apa iku muara

bagéan saka kali

Ing lingkungan darat ana macem-macem jinis ekosistem sing nyampur banyu tawar sing asale saka kali karo banyu asin sing asale saka segara. Ekosistem kasebut dikenal minangka muara. Nanging, akeh wong sing ora ngerti apa iku muara. Iki minangka ekosistem campuran sing tanggung jawab kanggo nyampur band banyu saka kali lan segara. Banyu iki dikubengi dening wilayah darat sing dadi pesisir lan mbukak menyang segara.

Ing artikel iki kita bakal pitutur marang kowe apa kamar lemari, karakteristik lan wigati.

apa iku muara

apa iku muara

Estuari minangka ekosistem lan papan perlindungan kanggo akeh spesies tetanduran lan kewan. Organisme iki gumantung marang ekosistem kasebut kanggo urip, pakan lan reproduksi. Jinis muara sing beda-beda diklasifikasikake miturut wilayah aliran banyu. Banyu iki rampung ing segara, teluk, teluk, laguna, kebon utawa kanal. Estuary nyampur banyu seger saka kanal karo banyu asin saka segara. Konflik banyu sing beda salinitas iki nyebabake kekeruhan sing dhuwur.

Saiki muara kasebut digunakake minangka area sing kadhangkala digunakake kanggo tujuan rekreasi, wisata lan ilmiah. Salah sawijining ciri utama yaiku minangka salah sawijining ekosistem sing paling produktif ing kabeh planet. Ing kene akeh bahan organik sing diasilake saka nutrisi lemah sing digawa dening kali lan, ing sisih liya, saka nutrisi sing digawa dening segara.

Minangka sistem semi-tertutup, yaiku ijol-ijolan bahan saka sawetara ekosistem tetanggan. Umume, wilayah kasebut cethek banget, sing tegese cahya bisa gampang nembus banyu. Amarga kahanan lingkungan kasebut, laju fotosintesis ing muara cukup dhuwur. Kabeh iki nyumbang kanggo produksi utami sing apik. Sampeyan uga kudu eling yen akeh spesies konsumsi manungsa manggon ing muara, kayata crustacea, moluska lan iwak tartamtu.

Salah sawijining kemampuan muara yaiku kanggo nahan banyu sing akeh lan nyegah banjir. Padha uga mbantu nyegah karusakan garis pantai nalika badai. Mulane, dheweke uga penting banget ing manajemen populasi. Ing sawetara kasus, aliran kali nggawa banyu luwih akeh, nyebabake sedimen lan polutan diganti. Amarga arus sing luwih kuat iki, banyu tetep resik.

Kepiye carane dibentuk

apa iku muara lan ciri

Muara campur karo banyu seger dadi muara amarga banyu segara mili saka banyu segara nalika pasang. Banjur, nalika pasang surut, banyu seger mili menyang segara. Iki nyebabake rawa gedhe ing wilayah kasebut.

Muara sing dibentuk saka campuran banyu tawar lan banyu asin mbentuk ekosistem sing beda-beda, ing ngendi spesies tanduran lan kewan endemik ing wilayah kasebut teka bebarengan. Estuari minangka zona transisi ing ngendi banyu ketemu karo wong liya ing cedhak segara. Biasane banyu anget karo ekosistem tartamtu dhewe.

Rawa asring mbentuk, nanging ing tlatah tropis uga bisa ditemokake mangrove, kang luwih rawa-rawa. Dheweke duwe ekosistem sing maneka warna. Kita bisa nemokake muara-muara sing luwih jero, kanthi wilayah rawa utawa watu.

Fauna kasebut maneka warna, lan panggonan-panggonan iki nyumbang akeh bahan organik kanggo planet iki sing ukurane bisa dibandhingake karo alas utawa padang rumput. Habitat satwa sing penting banget dibentuk ing wilayah kasebut, lan Padha uga fungsi minangka filtrasi banyu.

