 6.000 derajat. Iki suhu rata-rata, sanajan inti lan ndhuwur minangka wilayah sing luwih anget.

Apa srengenge: struktur internal

lapisan srengenge

Sawise ngerti apa srengenge lan ciri khas utamane, kita bakal ndeleng struktur internal kasebut. Iki dianggep minangka lintang kerdil kuning. Jisim lintang kasebut antara 0,8 lan 1,2 kaping massa raja srengenge. Bintang duwe ciri spektral tartamtu gumantung karo warna, massa lan suhu.

Kanggo nggampangake pasinaon lan pangerten babagan karakteristik srengenge, strukture diperang dadi 6 lapisan. Disebarake ing wilayah sing beda banget lan diwiwiti saka njero. Kita bakal mbagi lan nuduhake karakteristik utama lapisan sing beda-beda.

  • Inti srengenge: Ukurane udakara 1/5 saka radius srengenge. Iki kabeh energi sing dipadhakake dening suhu dhuwur digawe. Suhu ing kene udakara 15 yuta derajat Celcius. Uga, tekanan dhuwur ndadekake wilayah padha karo reaktor fusi nuklir.
  • Zona radioaktif: Energi saka inti nyebar menyang mekanisme radiasi. Ing lapangan iki, kabeh zat sing ana ing negara plasma. Suhu ing kene ora nganti sepele karo inti bumi, nanging udakara udakara 5 yuta Kelvin. Energi kasebut diowahi dadi foton, sing ditularake lan diserap kaping pirang-pirang dening partikel sing mbentuk plasma.
  • Zona konvektif: Wilayah iki minangka bagean sing tekan fotone ing area radiasi lan suhu udakara 2 yuta Kelvin. Transfer energi kedadeyan kanthi konveksi, amarga prekara kasebut ing kene ora terionisasi. Transfer energi sing didorong konveksi ditindakake kanthi gerakan pusaran gas ing suhu sing beda.
  • Fotosfer: Iki minangka bagean saka permukaan sing jelas lan sing dikarepake. Srengenge ora padhet, nanging digawe saka plasma. Sampeyan bisa ndeleng fotosfer liwat teleskop, anggere duwe filter supaya ora mengaruhi garis pandang kita.
  • Kromosfer: Iki minangka lapisan paling njaba saka fotosfer, sing padha karo swasanane. Luminositas ing kene luwih abang, kekandelan kasebut beda-beda lan kisaran suhu antara 5 lan 15.000 derajat.
  • Mahkota: Lapisan sing duwe bentuk sing ora teratur lan ngluwihi radiasi surya. Katon mripat langsung, suhune udakara 2 yuta Kelvin. Ora jelas sebabe suhu lapisan iki dhuwur banget, nanging ana gandhengane karo medan magnet sing kuat sing digawe srengenge.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih akeh babagan sunar srengenge lan apa ciri khas kasebut.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.