Apa sampah ruang angkasa

sampah papan

Sampah antariksa utawa puing-puing antariksa yaiku samubarang mesin utawa puing-puing sing ditinggalake dening manungsa ing angkasa. Bisa ngrujuk menyang obyek gedhe, kayata satelit mati sing gagal utawa ditinggal ing orbit ing pungkasan misi. Uga bisa ngarujuk marang sing luwih cilik, kayata potongan lebu utawa cat sing tiba saka roket. Akeh wong sing ora ngerti apa iku space junk.

Ing artikel iki, kita bakal menehi pitutur marang kowe apa lebu angkasa, apa karakteristik lan apa akibate.

Apa sampah ruang angkasa

papan reged

Nalika kita ngomong babagan ruang angkasa, biasane kita mikir babagan kapal angkasa, satelit lan roket, nanging apa sampeyan wis tau mikir babagan sampah sing diasilake? Ing ngendi sampah saka misi ruang angkasa rampung? Lebu ruang angkasa yaiku kabeh lebu sing dibuwang lan ditinggalake dening manungsa ing ruang angkasa. Lebu iki asale saka Bumi lan ukurane bisa beda-beda, saka tetes banyu udan nganti volume kendaraan utawa malah satelit.

Lebu iki mlaku kanthi kacepetan dhuwur lan tetep ana ing atmosfer bumi nganti pirang-pirang taun nganti bubar, njeblug, tabrakan karo unsur liya, utawa tiba saka orbit.

Ora nganti pungkasan taun 1950-an manungsa wiwit ngluncurake roket lan pesawat ruang angkasa menyang ruang angkasa. Ing wektu iku ora ana sing mikir apa sing bakal kelakon nalika urip migunani wis rampung.

Saiki, ana potongan-potongan ing sekitar orbit kita lan planet liyane sing mbebayani kanggo komunikasi lan misi sing lagi ditindakake ing Bumi.

jinis sampah ruang angkasa

Agensi Eropa Spanyol nggolongake puing antariksa dadi telung jinis:

  • beban sarana. Iki minangka bagéan saka rembulan sing tetep sawise tabrakan utawa amarga degradasi fisik saka wektu.
  • Sisa fisik misi kepungkurs uga asil saka tabrakan utawa rusak liwat taun.
  • Item ilang ing misi. Iki kasus kabel, alat, sekrup, lsp.

Amarga ukuran puing ruang, ana klasifikasi liyane:

  • Ukurane kurang saka 1 cm. Dikira akeh pecahan ukuran iki, lan paling angel utawa ora bisa ditemokake.
  • Ukurane antara 1 nganti 10 cm. Bisa ing ngendi wae saka ukuran marmer nganti ukuran bal tenis.
  • Ukurane luwih saka 10 cm. Ing bagean iki sampeyan bakal nemokake item lan piranti ilang ing misi sadurungé, lan malah ilang lan decommissioned rembulan.

Nimbulaké ajur antariksa

karusakan sampah ruang

Space junk asalé saka:

  • Satelit ora aktif. Nalika baterei entek utawa gagal, padha ngambang tanpa tujuan ing papan. Ing wiwitan, dikira bakal dirusak nalika mlebu maneh, nanging ing orbit sing dhuwur, iki ora mungkin.
  • Piranti sing ilang. Sawetara bagean piranti ilang ing papan. Ing taun 2008, astronot Stefanyshyn-Piper ninggalake kothak piranti. Setaun mengko, disintegrated sawise kontak karo atmosfer.
  • Roket utawa bagean roket
  • Ing taun 1960-an lan 1970-an, Amerika Serikat lan Uni Sovyèt nyobi senjata anti-satelit.

Resiko paling gedhe teka saka bagean sing paling cilik. Mikrometeorit, kayata residu cat utawa tetesan antibeku padhet, bisa ngrusak panel surya satelit sing saiki digunakake.

Ana uga jejak bahan bakar sing dipadhetke angkasa, sing ana ing bebaya kobong. Yen kedadeyan kasebut, akibate bakal nyebarake polutan ing atmosfer.

Sawetara satelit dilengkapi baterei nuklir, sing ngemot bahan radioaktif banget sing bisa ngrusak planet kasebut kanthi serius yen bali menyang Bumi. Ing kabeh keadaan, paling lebu papan bakal decompose amarga suhu dhuwur sawise ngetik atmosfer, lan iku arang banget angel kanggo lebu mlebu atmosfer lan nimbulaké karusakan sing signifikan.

bisa solusi

Solusi utama ora ngasilake sampah jinis iki. Tameng whipple digunakake, kanthi cangkang njaba kanggo nglindhungi tembok kapal saka impact.

Sawetara resolusi liyane:

  • Variasi orbit
  • Satelit ngrusak dhewe. Iku babagan program satelit supaya, yen misi wis rampung, padha bisa numpes nalika tekan atmosfer.
  • Copot sumber daya satelit kanggo nyuda resiko bledosan.
  • Gunakake maneh roket sing bali utuh menyang lemah.
  • Gunakake laser kanggo mungkasi lebu.
  • Lebu ruang angkasa dadi barang sing lestari

Ing 2018, seniman Walanda, kanthi bantuan NASA lan dhukungan saka Badan Antariksa Eropa, golek cara kanggo ngowahi puing-puing iki dadi barang sing lestari lan nuduhake laboratorium puing-puing angkasa.

Konsepsi

Miturut ESA, wis ana luwih saka 560 kedadeyan puing wiwit taun 1961, sing paling akeh disebabake dening bledosan bahan bakar sing ana ing tahap roket. Mung pitung kedadeyan amarga tabrakan langsung, sing paling gedhe sing pungkasane ngrusak satelit Rusia Kosmos 2251 lan satelit Iridium 33 sing aktif.

Nanging, resiko paling gedhe asalé saka pecahan paling cilik. Mikrometeorit, kayata chip cat utawa tetesan antibeku sing solid, bisa ngrusak susunan solar satelit aktif. Resiko gedhe liyane yaiku sisa-sisa bahan bakar padat, sing ngambang ing angkasa lan gampang kobong, bisa nyebabake karusakan lan nyebarake polutan menyang atmosfer yen ana bledosan.

Sawetara satelit Rusia ngemot baterei nuklir sing ngemot bahan radioaktif sing bisa dadi kontaminasi banget yen bali menyang Bumi. Ing kasus apa wae, umume lebu ruang sing mlebu ing atmosfer dirusak dening panas sing diasilake nalika mlebu maneh. Ing kasus langka, pecahan luwih gedhe bisa tekan lumahing lan nimbulaké karusakan ekstensif.

Kaya sing sampeyan ngerteni, manungsa wis ngrusak ruang angkasa wiwit wiwitan eksplorasi ruang angkasa. Kita ora mung ngasilake sampah ing permukaan planet, ananging kita ugi ngregedi papan ingkang dereng dikuwasani. Muga-muga kesadaran bakal nambah supaya kabeh misi ruang angkasa kalebu sistem kanggo mbalekake kabeh puing.

Kanthi informasi iki sampeyan bakal bisa sinau luwih lengkap babagan lebu ruang lan akibate.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.