apa iku planet

tata surya

Kita manggon ing planet sing ana ing sistem tata surya, sing diubengi dening planet liyane. Nanging, ana sawetara wong sing ngerti definisi ing apa iku planet. Ing astronomi lan ilmu pengetahuan ana definisi miturut karakteristik lan pembentukane.

Mulane, ing artikel iki kita bakal pitutur marang kowe rinci apa iku planet, karakteristik, tatanan lan akeh liyane.

apa iku planet

kabeh planet

Planet iku sawijining benda langit sing ngubengi lintang sing cukup gedhene nganti ana ing keseimbangan hidrostatik (antarane gravitasi lan energi sing diasilake inti). imbangan iki ngidini kanggo njaga wangun bunder, dominasi orbit sawijining (iku ngalangi obyek liyane saka njupuk ing dalan) lan ora emit cahya dhewe, nanging nuduhake cahya saka lintang-lintang sing narik kawigaten.

Bumi kita, kaya pitung planet liyane ing tata surya, ngubengi srengenge. Loro-lorone nduweni ciri sing nemtokake obyek kasebut minangka "planet," nanging beda-beda ing komposisi lan lokasi ing Bumi.

Planet bisa dumadi saka bahan padhet lan gas akumulasi. Bahan padhet dhasar yaiku watu sing kasusun saka silikat lan wesi. Gas kasebut utamane hidrogen lan helium. Planet-planet iki uga duwe macem-macem jinis es, kalebu metana, amonia, karbon dioksida, lan banyu.

Proporsi lan sifat bahan kasebut bakal beda-beda gumantung saka jinis planet. Contone, planèt-planèt watu kaya Bumi digawe saka bahan-bahan watu lan metalik lan, ing tingkat sing luwih cilik, gas. Kosok baline, planèt gas kaya Jupiter dhasaré digawé saka gas lan ès.

Karakteristik saka planet

apa iku planet

Planet-planet ing tata surya diklasifikasikaké miturut komposisi lan bisa dadi:

  • planet rocky. Uga dikenal minangka "Bumi" utawa "terrestrial", yaiku benda langit sing kandhel sing kasusun saka bahan watu lan metalik. Planet Merkurius, Venus, Bumi, lan Mars minangka jinis watu.
  • Planet gas. Uga dikenal minangka "Jovians", yaiku obyek gedhe sing muter kanthi cepet dibandhingake karo Bumi. Planet-planet iki nduweni atmosfer sing kandel banget sing ngasilake medan magnet sing kuat, lan nduweni akeh rembulan. Jupiter, Saturnus, Uranus lan Neptunus kabeh planet gas.

Planet-planet kasebut uga diklasifikasikake miturut posisine ing jarak saka srengenge lan bisa dadi:

  • planet njero. Iki minangka planet sing paling cedhak karo srengenge, sadurunge sabuk asteroid. Padha Mercury, Venus, Bumi lan Mars.
  • Planet njaba. Iki minangka planet sing paling adoh saka srengenge, mung nomer loro sawise sabuk asteroid. Yaiku: Jupiter, Saturnus, Uranus lan Neptunus.

Wiwit Pluto ditemokake ing taun 1930, iki dianggep minangka planet nganti taun 2006, sawise debat internasional sing sengit, diputusake kanggo ngklasifikasi ulang Pluto minangka "planet kerdil" saka tata surya amarga ora nyukupi syarat sing kudu dianggep. Salah sawijining ciri planet yaiku ora duwe dominasi orbit (orbite ora tanpa obyek liya ing dalane, duwe limang satelit kanthi jinis orbit sing padha). Pluto minangka planet kerdil, watu, lan eksoplanet amarga minangka benda langit sing paling adoh saka srengenge. Saliyane Pluto, planet kerdil liyane wis diakoni, kalebu Ceres, Hemea, Makemake, lan Eris.

Planet tata surya

apa iku planet terrestrial

Ana wolung planit ing tata surya kita, miturut urutan saka paling cedhak karo srengenge nganti paling adoh:

  • Mercury. Iki minangka planet paling cilik ing tata surya, kanthi awak watu sing padha karo Bumi, lan inti ngenggoni meh setengah saka Bumi (ngasilake medan magnet sing kuwat). Ora ana satelit alam.
  • Venus Iki minangka planet nomer telu saka segi ukuran (saka sing paling cilik nganti paling gedhe), duwe diameter sing padha karo Bumi lan ora duwe satelit alami.
  • Bumi. Iki minangka planet kaping papat sawise Venus lan mung nduweni siji satelit alam: Bulan. Iki minangka planet sing paling padhet ing tata surya lan siji-sijine sing duwe banyu ing permukaane.
  • Mars. Iki minangka planet paling cilik nomer loro lan uga dikenal minangka "planet abang" amarga permukaane abang amarga oksida wesi. Wis rong satelit alam cilik: Phobos lan Deimos.
  • Jupiter. Iku planet paling gedhé ing tata surya. Iku gas, utamané dumadi saka hidrogen lan helium, lan wis sewidak sanga satelit alam.
  • Saturnus Iki minangka planet paling gedhe nomer loro (sawise Jupiter) lan siji-sijine planet ing tata surya sing duwe cincin planet (dering bledug lan partikel cilik liyane sing ngubengi). Nduwe 61 satelit sing dideteksi, nanging kira-kira udakara udakara 200.
  • Uranus. Iki minangka planet paling gedhe nomer telu lan nduweni atmosfer paling adhem ing tata surya. Interioré kasusun utamané saka es lan watu, lan ana rong puluh pitu satelit alam sing dideteksi.
  • Neptunus. Iki minangka planet paling gedhe nomer papat lan nduweni komposisi sing padha karo Uranus, kanthi akeh es lan watu ing interior. Lumahingé biru amarga anané gas metana. Iku ndeteksi patbelas satelit.

Satelit alam

Satelit alam yaiku benda langit sing ngubengi lintang liyane (biasane planet) lan ngiringi orbit kasebut ngubengi lintang kasebut. Iki ditondoi kanthi padhet, luwih cilik tinimbang lintang sing diorbit, lan bisa padhang utawa surem. Sawetara planet bisa uga duwe sawetara satelit alam, sing Padha dicekel bebarengan dening gravitasi bebarengan.

Satelit alam planet kita yaiku Bulan, yaiku seprapat saka diameter bumi lan minangka rembulan paling gedhe nomer lima ing tata surya. Jarak orbite telung puluh kaping diametere bumi. Rembulan mbutuhake 27 dina kanggo ngorbit Bumi lan muter ing poros dhewe, mula lumahing rembulan padha tansah katon saka lumahing bumi.

Satelit alam beda karo satelit buatan. Sing terakhir digawe dening manungsa, lan uga tetep ana ing orbit ngubengi obyek antariksa, ing ngendi obyek kasebut tetep ana ing orbit minangka puing-puing antariksa yen urip migunani rampung, utawa disintegrasi yen liwat atmosfer nalika bali.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan apa planet, karakteristik lan jinis planet sing ana.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)