apa iku orbit

apa iku orbit

Nalika kita ngomong babagan astronomi, tata surya lan planet, kita mesthi ngomong babagan orbit. Nanging, ora saben wong ngerti apa iku orbit, sepira pentinge lan apa ciri-cirine. Bisa diarani kanthi cara sing disederhanakake yen orbit minangka lintasan benda langit ing jagad raya.

Ing artikel iki kita bakal pitutur marang kowe apa orbit, apa ciri lan wigati.

apa iku orbit

tata surya

Ing fisika, orbit minangka path sing diterangake dening siji obyek ing sakubenge liyane, lan muter ngubengi dalan kasebut miturut aksi pasukan tengah, minangka gaya gravitasi saka benda langit. Iki minangka dalan sing ditindakake obyek nalika ngubengi pusat gravitasi sing ditarik, wiwitane ora kena pengaruh, nanging ora adoh banget.

Wiwit abad kaping XNUMX (nalika Johannes Kepler lan Isaac Newton ngrumusake hukum-hukum dhasar fisika sing ngatur dheweke), orbit wis dadi konsep penting kanggo mangerteni obahe alam semesta, utamane babagan kimia langit lan subatomik.

Orbit bisa duwe macem-macem wujud, elips, bunder utawa elongated, lan bisa dadi parabola. (wujud kaya parabola) utawa hiperbolik (wujud kaya hiperbola). Ora preduli, saben orbit ngemot enem unsur Kepler ing ngisor iki:

  • Kecondongan bidang orbit, sing dituduhake dening simbol i.
  • Bujur simpul munggah, ditulis ing simbol Ω.
  • Eksentrisitas utawa derajat penyimpangan saka keliling, dilambangake kanthi simbol e.
  • Sumbu semimajor, utawa setengah saka diameter paling dawa, dituduhake dening simbol a.
  • Parameter perihelion utawa perihelion, sudut saka simpul munggah menyang perihelion, dilambangake karo simbol ω.
  • Anomali rata-rata jaman, utawa bagian sekedhik saka wektu orbital sing wis liwati, lan ditulis minangka sudut, dilambangake dening simbol M0.

Karakteristik lan pentinge

apa iku orbit ing antariksa

Fitur utama sing bisa diamati ing orbit yaiku:

  • Bentuke beda-beda, nanging kabeh oval, tegesipun wujudipun oval.
  • Ing kasus planet, orbit meh bunder.
  • Ing orbit, sampeyan bisa nemokake macem-macem obyek kaya rembulan, planet, asteroid lan sawetara piranti buatan manungsa.
  • Ing kono, obyek bisa ngubengi siji liyane amarga gravitasi.
  • Saben orbit sing ana nduweni eksentrisitas dhewe, yaiku jumlah dalan orbit kasebut beda karo bunder sing sampurna.
  • Dheweke duwe macem-macem unsur penting, kayata inclination, eccentricity, mean anomali, nodal longitude lan parameter perihelion.

Wigati utama orbit yaiku macem-macem jinis satelit bisa diselehake ing njero, sing tanggung jawab kanggo ngamati bumi, sing ing wektu sing padha penting banget kanggo nemokake jawaban lan pengamatan sing tepat babagan iklim, samudra, atmosfer lan malah ing njero bumi. dunya. Satelit uga bisa nyedhiyakake informasi penting babagan aktivitas manungsa tartamtu, kayata deforestasi, uga kondisi cuaca, kayata mundhake permukaan laut, erosi, lan polusi lingkungan planet.

orbit ing kimia

 

Ing kimia, kita ngomong babagan orbit elektron sing ngubengi inti amarga beda-beda muatan elektromagnetik (elektron duwe muatan negatif, inti proton lan neutron duwe muatan positif). Elektron-elektron iki ora nduweni jalur sing pasti, nanging asring digambarake minangka orbital sing disebut orbital atom, gumantung saka tingkat energi sing diduweni.

Saben orbital atom diwakili dening nomer lan huruf. Angka (1, 2, 3… nganti 7) nuduhake tingkat energi ing ngendi partikel kasebut obah, dene huruf (s, p, d lan f) nuduhake wangun orbit.

Elips

orbit elips

Tinimbang bunder, orbit elips nggambar elips, bunder sing rata lan elongated. Tokoh iki, elips, duwe rong fokus, endi sumbu tengah saka rong keliling sing mbentuk; Salajengipun, jinis orbit iki nduweni eksentrisitas luwih saka nol lan kurang saka siji (0 padha karo orbit bunder, 1 padha karo ing orbit parabola).

Saben orbit elips duwe rong titik penting:

  • Sabanjure Titik ing jalur orbit (ing salah siji saka rong fokus) sing paling cedhak karo awak tengah sing ngubengi orbit.
  • Luwih adoh. Titik ing jalur orbit (ing salah siji saka rong fokus) sing paling adoh saka volume tengah orbit sing diplot.

Orbit tata surya

Kaya umume sistem planet, orbit sing digambarake dening lintang-lintang ing Tata Surya luwih utawa kurang elips. Ing tengah ana lintang sistem, srengéngé kita, kang tarikan gravitasi ngobahaké planèt lan komèt ing pamilike. Orbit parabola utawa hiperbolik ngubengi srengéngé ora ana hubungan langsung karo lintang. Kanggo bagean kasebut, satelit saben planet uga nglacak orbit saben planet, kayadene Bulan karo Bumi.

Nanging, lintang-lintang uga saling tarik-tarik, nggawe gangguan gravitasi sing nyebabake eksentrisitas orbite beda-beda gumantung karo wektu lan siji liyane. Contone, Merkurius minangka planet kanthi orbit paling eksentrik, mbokmenawa amarga paling cedhak karo srengenge, nanging Mars ana ing posisi kaping pindho, luwih adoh saka srengenge. Ing sisih liya, orbit Venus lan Neptunus minangka orbit sing paling ora eksentrik.

orbit bumi

Bumi, kaya tangga-tanggané, ngubengi srengéngé kanthi orbit sing rada elips, sing butuh kira-kira 365 dina (setaun), sing diarani gerakan translasi. Pamindahan iki dumadi ing udakara 67.000 kilometer per jam.

Sauntara kuwi, ana papat orbit sing bisa ngubengi bumi, kaya satelit buatan:

  • Baja (LEO). 200 nganti 2.000 kilometer saka permukaan planet.
  • Tegese (OEM). 2.000 nganti 35.786 km saka lumahing planet.
  • Dhuwur (HEO). 35.786 nganti 40.000 kilometer saka permukaan planet.
  • Geostasioner (GEO). 35.786 kilometer saka lumahing planet. Iki minangka orbit sing disinkronake karo khatulistiwa bumi, kanthi eksentrisitas nol, lan kanggo pengamat ing Bumi, obyek kasebut katon stasioner ing langit.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan apa orbit lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)