apa iku embun

apa iku embun

Mesthi sampeyan wis ndeleng ewonan kaping ing mangsa sak bengi saka mobil rampung impregnated karo banyu. Tetesan banyu iki dikenal minangka embun. Akeh wong sing ora ngerti apa iku embun lan carane iku kawangun. Ing meteorologi dikenal minangka titik embun lan karakteristike gumantung marang kahanan lingkungan.

Kanggo alasan iki, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo nyritakake kabeh sing sampeyan kudu ngerti babagan apa embun, kepiye dibentuk lan ciri-cirine.

apa iku embun

titik embun

Konsep titik embun nuduhake wayahe uap banyu ing atmosfer kondensasi lan diprodhuksi gumantung saka suhu, es, kabut utawa embun.

Ebun tansah duwe uap banyu ing udhara, sing jumlahe ana hubungane karo tingkat kelembapan. Nalika asor relatif tekan 100%, udhara dadi jenuh lan tekan titik embun. Wigati dimangerteni manawa kelembapan relatif minangka hubungan antara jumlah uap H2O ing udara lan jumlah maksimum H2O sing bisa ana ing suhu sing padha.

Contone, nalika asor relatif diarani 72% ing 18ºC, kandungan uap banyu ing udara yaiku 72% saka jumlah maksimum uap banyu ing 18ºC. Yen ing suhu kasebut 100% asor relatif tekan, titik embun wis tekan.

Mangkono, titik embun tekan nalika kelembapan relatif mundhak nalika suhu ora owah utawa nalika suhu mudhun nanging kelembapan relatif tetep padha.

Karakteristik utama

tetes udan Saliyane kabeh sing kasebut ing ndhuwur, sampeyan kudu ngerti fakta menarik liyane babagan titik embun, kayata:

  • Titik embun sing cocog kanggo manungsa dianggep 10º.
  • Para ahli ing bidang meteorologi ujar manawa faktor iki bisa digunakake kanggo nemtokake sepira gampang utawa sepira kuate lapisan njaba kulit dadi panas.
  • Ing panggonan sing dianggep ana titik ebun sing dhuwur, kayata ing ndhuwur 20º, nemtokake manawa sensasi kelembapan lan kelip-kelip panas banget diucapake. Tegese awak manungsa iku angel kringet lan krasa nyaman.
  • Kanggo nggayuh kesehatan iki, diprakirakaké titik embun kudu antara 8º lan 13º, nalika ora ana angin, suhu bakal tekan angka antarane 20º lan 26º.

Secara khusus, tabel titik embun saiki lan klasifikasi kaya ing ngisor iki:

  • hawa garing banget: Titik embun antarane -5º lan -1º.
  • hawa garing: 0º kanggo 4º.
  • kesehatan garing: 5 nganti 7.
  • Kesehatan maksimal: 8º kanggo 13º.
  • Kesehatan lembab. Ing kasus iki, titik embun antara 14º lan 16º.
  • panas lembab: 17º kanggo 19º.
  • Panas lembab sing nyedhot: 20º kanggo 24º.
  • Panas sing ora bisa ditahan lan kelembapan sing dhuwur: Titik embun 25º utawa luwih dhuwur.

Yen kita bali menyang nilai sadurunge, kita bisa ngomong yen suhu tetep ing 18ºC lan asor relatif tekan 100%, titik ebun bakal tekan, supaya banyu ing udhara bakal condensed. Dadi bakal ana tetesan banyu (kabut) ing atmosfer lan tetesan banyu (embun) ing permukaan. Mesthine suspensi utawa tetesan banyu ing permukaan iki ora dadi udan kaya udan (udan).

pangukuran titik embun

apa ebun ing tetanduran

Kondensasi ing udara sing dikompres ana masalah amarga bisa nyebabake pipa macet, kegagalan mekanik, kontaminasi lan pembekuan. Kompresi hawa nambah tekanan uap banyu, sing nambah titik embun. Iki penting kanggo elinga yen sampeyan ngeculake hawa menyang atmosfer sadurunge njupuk pangukuran. Titik embun ing titik pangukuran bakal beda karo titik embun ing proses kasebut, suhu titik embun ing udara sing dikompres beda-beda saka suhu kamar lan malah ing kasus khusus nganti -80 °C (-112 °F).

Sistem kompresor tanpa kemampuan pangatusan hawa cenderung ngasilake hawa tekan jenuh ing suhu kamar. Sistem kanthi pengering beku ngliwati udara sing dikompres liwat penukar panas sing adhem sing ngembun banyu metu saka aliran udara. Sistem iki biasane ngasilake hawa kanthi titik embun paling sethithik 5°C (41°F). Sistem pangatusan desiccant nyerep uap banyu saka aliran udara lan bisa ngasilake hawa kanthi titik embun -40°C (-40°F) lan luwih garing yen perlu.

Hubungane karo frost lan kabut

Ora ana keraguan manawa vegetasi udan wis dadi inspirasi kanggo akeh fotografer alam. Lan, sanajan rada sithik, isih bisa dideleng ing sawetara kutha sing nolak penurunan termometer. Ing kasus sing begja iki, sampeyan bakal bisa ndeleng kanthi terang kepiye godhong lan sawetara jaring laba-laba entuk kekuwatan anyar ing alam. Iku embun, ekspresi menarik saka kombinasi banyu lan tetanduran.

Embun minangka fenomena antara fisika lan meteorologi sing mung kedadeyan nalika hawa jenuh. yaiku, nalika ngluwihi kapasitas maksimum kanggo nahan banyu ing negara uap. Sawise watesan iki ngluwihi, udhara dadi kebak lan tetesan banyu wiwit mbentuk lan dumunung ing dhasar alam. Iki minangka mekanisme dhasar pembentukan embun.

Mundhut panas ing lumahing uga bisa nyebabake tetesan banyu tradisional kasebut yen asor lingkungan ora dhuwur banget. Nanging yen kabeh kelembapan ing lemah langsung nguap, tetesan cilik iki nggawe pedhut sing populer.

Fenomena embun kasebut ditondoi kanthi langit sing cerah tanpa angin lan hawa lembab ing wayah wengi, utamane ing musim semi lan musim gugur.. Nanging iki minangka proses sing mbutuhake kahanan lingkungan sing ketat. Yen suhu cedhak titik embun, pembentukan embun meh dijamin nalika uap banyu ing udhara wiwit kondensasi, nanging ora ing ndhuwur utawa ngisor titik embun. Nanging yen suhu tetep ing sangisore titik embun, bisa uga ana kabut. Pungkasan, nalika suhu mudhun ing ngisor 0 ° C, frost tradisional dibentuk.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa ngrampungake kabeh keraguan babagan embun apa, kepiye dibentuk lan karakteristik apa wae.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.