apa iku tebing

apa ciri tebing

Cliff minangka fitur geografis sing bentuke lereng sing curam. Ing pangertèn iki, bisa katon ing pesisir, gunung utawa pinggir kali. Pesisir tebing yaiku pesisir sing ngethok vertikal, dene dasar laut tebing yaiku pesisir sing mbentuk undhak-undhakan utawa tebing. Akeh wong sing ora ngerti apa iku tebing.

Ing artikel iki kita bakal pitutur marang kowe apa Cliff, ciri lan wigati geologi.

apa iku tebing

tebing paling apik

Tebing kasebut biasane dumadi saka watu sing tahan erosi lan cuaca, kayata limonite, watu pasir, dolomit lan watu gamping. Escarpments utawa tebing yaiku lereng-lereng watu sing tiba-tiba nembus lemah. Iki minangka jinis tebing khusus sing dibentuk kanthi gerakan longsor utawa patahan tektonik.

Ing latar mburi ana tebing, grojogan lan guwa. Liyane, ing tangan liyane, mungkasi ing mburi pinggiran. Ing sisih liya, tebing pesisir gedhe sing bentuke slab diarani tebing. Sampeyan kudu nyatet sing Cliff digunakake kanggo olahraga ekstrim. Ing kasus siram pesisir, padha mlumpat saka ing kono kanggo nyilem. Tebing-tebing gunung ngidini lompatan parasut utawa paralayang.

Nanging padha ora mung olahraga sing bisa nindakake ing wong. Uga umum kanggo akeh wong sing seneng banget babagan kegiatan outdoor lan petualangan kanggo nguripake wong sing nindakake latihan, kayata panjat tebing. Secara khusus, ana sawetara jinis disiplin iki, sing misuwur ing antarane kabeh disiplin sing dikenal minangka picobloc.

Jalur iki khas saka tebing lan kalebu wong sing melu, sing kudu banget pakar iki, kanggo nindakake tanpa nggunakake tali utawa insurance. Mesthi wae kedadeyan ing papan-papan jinis iki sing para pendaki ora ngalami risiko ambruk utawa tabrakan karo tebing watu nalika tiba, nanging bakal langsung menyang segara.

Perengan ing Tenerife

tebing raksasa

Ana papan ing Tenerife ing ngendi warga lan turis bisa latihan kabeh jinis olahraga. We waca misuwur Cliffs saka Los Gigantes, dumunung ing antarane kutha Santiago del Teide lan Buenavista del Norte. Pedunung Berber kuna ing pulo kasebut, Guanches, dikenal minangka Tembok Neraka, lan ditondoi kanthi kacilakan geologi jinis vulkanik kanthi tembok vertikal ageng, Utamane ditemokake ing antarane 300 lan 600 meter ing sadhuwure segara.

Wisatawan sing teka ing pojok alam iki ora mung seneng ngamati tebing kasebut, nanging uga bisa nindakake macem-macem kegiatan ing saubengé, kayata nyilem, amarga wilayah kasebut nduweni dhasar segara sing spektakuler.

Tebing paling gedhe ing donya dumunung ing Pagunungan Karakoram ing Pakistan. Iki minangka tembok wétan Torres del Trago lan dhuwuré 1.340 meter. Ing sisih liya, tebing pesisir paling gedhe ana ing Kaolapapa, Hawaii. Dhuwuré 1.010 mèter.

Karakteristik utama

apa iku tebing

Karakteristik utamane yaiku:

  • Utamane kasusun saka watu gamping, dolomit lan watu pasir, sing angel dikikis.
  • Padha duwe munggah dhuwur lan miring nyedhaki tajem sing meh tansah ends ing break ing slope ngisor.
  • Iki minangka asil saka kesalahan utawa owah-owahan ing litologi.
  • Ing kacilakan geografis iki, kahanan kanggo tuwuh tanduran ora cukup, nanging sawetara wis adaptasi kanggo panggonan.
  • Iki dibentuk liwat proses erosi lan cuaca.
  • Endapan saka tebing-tebing mau dadi bagian saka dhasar segara, sing banjur kakumbah dening ombak.
  • Ing dhasar tebing, watu wis nglumpukake wektu, nggawe apa sing diarani lereng kerikil.

Formasi lan jinis

Yen kita ngerti apa tebing lan ciri-cirine, kita bakal weruh tatanan lan jinise. Tebing biasane dibentuk liwat macem-macem proses erosi lan cuaca. Proses pungkasan kedadeyan nalika fenomena alam kayata angin lan udan nyebabake watu pecah. Ing tlatah pesisir ana angin kenceng lan ombak sing kuat sing misahake watu sing luwih alus lan luwih granula karo watu sing luwih padhet.

Potongan-potongan watu cilik sing pecah amarga cuaca diarani endapan utawa alluvium perengan segara celengan iki bagéan saka ngisor lan diseret dening ombak, nalika ing tebing interior diseret dening kali lan angin. Watu-watu sing paling gedhe diarani taludes lan ditumpuk ing ngisor tebing. Padha bisa kawangun dening aksi erosive saka ombak segara ngancurake kabeh pondasi ing tanah lingkungan, lan materi pondasi nuwuhake guwa sing destabilizes ndhuwur tebing lan banjur surut.

Ana jinis tebing ing ngisor iki:

  • tebing aktif: tebing jinis iki ditemokake ing banyu sing jero lan dhasare kena ombak. Bahan eroded uga ora disimpen ing, nanging digawa dening arus segara.
  • Tebing ora aktif: Ing kasus iki, perengan dibentuk ing platform pasir, ora bisa digayuh ombak, saengga luwih adoh saka garis pantai.

Penasaran saka tebing

Sawetara kekhasan saka tebing kasebut kasebut ing ngisor iki:

  • Akeh perengan ana iki kawangun dening gletser sing padha tau nutupi akeh bumi sak Jaman Es.
  • Iki dikenal kanthi umum amarga mbentuk fitur geografis sing penting kayata grojogan.
  • Sawetara tebing paling gedhe ing Bumi ana ing jero banyu. Contone, ana Cliff ing Pegunungan nang Kermadec Trench lan sampeyan bisa nemokake tepak 8000 m ing ekstensi 4250 m.
  • Miturut cathetan donya, tebing laut paling dhuwur ing donya yaiku Kalaupapa ing Hawaii kanthi dhuwuré 1010 meter.

Antarane tebing utama ing Eropah kita duwe ing ngisor iki:

  • Cliffs of Moher dumunung ing Irlandia.
  • Cliffs of Dover ing Inggris.
  • Preikestolen ing Norwegia.
  • Los Gigantes ing Tenerife, Kapuloan Canary, Spanyol.
  • kjerag ing norwegia
  • Cliffs of Herbeira ing Coruña, Galicia.
  • Yesnaby Cliffs dumunung ing Skotlandia.
  • Cabo de Peñas ing Asturias, Spanyol.

Kita uga duwe sawetara tebing paling misuwur ing donya:

Sawetara conto tebing liyane yaiku:

  • Kalaupapa Cliffs ing Hawaii.
  • Cliffs Los Gigantes ing Spanyol.
  • Tebing Fira ing Yunani.
  • Etretat ing Prancis.
  • Cape Enniberg ing Kapuloan Faroe.
  • Tebing Sorvagsvatn ing Kapuloan Faroe.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan apa tebing lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.