Apa iku nortada

salju gedhe

Kita wis ndeleng ing blog iki akeh jinis fenomena cuaca saka sing paling umum nganti sing paling aneh. Ing kasus iki kita arep kanggo pirembagan bab nortada. Iki minangka massa udara saka Arktik sing nyuda suhu kanthi drastis. Iki nyebabake tingkat salju wiwit mudhun lan nyebabake udan deres karo salju.

Ing artikel iki kita bakal pitutur marang kowe apa nortada, apa ciri, asal lan bisa jalaran.

apa iku nortada

bali mangsa

Ing taun iki tanggalan ngandhani kita ing sasi April yen musim semi bakal teka. Nanging, suhu padha estu kurang kanggo mirunggan kadhemen sak sasi. Iku anane nortada. Nalika Minggu Suci teka, katon musim dingin bakal bali.

Nortada minangka fenomena meteorologi sing asale mangsa lor kelangan sing ngunekke terus kanggo nalika. Iki minangka fenomena meteorologi sing asring bingung karo gelombang dingin. Nanging ora padha.

Prakiraan kondisi meteorologi kanggo dina sasi April lan suhu mudhun ora amarga gelombang dingin. Kanggo ngomong babagan gelombang kadhemen, kudu ana penurunan paling sethithik 6ºC sajrone 24 jam, nyebabake paling ora 10% wilayah sajrone telung dina utawa luwih. Ahli meteorologi nunjukake suhu paling murah sing kudu dicathet ing macem-macem wilayah Spanyol supaya bisa dianggep minangka gelombang dingin:

  • Ing pesisir semenanjung, Kapuloan Balearic, Ceuta lan Melilla: suhu minimal kudu tekan ambang 0ºC.
  • Ing wilayah sing dhuwure antarane permukaan laut lan 200 meter: suhu minimal kudu tekan ambang antarane 0 lan -5ºC.
  • Ing wilayah antarane 200 lan 300 meter saka permukaan laut: suhu minimal kudu tekan ambang antarane -5 lan -10ºC.
  • Ing wilayah antarane 800 lan 1.200 meter sadhuwuring segara: suhu minimal kudu tekan ambang ngisor -10ºC.

massa udhara Arktik karo salju

nortada

Nortada njupuk langkah pisanan ing Kamis, 31 Maret, kanthi suhu sing luwih adhem lan udan ing sisih lor Spanyol nalika massa udhara Arktik maju. Suhu dropped Ngartekno ing katelu lor-wétan saka semenanjung ing ana, April 1, minangka massa udhara banget kadhemen mimpin dening badai Eropah dipindhah kidul-wétan, miturut Aemet prakiraan. Kajaba iku, angin lor-kulon sing kenceng sing ngiringi turune sing kasebut ing ndhuwur nambah panas lan adhem ing sisih lor-wétan semenanjung lan sisih lor wilayah Mediterania.

Suhu antarane 1 lan 4 April ora biasa ing musim semi wiwit April punika mboten umum ing salju sing ora biasane tiba ing sisih lor nemen saka semenanjung.

Akhir minggu sing adhem cocog kanggo musim dingin sing paling angel, kanthi frosts nyebar ing sisih lor lan interior ing sisih kidul-wétan semenanjung. Salju terus mudhun ing wilayah kasebut ing dina Sabtu, sanajan kurang intensitas. Kahanan sing ora stabil ndadekake angel nggawe ramalan sing tepat kanggo minggu sing bakal teka.

suhu nordic

apa iku nortada

Layanan Meteorologi Nasional (Aemet) ngelingake manawa suhu bakal mudhun udakara 15 ºC lan bakal mudhun ing ngisor normal kanthi es sing kuwat. Utamane ing wayah esuk, sunrise dadi musim dingin.

Salju tiba sacara signifikan. Tingkat salju padha kurang saka 600 meter, utawa malah 400 meter. Ing Penibético, salju tiba nganti 900 meter. Ana uga udan salju abot ing Segara Cantabria sisih wétan lan Pyrenees, kanthi salju udakara 50 sentimeter utawa luwih ing sawetara jam. Ing Prancis lan Jerman kidul, salju tiba ing sawetara kutha ing dhuwur banget.

Beda karo snaps kadhemen

Gelombang kadhemen minangka fenomena sing suhu mudhun banget amarga intrusi hawa adhem sing akeh. Kahanan iki luwih saka sedina lan bisa nganti atusan utawa ewonan kilometer persegi.

Rong jinis dibedakake:

  • massa udara polars (gelombang polar utawa ombak saka kadhemen kutub): Padha mbentuk antarane 55 lan 70 derajat ndhuwur segara. Gumantung ing ngendi dheweke lunga, dheweke ngalami sawetara owah-owahan utawa liyane. Contone, yen pindhah menyang wilayah sing luwih anget, dheweke dadi panas lan dadi ora stabil ing proses kasebut, sing bakal nggawe awan udan kaya badai; tinimbang, yen padha pindhah menyang Atlantik lan Pasifik, udhara bakal kebak asor, lan nalika teka menyang kontak karo banyu seger, bank kabut utawa mega banget udan bakal mbentuk.
  • Massa udara Arktik lan Antartika utawa Siberia: Asalé saka tlatah cedhak kutub. Dheweke ditondoi kanthi suhu sing kurang, stabilitas sing dhuwur lan isi kelembapan sing kurang, sing praktis ora ngasilake kekeruhan. Umume ora ngasilake salju sing akeh kajaba ngliwati Samudra Atlantik, amarga bakal nggawe ora stabil.

Kanggo ngindhari masalah, penting banget kanggo nganggo sandhangan anget kanggo nglindhungi dhewe saka kadhemen, yen bisa, cukup celonone, sweater lan jaket, tinimbang akeh sandhangan, sing bisa dadi ora nyamana. Kajaba iku, penting kanggo nglindhungi gulu lan tangan, yen ora, kita bisa nandhang kadhemen ing wektu sing kurang saka sing kita pikirake. Yen kita lara, kita kudu ndeleng dhokter lan aja metu nganti kita mari. Yen sampeyan kudu nyopir, sampeyan kudu mriksa ramalan cuaca lan waspada karo rantai sing bisa digunakake, utamane yen sampeyan kudu ngliwati utawa menyang wilayah salju.

Gelombang paling dawa kacathet ing mangsa 2001-2002, kanthi durasi 17 dina, sanajan ing taun 80-an, utamane ing taun 1980-1981, ana 31 dina gelombang, sanajan dipérang dadi patang episode. Deleng ing wilayah sing kena pengaruh, provinsi sing paling kena pengaruh gelombang dingin yaiku musim dingin taun 1984 lan 1985, kanthi total 45 provinsi, dibandhingake karo 44 provinsi sing kena pengaruh gelombang dingin 1982-1983 sawetara taun kepungkur.

Mugi karo informasi iki sampeyan bisa mangerteni sing luwih lengkap babagan apa norteda lan carane padha beda-beda saka snaps kadhemen.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.