Ekonomi ing pirang-pirang wilayah pesisir dipusatake ing muara amarga akeh populasi iwak, kerang, utawa ganggang. Iki minangka papan wisata sing populer, nonton manuk umum banget ing wilayah kasebut, lan minangka papan sing darmabakti kanggo kawruh ilmiah lan pendidikan.

jinis muara

Ana macem-macem jinis muara gumantung saka sawetara ciri utama. Saben jinis muara ditemtokake dening hubungan antarane jumlah banyu ing kali nalika pasang lan jumlah banyu pasangsurut dhewe. Saka kene kita bisa nemokake sawetara jinis muara:

  • Estuary Wedges Salt: Kabentuk nalika ana luwih akeh banyu ing kali tinimbang ing segara. Kanthi cara iki kita duwe campuran karo lapisan transisi tipis antarane banyu kali ing ndhuwur lan wedge pasangsurut ing ngisor.
  • Estuari sing dhuwur banget: Ing jinis muara iki, jumlah banyu tawar sing mlebu luwih akeh tinimbang banyu segara, nanging ora akeh. Kahanan kasebut nyebabake campuran banyu ing antarane banyu sing beda-beda dadi lapisan ndhuwur sing luwih asin amarga ombak nggawa banyu segara menyang permukaan. Nalika banyu loro dicampur, mbentuk lapisan.
  • Muara stratifikasi entheng: Muara sing volume banyu kali luwih sithik tinimbang banyu segara. Dibandhingake karo loro, salinitas banyu ing kene wis owah drastis. Ing lapisan ndhuwur, salinitas ganti, kaya lapisan ngisor. Iki amarga arus banget cepet.
  • Muara pencampuran vertikal: Ing kamar lemari jinis iki, volume banyu seger sacoro prakteke ora pati penting babagan volume pasang surut. Kene predominance umum pasang loker karo salinitas seragam predominates. Amarga meh ora ana ijol-ijolan banyu, ora ana owah-owahan ing salinitas. Uga ora ana lapisan vertikal ing kolom banyu.
  • muara mbalikke: Nuduhake jinis muara sing ora diwenehake dening kali. Iki amarga ana ing wilayah kanthi tingkat penguapan sing dhuwur. Penguapan nyebabake konsentrasi salinitas luwih dhuwur. Uga, amarga ilang banyu, klelep amarga tambah kepadatan amarga luwih asin.
  • Muara intermiten: padha bisa saka siji jinis utawa liyane, gumantung ing curah udan ing wektu. Ing kene, gumantung saka jumlah udan ing saben wayahe, ana macem-macem pilihan. Yen luwih dhuwur, dhasar kali bakal nggawa banyu luwih akeh.

Flora lan fauna muara

satwa muara

Muara kasebut dumadi saka macem-macem flora lan fauna. Umume spesies tanduran yaiku akuatik. Alang-alang, alang-alang lan baguio katon metu. Ekosistem sing kasusun saka mangrove bisa ditemokake ing akeh muara. Iki minangka spesies wit sing tahan banget kanggo kahanan banyu asin. Padha diadaptasi kanggo lemah teles lan ana watara 70 spesies mangrove. Mangrove putih, ireng, abang lan abu-abu katon metu.

Bagéyan saka vegetasi sing ana hubungane karo mangrove yaiku lamun. Sampeyan uga bisa nemokake dhataran ganggang lan akeh fitoplankton. Ing babagan fauna, uga ana macem-macem kewan. Sing paling pinunjul yaiku zooplankton, amarga sinar matahari nembus banyu kanthi apik.. Zooplankton iki mangan iwak muara, utamane herring, sarden lan teri. Ana uga akeh moluska, crustacea, mamalia, manuk lan sawetara reptil.

Muara bisa asalé saka sembarang iklim, dadi tropis, sedheng utawa kadhemen, gumantung ing garis lintang ngendi padha dumunung. Nanging, amarga karakter pesisir, iklim dipengaruhi dening massa segara. Dadi, sanajan ing wilayah sing adhem, iklim ora ekstrem kaya sing ana ing pedalaman.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau babagan apa muara lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.