Apa sing diarani satelit

rembulan

Mesthi sampeyan wis nate krungu yen rembulan dadi satelit. Nanging, ora kabeh wong ngerti banget apa sing diarani satelit. Iki amarga ana satelit alami lan buatan. Masing-masing duwe ciri lan fungsi sing beda-beda lan kudu ditliti kanthi kapisah.

Mula, ing artikel iki, kita bakal ngandhani kabeh sing perlu sampeyan ngerti babagan apa sing diarani satelit, ciri-cirine lan apa sing penting saben wong.

Apa sing diarani satelit

apa satelit gawean

Satelit bisa duwe loro definisi gumantung apa kita nuduhake bagean alami utawa bagean gawean. Yen nuduhake bagean alami, kita bakal ngomong babagan benda langit buram sing ngubengi planet utama. Sareh, Satelit buatan yaiku piranti sing diselehake ing orbit ing saindenging Bumi kanggo tujuan ilmiah, militer utawa komunikasi.

Jinis satelit

apa sing diarani satelit

Satelit alami

Satelit alam minangka badan langit sing ora digawe manungsa sing ngorbit orbit liyane. Ukuran satelit biasane luwih cilik tinimbang awak langit sing terus dikepung. Gerakan iki amarga daya tarik sing digawe dening gravitasi obyek sing luwih gedhe ing obyek sing luwih cilik. Mula dheweke wiwit kerja terus-terusan. Mangkene uga kanggo orbit bumi sing ana gandhengane karo srengenge.

Nalika ngomong babagan satelit alami, iki uga asring diarani jeneng umum satelit. Amarga kita diarani rembulan minangka rembulan, wulan liyane saka planet liya diwakili kanthi jeneng sing padha. Saben nggunakake tembung rembulan, tegese awak angkasa sing ngorbit benda angkasa liyane ing tata surya, sanajan bisa ngorbit Planet kerdil, kayata planet njero, planet njaba, lan uga benda langit cilik liyane kaya asteroid.

Sistem tata surya Dumadi saka 8 planet, 5 planet kerdil, komet, asteroid lan paling ora udakara 146 satelit planet alam. Sing paling misuwur yaiku rembulan kita. Yen wiwit mbandhingake jumlah wulan ing antarane planet njero lan planet njaba, mula bakal ana prabédan sing amba. Planet njero duwe sawetara utawa ora ana satelit. Saliyane, planet sing isih ana, diarani exoplanet, duwe sawetara satelit amarga ukurane gedhe.

Ora ana satelit alami sing digawe saka gas. Kabeh satelit alami digawe saka watu padhet. Sing paling normal yaiku yen dheweke ora duwe swasana dhewe. Amarga ukurane sithik, benda langit iki ora duwe swasana sing cocog. Duwe atmosfer nyebabake sawetara owah-owahan dinamika tata surya.

Ora kabeh satelit alami padha ukuran. Kita nemokake manawa ana sing luwih gedhe tinimbang rembulan lan sing liyane luwih cilik. Bulan paling gedhe duwe diameter 5.262 kilometer, diarani Ganymede, lan kalebu Jupiter. Ora nggumunake, planet paling gedhe ing tata surya uga kudu duwe wulan paling gedhe. Yen kita nganalisa trek, kita bakal nemokake trek kasebut rutin utawa ora teratur.

Minangka kanggo morfologi, uga bakal kedadeyan. Sawetara obyek sing bunder, dene obyek liyane bentuke ora teratur. Iki amarga proses latihane. Iki uga amarga kecepetan. Obyek sing mbentuk kanthi cepet duwe bentuk sing ora teratur tinimbang sing mbentuk luwih alon, uga lintasan lan wektu. Contone, Suwene udakara 27 dina kanggo rembulan ngubengi Bumi.

Satelit buatan

Iki minangka produk teknologi manungsa lan digunakake kanggo njupuk informasi babagan benda langit sing ditliti. Umume satelit buatan manungsa ngubengi Bumi. Dheweke penting banget kanggo pengembangan ilmu pengetahuan lan teknologi manungsa. Dina iki kita ora bisa nindakake tanpa wong-wong mau.

Beda karo satelit alam kaya rembulan, satelit buatan digawe dening manungsa. Dheweke obah ngubengi obyek sing luwih gedhe tinimbang awake dhewe amarga ditarik gravitasi. Biasane mesin kasebut kompleks banget karo teknologi revolusioner. Dheweke dikirim menyang luar angkasa kanggo entuk akeh informasi babagan planet kita. Kita bisa ngomong kaya ngono puing-puing utawa puing-puing mesin liyane, pesawat ruang angkasa sing nganggo tenaga astronot, stasiun orbit, lan probe antar planet dheweke ora dianggep minangka satelit buatan.

Salah sawijining ciri utama obyek kasebut yaiku diluncurake kanthi roket. Roket ora liya yaiku jinis kendaraan, kayata rudal, pesawat ruang angkasa, utawa pesawat, sing bisa ningkatake satelit. Dheweke diprogram kanggo ngetutake rute kasebut miturut rute sing wis ditemtokake. Dheweke duwe fungsi utawa tugas penting sing kudu dirampungake, kayata ngamati awan. Umume satelit buatan sing ngubengi planet kita terus diubengi. Sareh, kita duwe satelit sing dikirim menyang planet utawa benda langit liyane, sing kudu dilacak kanggo informasi lan ngawasi.

Gunakake lan fungsi

geostasioner

Rembulan tumindak pasang lan siklus biologis saka akeh organisme. Ana rong jinis satelit alami:

  • Satelit alami biasa: Yaiku badan sing muter ngubengi awak sing luwih gedhe kanthi pangertene sing padha ngubengi srengenge. Yaitu, orbit kasebut duwe pangerten sing padha sanajan siji luwih gedhe tinimbang liyane.
  • Satelit alami ora teratur: ing kene kita waca manawa orbit kasebut adoh banget saka planet-planet kasebut. Penjelasan babagan iki bisa uga amarga latihane ora ditindakake cedhak karo dheweke. Yen ora, satelit iki bisa dijupuk kanthi tarikan gravitasi planet kasebut. Uga ana asal sing nerangake jarak planet iki.

Ing antarane satelit gawean, bisa ditemokake kaya ing ngisor iki:

  • Geostasioner: yaiku wong-wong sing pindhah saka wetan menyang sisih kulon ndhuwur khatulistiwa. Dheweke ngetutake arah lan kacepetan puteran bumi.
  • Kutub: Dheweke diarani amarga umume saka siji menyang liyane ing arah mangidul-mangidul.

Antarane rong jinis dhasar kasebut, kita duwe sawetara jinis satelit sing tanggung jawab kanggo ngamati lan ndeteksi karakteristik swasana, segara lan daratan. Dheweke diarani satelit lingkungan. Iki bisa dipérang dadi sawetara jinis, kayata geosynronisasi lan sinkronisasi surya. Sing pertama yaiku planet sing ngubengi Bumi kanthi kecepatan sing padha karo kecepatan puteran Bumi. Jumlah detik yaiku nomer detik sing kliwat ing titik tartamtu ing bumi kanthi wektu sing padha saben dina. Umume satelit telekomunikasi sing digunakake kanggo ramalan cuaca minangka satelit geostasi.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan apa satelit lan ciri-cirine kasebut.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.