Apa sing diarani pulau

apa pulau

Nalika ngomong babagan macem-macem bentuk geologi sing ana, kita bakal weruh manawa pulau kasebut minangka salah sawijining sing paling apik saka sudut pandang turis. Lan kepulauan kasebut tetep nduweni ciri khas lan ekosistem sing pancen kudu dingerteni. Nanging, ora kabeh wong ngerti persis apa pulau. Dheweke nduweni karakteristik geologis lan kahanan tartamtu sing kudu ditindakake.

Ing artikel iki, kita bakal menehi pitutur marang kowe babagan apa pulau kasebut, apa ciri lan asal usule.

Apa sing diarani pulau

jinis pulau

Pulo minangka lahan sing diubengi banyu, sing luwih cilik tinimbang daratan. Nalika pirang-pirang pulau cedhak, kabeh diarani nusantara.

Ana sawetara jinis pulau miturut tampilan, lan ukuran lan bentuk sing beda. Sing paling gedhe yaiku Greenland, Madagascar, New Guinea, Borneo, Sumatra lan Baffin Island, dene sing paling cilik mesthi akeh banget amarga ora mung kasebar ing tengah samodra, nanging uga tlaga lan kali. Pulo kasebut biasane lahan cilik, biasane ora urip manungsa, nanging ana tanduran lan kewan liyane.

Pulo cilik diarani pulau cilik, biasane tanpa manungsa, nanging tanduran lan kewan. Pulo kasebut asring digandhengake karo konsep swarga. Dheweke uga ana gandhengane karo kasepen lan orane urip prawan. Dheweke pancen penting banget kanggo populasi manungsa. Akeh negara sing mapan ing sawijining pulau utawa luwih lan bisa duwe hubungan ekonomi sing cukup dhuwur kaya kedadeyan Jepang. Jepang minangka negara sing dipasang ing sawetara pulau ing Samodra Pasifik lan saiki wis misuwur kanthi seni lan ekonomi. Kemajuan teknologi Jepang wis dikembangake tanpa ana masalah sanajan nggawe negara kasebut dadi pulau.

Kanggo ngerti kanthi jero babagan apa pulau kasebut, kita bakal bisa ndeleng definisi sing diwenehake miturut Taksiran Sistem Milenium. Iki minangka lahan sing diisolasi sing diubengi banyu, pedunung lan dipisahake saka bawana paling ora 2 km. Ukurane kudu padha utawa luwih saka 0.15 kilometer. Perlu dielingi manawa akeh pulau minangka situs sing kebak spesies keanekaragaman hayati lan endemik. Spesies endemik minangka spesies sing eksklusif kanggo ekosistem lan ora bisa ana ing papan liya amarga mbutuhake kahanan kasebut supaya bisa urip. Contone, lemur minangka kewan sing mung ditemokake ing Madagaskar, sawijining pulau.

Apa sing diarani pulau: formasi

apa sing diarani pulau lan ciri-cirine

Sawise ngerti apa sing diarani pulau, kita bakal nyoba nerangake tatanan kasebut. Pulo kasebut wis ana amarga tektonik lempeng planet kita isih obah. Kita eling yen planet Bumi duwe akeh kothak sing digawe saka macem-macem bahan. Mantel bumi kasusun saka arus konveksi amarga beda kepadatan bahan lan iki nyebabake kerak benua ganti. Kerak iki digawe saka lempeng tektonik lan bakal terus saya suwe saya suwe.

Pulo kasebut uga pindhah nganggo lempeng tektonik. Kadhangkala dheweke teka bebarengan lan liya-liyane pisah. Mula, dheweke bisa katon suwene pirang-pirang yuta taun minangka asil saka kedadeyan geologis kayata jeblugan gunungapi gunung geni laut. Ana sawetara cara kanggo nggawe pulau lan mula ana ing macem-macem jinis.

Jinis pulau

zona swarga

Ana macem-macem jinis pulau miturut ciri khas. Pulo iki kapérang dadi rong jinis utama yaiku bawana lan samodra. Ayo goleki ciri khas masing-masing:

  • Pulo kontinental: Dheweke kalebu rak kontinental. Akeh sing kalebu bagean saka bawana, nanging diisolasi sawise munggah segara. Jinis iki diarani "pasang surut", sing kedadeyan nalika pasang pasang nutupi sisih tanah sing nyambungake siji wilayah liyane. Mula bagean sing diubengi banyu. Pulo alangi kalebu bagean lahan sing sejajar karo pesisir, sing akeh kalebu bagean saka rak bawana. Iki bisa dadi akibat saka arus segara sing nyurung pasir lan endhepan, utawa uga bahan leleh ing jaman es pungkasan sing nyebabake kenaikan permukaan laut. Contone jinis pulau kasebut yaiku Greenland lan Madagaskar.
  • Pulo samudra: Dheweke dudu bagean saka rak benua. Sawetara uga diarani pulo vulkanik amarga kabentuk kanthi jinis jeblugan gunung mbledhos ing jero banyu. Pulo samodra biasane dununge ing zona subduksi sing siji piring mudhun ing ngisor piring liyane, sanajan bisa uga ana ing ndhuwur titik panas. Ing kasus iki, piring kasebut pindhah ing ndhuwur titik kasebut, nalika magma pindhah munggah, nyebabake kerak bumi mundhak.

Pulo segara liyane tuwuh saka gerakan lempeng tektonik nalika munggah ing ndhuwur segara. Kadhangkala klompok karang gedhe mbentuk terumbu karang gedhe. Nalika balung kalsium kewan kasebut (umume kasusun saka kalsium karbonat) dadi ora proporsional nganti katon ing sadhuwure segara, dheweke dadi pulau karang. Mesthine, bahan liyane ditambahake ing balung.

Yen balung nglumpuk ing saindenging pulau segara (biasane gunung geni), suwe-suwe, lemah ing tengah tenggelam lan ditutupi banyu kanggo mbentuk laguna, asile minangka atol. Tuladha jinis pulau iki yaiku Kepulauan Hawaii lan Maladewa.

Pulo Ponggawa

Manungsa wis bisa nggawe pulau-pulau buatan adhedhasar teknologi modern. Platform sing digawe nganggo bahan logam lan semen bisa dadi simulator rak benua. Nanging, intine sawijining pulau ora bakal padha, sanajan manungsa nyoba nuladha.

Kaya sing sampeyan ngerteni, pulau-pulau kasebut cukup narik kawigaten saka sudut pandang geologis lan biologis. Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan apa sing diarani pulau lan ciri khas kasebut.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.