Apa sing diarani meteorit?

jinis meteorit

Meteorit mesthi katon ing film nalika tiba ing planet kita. Uga ana akeh diskusi babagan kepunahan dinosaurus amarga pengaruh meteorit ing ekosistem kita. Nanging, ana akeh wong sing durung ngerti apa sing diarani meteorit teknis lan apa tegese anane.

Mula, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan meteorit, ciri lan jinis.

Apa sing diarani meteorit?

asteroid

Definisi meteorit bisa diarani minangka potongan awak langit sing tiba ing planet Bumi utawa ing lintang liyane. Iki tegese manawa awak sing watu kudu bisa tekan lumahing lintang sing ninggalake jejak cahya sing cerah sing diarani meteor.

Mula, meteorit ora mung bisa tiba ing bumi, nanging uga bisa nggayuh lintang liyane: Mars, Venus, lumahing rembulan, etc.

Minangka kanggo bumi, duwe alangan alami dhewe kanggo nolak fenomena iki: swasana. Lapisan gas iki bisa nyebabake sebagian besar bahan antarplanet sing tekan atmosfer bisa bosok sadurunge tekan permukaan.. Meteorit luwih gedhe dadi cilik, sawetara sing bisa tekan lemah.

Nalika pass, dheweke ngasilake meteor sing wis kasebut sadurunge. Nalika bola api iki njeblug ing atmosfer, dheweke diarani bola api. Umume meteorit ora katon utawa mikroskopik nalika tekan permukaan. Nanging, wong liya bisa ditemokake kanggo investigasi lan analisis luwih lanjut.

Karakteristik utama

apa sing diarani meteorit

Meteorit duwe bentuk sing ora teratur lan macem-macem komposisi kimia. Meteor rock diperkirakan luwih akeh tinimbang meteor logam utawa meteor rock metal (paling ora gumantung karo pengaruh ing bumi). Kaya komet, akeh sing ngemot materi saka pembentukan tata surya, sing bisa menehi informasi ilmiah sing terkenal.

Meteorit biasane ukurane sawetara sentimeter nganti sawetara meter, lan umume ana ing tengah kawah sing digawe nalika tiba. Mula akeh sing ditemokake sajrone prospek geologi atusan utawa ewu taun mengko.

Diperkirakan udakara 100 meteorit kanthi ukuran lan komposisi sing beda-beda mlebu ing permukaan planet kita saben taun, sawetara ana sing cilik banget lan liyane ana diametere luwih saka siji meter. Umume zat sing mlebu ing atmosfer ora kalis ing erosi gesekan ing lintasan mudhun, nanging akeh zat liyane sing bisa. Yen ana saksi sing nyekseni pengaruhe ing lemah, dheweke diarani "tiba", lan yen ditemokake mengko, diarani "penemuan".

Wis kedhaftar lan kedhaftar kira-kira 1.050 tiba lan udakara 31.000 panemuan. Meteorit diwenehi jeneng papan sing ditemokake utawa disekseni tibane, biasane diterusake kombinasi angka lan huruf kanggo mbedakake saka meteorit liyane sing tiba ing wilayah sing padha.

Formasi meteorit

meteorit tiba ing lemah

Meteorit bisa saka macem-macem sumber. Sawetara mung sisa-sisa saka pembentukan (utawa karusakan) obyek astronomi sing luwih gedhe (kayata satelit utawa planet). Uga bisa dadi fragmen asteroid, kayata sing akeh ing sabuk asteroid ing antarane planet njero lan planet njaba tata surya kita.

Ing kasus liyane, dheweke pisah saka komet, nganti ilang potongan sing luwih cilik. Sawise duwe salah sawijining asal usul kasebut, dheweke isih ngambang utawa dibuwang menyang ruang kanthi cepet amarga bledosan utawa fenomena liyane sing padha.

Jinis meteorit

Gumantung saka asal usul, komposisi utawa umur dawa sing diduweni meteorit, diklasifikasikake dadi macem-macem jinis. Ayo goleki klasifikasi sing paling penting miturut kabeh parameter kasebut:

Meteorit Primitif: Meteorit iki uga diarani chondrit lan asale saka pembentukan tata surya. Mula, dheweke ora bakal owah kanthi maneka warna proses geologis lan tetep ora owah udakara 4.500 milyar taun.

  • Chondrite karbonat: Dipercaya manawa chondrites paling adoh saka srengenge. Ing komposisine, kita bisa nemokake 5% karbon lan 20% banyu utawa macem-macem senyawa organik.
  • Chondrite biasa: Iki minangka chondrit sing paling umum sing tekan Bumi. Biasane asteroid cilik, lan wesi lan silikat diamati ing komposisine.
  • Enstatites Chondrite: Dheweke ora akeh banget, nanging komposisine mung siji sing padha karo pembentukan asli planet kita. Mula, para ilmuwan percaya manawa agregasi kasebut bakal nyebabake pembentukan planet kita.
  • Meteorit molten: jinis meteorit iki minangka asil saka gabungan sebagean utawa lengkap awak utama sing asale, lan ngalami proses metamorf ing njero.
  • Achondrites: Iki minangka watu igneous sing asale saka benda langit liyane ing tata surya. Amarga iku, jenenge gegandhengan karo asale, sanajan umume duwe asal-usul sing durung ditemtokake.
  • Metalik: Komposisine adhedhasar luwih saka 90% logam, lan asale minangka inti saka asteroid gedhe, sing diekstraksi saka pengaruh gedhe.
  • Metalloros: Komposisine padha karo logam lan silikon. Asale saka njero asteroid gedhe.

Bedane karo asteroid

Ing sawetara kasus, istilah meteorit lan asteroid digunakake sacara bergantian. Nanging, iki ora bener kabeh, ana macem-macem prabédan antara rong konsep kasebut.

Asteroid Yaiku badan langit sing watu sing ngubengi srengenge lan Neptunus, biasane osilasi ing antarane Mars lan Jupiter. Meteorit minangka partikel cilik saka asteroid iki sing bisa bosok ing atmosfer lan malah tekan permukaan bumi.

Miturut posisine ing tata surya, yen orbit ing antarane Mars lan Jupiter, bisa diklasifikasikake kalebu sabuk asteroid, yen orbit cedhak karo bumi, bisa diklasifikasikake minangka NEA utawa asteroid, yen ana ing orbit saka Jupiter. , kalebu Trojan, yen dununge ana ing njaba tata surya Bumi utawa asteroid sing padha ing orbit, amarga kejiret karo gravitasi Bumi.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan apa meteorit lan ciri khas kasebut.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.