Apa iku geni alas

alas kobong

Wonten ing pawartos kita tansah mirsani kerusakan ingkang dipunsebabaken dening kebakaran hutan. Nanging akeh wong sing ora ngerti apa kebakaran alas lan kepiye kedadeyane. Penting kanggo ngerti yen kebakaran alas minangka proses alami sing ana ing alam sing minangka bagean saka keseimbangan ekologis. Nanging, masalah kasebut muncul nalika kobongan alas disebabake manungsa lan ora cocog karo bagean keseimbangan ekologis.

Kanggo alasan iki, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo nyritakake apa kebakaran alas, apa asal-usul lan karakteristike.

Apa iku geni alas

mijas geni

Alas kobong emisi geni sing ora bisa dikontrol sing ngonsumsi area alas utawa vegetasi liyane. Dheweke ditondoi dening geni, bahan bakar yaiku kayu lan jaringan tanduran, lan angin ngganggu pangembangane. Kobongan kasebut bisa disebabake dening alam lan disebabake dening manungsa (tumindak manungsa). Ing kasus sing sepisanan, kedadeyan kasebut amarga efek kilat ing kahanan garing lan panas sing ekstrem, nanging umume disebabake dening tumindak manungsa sing ora sengaja utawa disengaja.

Dheweke minangka salah sawijining sing utama nyebabake degradasi utawa ilange ekosistem amarga bisa ngilangi tutupan vegetasi lan fauna ing wilayah kasebut.. Iki nambah erosi lemah, nambah limpasan, lan nyuda infiltrasi, sing nyuda kasedhiyan banyu.

Ana telung jinis dhasar kebakaran alas, sing ditemtokake dening jinis vegetasi, kelembapan lingkungan, suhu lan kondisi angin. Iki minangka geni permukaan, geni makutha lan geni ing njero lemah.

Kanggo nyegah kebakaran alas, kesadaran masyarakat babagan masalah lan akibate penting. Semono uga kanggo konservasi lingkungan, deteksi lan sistem peringatan dini, lan duwe petugas pemadam kebakaran alas.

Ciri-ciri kebakaran alas

apa geni alas lan jalaran

Kebakaran alas ditondoi kanthi kedadeyan ing ruang terbuka sing angin duwe peran sing nemtokake. Ing sisih liya, bahan sing gampang kobong yaiku bahan tanduran, kayata lignin lan selulosa, sing gampang kobong.

kanggo asale kombinasi bahan combustible, panas lan oksigen perlu. Faktor panyumbang utama yaiku anané vegetasi garing lan lemah lan kelembapan udara sing kurang, uga suhu dhuwur lan angin kenceng.

Komposisi spesifik

Spesies tanduran ing lokasi tartamtu bisa nemtokake jarak lan sepira cepet geni bakal nyebar. Contone, resin diprodhuksi dening conifers kayata pinus lan cypress nambah flammability saka materi tanduran. Uga, sawetara angiosperma saka kulawarga kayata sumac lan hay (suket) minangka bahan bakar sing apik banget. Utamane ing suket sing dhuwur, geni nyebar kanthi cepet.

topografi

Topografi lan arah angin ing lokasi kebakaran liar minangka penentu panyebaran lan panyebaran geni. Contone, geni ing sisih gunung, aliran udara munggah lan nyebar kanthi kacepetan dhuwur lan geni dhuwur. Uga, ing lereng curam, pecahan bahan bakar sing kobong (awu) bisa gampang tiba mudhun.

geni lan ekosistem

Ing sawetara ekosistem, geni minangka salah sawijining ciri fungsional, lan spesies kasebut wis adaptasi lan malah gumantung marang kobongan periodik. Ing savannah lan alas Mediterania, contone, kobongan ditindakake kanthi periodik kanggo gawe anyar vegetasi lan ndhukung germination utawa regenerasi spesies tartamtu.

Ing sisih liya, akeh ekosistem liyane sing ora tahan geni lan kena pengaruh kebakaran liar. Iki minangka kasus kanggo alas udan tropis, alas gugur tropis, lsp.

Wildfire Parts

apa iku geni alas

Lokasi geni alas dhasar ditemtokake dening arah geni sing diarahake, sing ditemtokake dening angin. Ing pangertèn iki, garis geni, flanks lan buntut, lan fokus sekunder ditetepake. Saka titik wiwitan, geni nyebar ing kabeh arah ing pesawat, nanging arah angin sing umum nemtokake karakteristike.

  • ngarep geni: iku ngarepe geni, milih arah angin sing lumaku, lan geni cukup dhuwur kanggo ngidini ilat geni katon. Sing terakhir minangka extension longitudinal ing ngarep, nutupi lemah lan ngembangake zona geni.
  • wates: yaiku bagean lateral geni sing digandhengake karo ngarep sing maju, ing ngendi angin nyerang lateral. Ing wilayah kasebut, kobongan kurang kuat lan luwih alon.
  • Cola: yaiku mburi geni alas, jumbuh karo asale geni. Ing titik iki, geni kurang amarga akeh bahan bakar wis dikonsumsi.
  • Fokus Sekunder: tumindak pecahan materi kobong dipindhah dening tumindak angin utawa slope tajem biasane nggawe sumber kontak adoh saka inti utama.

Penyebab utama kebakaran hutan

Kebakaran alas bisa disebabake dening alam utawa aktivitas manungsa.

Sebab alami

Sawetara kobongan vegetasi diprodhuksi dening panyebab alami, kayata efek kilat. Uga, potensial kanggo pembakaran spontan saka jinis vegetasi tartamtu ing kondisi sing bener wis kacathet. Nanging, sawetara peneliti mbantah iki kamungkinan amarga suhu sing dibutuhake kanggo kebakaran alas ngluwihi 200 ºC.

sabab digawe manungsa

Luwih saka 90% kebakaran liar disebabake dening manungsa, ora sengaja, ora sengaja, utawa disengaja.

  • Kacilakan: Akeh kobongan alas disebabake sirkuit cendhak utawa kakehan kabel listrik sing ngliwati ruang alam. Ing sawetara kasus, iki kedadeyan amarga suket ora dibusak ing dhasar menara lan ing sadawane saluran listrik.
  • Kelalaian: Penyebab kebakaran alas sing umum banget yaiku kobongan sing angel dipateni utawa ora dikendhaleni. Ngobong sampah utawa bokong sing dibuwang ing pinggir dalan kanthi cara sing padha.
  • Miturut cara: kobongan alas gawean manungsa kerep banget. Mula, ana wong sing duwe masalah mental amarga seneng nggawe geni (arsonists).

Ing sisih liya, akeh kobongan alas sing disengaja kanggo ngrusak tutupan vegetasi lan mbenerake panggunaan lemah kanggo tujuan liyane. Contone, wis dilaporake manawa panyebab utama kebakaran ing Amazon yaiku ngobong suket lan tanduran sing disengaja, utamane kedele.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan apa kebakaran alas lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.