Apa sing diarani siklon

siklon

Saka kabeh fenomena meteorologi sing kedadeyan ing planet kita, ana sawetara sing narik kawigaten khusus: siklon. Ana macem-macem jinis, masing-masing kanthi ciri khas sing nggawe fenomena bisa dikagumi.

Nanging kepiye carane digawe? Yen sampeyan pengin ngerti kabeh babagan, aja nganti lali karo spesial iki.

 Apa sing diarani siklon?

Ing meteorologi, siklon bisa ateges rong prekara:

  • Angin kenceng banget sing ana ing papan tekanan atmosfer kurang. Dheweke maju ing lingkaran gedhe sing ngubengi awake dhewe, lan asale saka pesisir, biasane tropis.
  • Wilayah atmosfer tekanan rendah ing endi udan deres lan angin kenceng. Iki uga dikenal minangka badai, lan ing peta cuaca sampeyan bakal bisa diwakili kanthi "B".
    Antisikel iku ngelawan, yaiku wilayah tekanan dhuwur sing nyebabake cuaca apik.

Ana jinis apa?

Ana limang jinis siklon, yaiku:

 Siklon tropis

siklon tropis

Punika a pusaran puteran kanthi cepet sing duwe pusat tekanan (utawa mripat) kurang. Iki ngasilake angin kenceng lan udan sing akeh, narik energi saka kondensasi hawa lembab.

Umume, tuwuh ing wilayah intertropis planet iki, ing banyu anget sing nduwe suhu udakara 22ºC, lan nalika swasana rada ora stabil, nuwuhake sistem tekanan rendah.

Ing belahan langit sisih lor muter kanthi jarum jam; Kosok baline, ing belahan langit sisih kidul muter dadi mundur. Ing kasus kasebut, ngasilake kerusakan gedhe ing wilayah pesisir amarga udan deres sing sabanjure nyebabake munggah angin gedhe lan longsor.

Gumantung saka kekuwatane, diarani depresi tropis, badai tropis, utawa topan (utawa topan ing Asia). Ayo ndeleng fitur utamane:

  • Depresi tropis: kacepetan angin maksimal 62km / jam, lan bisa nyebabake karusakan serius lan banjir.
  • Badai tropis: kecepatan angin ing antarane 63 lan 117km / jam, lan udan deres bisa nyebabake banjir gedhe. Angin sing kuwat bisa ngasilake angin gedhe.
  • Badai: Dadi jeneng dadi topan nalika intensitas ngluwihi klasifikasi badai tropis. Kacepetan angin minimal 119km / jam, lan bisa nyebabake kerusakan parah ing pesisir.

Kategori Topan

Topan badai minangka topan sing bisa ngancurake banget, mula penting banget kanggo ngerti supaya bisa ngukur prelu lan nyingkirake nyawane manungsa.

Skala Topan Saffir-Simpson mbedakake limang kategori topan:

  • Kategori 1: kacepetan angin antara 119 lan 153km / jam. Iki nyebabake banjir ing pesisir, lan sawetara kerusakan ing plabuhan.
  • Kategori 2: kacepetan angin antara 154 lan 177km / jam. Iki nyebabake kerusakan ing atap, lawang lan windows, uga ing wilayah pesisir.
  • Kategori 3: kacepetan angin antara 178 lan 209km / jam. Iki nyebabake kerusakan struktural ing bangunan cilik, utamane ing wilayah pesisir, lan ngrusak omah seluler.
  • Kategori 4: kacepetan angin antara 210 lan 249km / jam. Iki nyebabake kerusakan struktur protèktif, atap bangunan cilik ambruk, lan pantai lan teras mandheg.
  • Kategori 5: kacepetan angin luwih saka 250km / jam. Rusak atap bangunan, udan deres nyebabake banjir sing bisa tekan lantai ngisor bangunan sing ana ing wilayah pesisir, lan evakuasi area perumahan bisa uga dibutuhake.

 Manfaat siklon tropis

Sanajan bisa nyebabake kerusakan serius, sing sejatine uga positif banget kanggo ekosistem, kayata ing ngisor iki:

  • Dheweke bisa mungkasi periode garing.
  • Angin sing digawe angin topan bisa ngasilake maneh tutup vegetasi, ngilangi wit-witan sing wis lawas, lara utawa ringkih.
  • Bisa nggawa banyu seger menyang muara.

 Siklon ekstratropis

Depresi tropis

Siklon stratropis, uga dikenal minangka siklon tengah lintang, dununge ana ing garis lintang tengah bumi, ing antarane 30º lan 60º saka khatulistiwa. Iki minangka fénoména sing umum banget, bebarengan karo anticyclones, mindhah wektu ing saindenging planet iki, dadi ora suwe saya suwe.

Dheweke ana gandhengane karo a sistem tekanan rendah sing ana ing antarane wilayah tropis lan kutub, lan gumantung saka kontras suhu ing antarane hawa udara sing anget lan adhem. Perlu dielingake yen ana penurunan tekanan atmosfer sing nyata lan cepet cyloglogenesis mbledhos.

Bisa terbentuk nalika siklon tropis mlebu banyu adhem, sing bisa nyebabake kerusakan serius, kayata banjir o longsor.

Siklon subtropis

badai tropis

Minangka siklon sing nduwe ciri khas daerah tropis lan extratropical. Contone, siklon subtropis Arani, dibentuk tanggal 14 Maret 2011 cedhak Brasil lan suwene patang dina, dawane 110km / jam, mula diarani badai tropis, dibentuk ing sektor Samudera Atlantik ing ngendi siklon tropis biasane ora wujud.

Siklon kutub

Badai

Uga dikenal minangka siklon Arktik, iku sistem tekanan rendah kanthi diameter antarane 1000 lan 2000 km. Umure luwih cekak tinimbang siklon tropis, amarga mung butuh 24 jam nganti maksimal.

Genera angin kenceng, nanging biasane ora nyebabake kerusakan amarga dibentuk ing wilayah sing kurang pedunung.

 Mesositik

supercell

Punika a pusaran udara, dawane diameter 2 lan 10 km, sing dibentuk ing badai konvektif, yaiku udhara mundhak lan muter ing poros vertikal. Biasane digandhengake karo wilayah sing tekanan lokal ing angin gedhe, bisa ngasilake angin lan udan sing kuwat.

Yen ana kahanan sing pas ana bebarengan karo promosi ing supercells, sing ora liya yaiku badai puteran sing gedhe banget, sing bisa dadi angin puyuh. Fenomena sing luar biasa iki dibentuk ing kahanan ora stabilitas dhuwur, lan nalika ana angin kenceng ing ketinggian sing dhuwur. Kanggo ndeleng, disaranake menyang Dataran Agung Amerika Serikat lan Dataran Pampean Argentina.

Lan kanthi iki kita mungkasi. Apa sampeyan mikir babagan spesial iki?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.