Apa jagad iki?

apa jagad iki

¿Apa jagad iki?? Iki minangka salah sawijining pitakon sing paling ditakokake para ilmuwan ing kabeh sejarah. Pancen, alam semesta iku kabeh, tanpa ana sing istiméwa. Kita bisa nyakup jagad, energi, ruang lan wektu lan kabeh perkara sing ana ing jagad iki. Nanging, nalika ngomong babagan apa sejagad iki, referensi luwih akeh diarani ing njaba planet Bumi.

Ing artikel iki, kita bakal menehi katrangan babagan alam semesta, ciri lan sawetara teori kasebut.

Apa jagad iki?

apa jagad raya lan galaksi iki?

Alam semesta gedhe banget, nanging bisa uga tanpa wates. Yen mangkono, bakal ana prekara tanpa wates ing lintang tanpa wates. Kosok baline, babagan prakara sing penting, utamane ruang kosong. Sawetara wong malah ngaku yen alam semesta sing kita urip iku ora nyata, iku hologram.

Alam semesta sing dingerteni ngemot galaksi, kluster galaksi, lan struktur luwih gedhe diarani superclusters, uga prekara intergalaktik. Sanajan teknologi canggih saiki kasedhiya, kita isih durung ngerti ukurane. Materi ora disebar kanthi seragam, nanging dikonsentrasi ing papan tartamtu: galaksi, bintang, planet, lsp. Nanging, 90% eksistensi dianggep minangka bahan peteng sing ora bisa diamati.

Alam semesta duwe paling ora patang dimensi sing dingerteni: telu ing papan (dawa, dhuwur, lan jembaré) lan siji wektu. Amarga kekuwatan gravitasi sing dominan, iku tetep bebarengan lan gerakane terus-terusan. Yen dibandhingake karo langit, planet iki mung sithik. Kita minangka bagean saka tata surya, sing ilang ing tangan Milky Way. Bima Sakti nduweni 100.000 milyar lintang, nanging iku mung salah sawijining atusan milyar galaksi sing nggawe tata surya.

Formasi lan karusakan

Teori Big Bang nerangake kepiye carane digawe. Teori iki sing udakara 13.700 milyar taun kepungkur, materi kasebut nduweni kapadhetan lan suhu sing tanpa wates. Ana jeblugan kasar lan kerapatan lan suhu alam semesta saya saya mudhun.

Big Bang minangka tunggal, pangecualian sing ora bisa diterangake kanthi ukum fisika. Kita bisa ngerti apa sing kedadeyan wiwit wiwitan, nanging isih durung ana panjelasan ilmiah babagan momen nol lan ukuran nol. Nganti misteri iki dirungkap, para ilmuwan ora bakal bisa nerangake kanthi cetha apa sejatine jagad iki.

Saiki, ana seri teori sing sawise hipotesis nerangake kepiye pikirane pungkasane alam semesta. Kanggo miwiti, kita bisa ngomong babagan model Beku gedhe, sing negesake manawa ekspansi alam semesta sing terus-terusan bakal nyebabake (sajrone milyar taun) kepunahan kabeh lintang, nyebabake alam semesta sing adhem lan peteng.

Kita uga bisa nyebut teori Rip amba (utawa luh gedhe) sing ngusulake manawa Semesta saya akeh, saya akeh energi peteng sing digawe, tekan wektu nalika energi peteng bakal ngalahake gravitasi, ngilangi keseimbangan sing ana ing antarane kekuwatan kasebut lan ngasilake disintegrasi. saka prakara.

Pentinge perkara peteng

prakara peteng

Ing astrofisika, komponen kosmik kajaba prakara baryonic (perkara biasa), neutrino, lan energi peteng diarani bahan peteng. Jeneng kasebut asale saka kasunyatan manawa ora ngetokake radiasi elektromagnetik utawa sesambungan karo radiasi elektromagnetik kanthi cara apa wae, saengga ora bisa ditemokake ing kabeh spektrasi radiasi elektromagnetik. Nanging, mesthine ora kudu bingung karo antimateri.

Materi peteng nggambarake 25% jumlahe jagad raya, amarga pengaruh gravitasi. Ana pratandha kuwat babagan eksistensi, sing bisa dideteksi ing obyek astronomi ing sekitare. Kasunyatane, kemungkinan eksistensi kasebut pisanan diajokake ing taun 1933, nalika astronom lan ahli fisika Swiss Fritz Zwicky negesake manawa "massa sing ora kasat mata" mengaruhi kacepetan orbit kluster galaksi. Wiwit kuwi, akeh pengamatan liyane sing terus-terusan nuduhake manawa ana.

Ora ana sing ngerti babagan perkara peteng. Komposisine minangka misteri, nanging ana kemungkinan yaiku ngemot neutrino abot utawa partikel dhasar sing anyar (kayata WIMP utawa akson), mung kanggo sawetara jeneng. Wangsulan sing jelas babagan komposisine minangka salah sawijining pitakon utama kosmologi modern lan fisika partikel.

Eksistensi materi peteng iku penting kanggo ngerti model Big Bang tatanan jagad raya lan pola tumindak obyek papan. Perhitungan ilmiah nuduhake manawa ana luwih akeh prekara ing alam semesta tinimbang sing bisa diamati. Contone, prilaku galaksi sing diprediksi asring ganti tanpa sebab sing jelas, kajaba ana kemungkinan prekara sing ora bisa diamati ngalami owah-owahan gravitasi tumrap materi sing bisa dideleng.

Antimatter lan energi peteng ing jagad iki

energi peteng

Kita ora kudu mbingungake perkara peteng karo antimateri. Sing terakhir minangka wujud perkara biasa, kaya prekara sing kalebu kita, nanging kalebu partikel dhasar kanthi tandha listrik sing ngelawan: positif / negatif.

Anti-elektron minangka partikel antimatter, sing padha karo elektron, nanging nduweni muatan positif tinimbang muatan negatif. Antimatter ora ana ing bentuk sing stabil amarga bisa ngilangi materi (sing ana proporsi sing luwih gedhe), mula ora ngatur dhewe dadi atom lan molekul sing bisa diamati. Antimatter mung bisa dipikolehi liwat akselerator partikel. Nanging, produksi rumit lan larang.

Energi peteng minangka bentuk energi sing ana ing saindenging jagad raya lan cenderung nyepetake ekspansi kanthi nulak gravitasi utawa kekuwatan. Diperkirakan 68% zat energik ing alam semesta kalebu jinis iki, lan minangka wujud energi sing seragam sing ora ana gandhengane karo kekuwatan dhasar liyane ing alam semesta, mula diarani "peteng". Nanging, miturut prinsip, ora ana gandhengane karo perkara peteng.

Muga-muga kanthi informasi iki, sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan apa sing dadi alam semesta, asal usul lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.