Apa ekosistem kasebut?

apa iku ekosistem

Akeh wong sing ora ngerti apa iku ekosistem. Ekosistem minangka sistem biologi sing dibentuk dening klompok organisme sing saling berinteraksi lan karo lingkungan alam sing manggon. Ana akeh hubungan antarane spesies lan antarane individu saka spesies sing padha. Makhluk urip butuh papan kanggo urip, sing diarani habitat alami. Ing lingkungan sampeyan manggon, asring diarani minangka biome utawa biome. Ana macem-macem ekosistem ing saindenging jagad, saben flora lan fauna unik sing dipengaruhi dening kahanan geologi lan lingkungan.

Ing artikel iki, kita bakal nyritakake apa ekosistem, apa karakteristik lan macem-macem jinis sing ana.

Apa ekosistem kasebut?

jungle

Nalika kita ngomong yen saben spesies urip ing ekosistem, iku amarga ditemokake ing wilayah ngendi makhluk urip lan non-urip interaksi. Liwat interaksi kasebut, materi lan energi bisa diijolke, lan imbangan sing kita kenal nyengkuyung urip. Tambah ater-ater eco- amarga nuduhake panggonan sing alami.

Kita bisa ujar manawa sawetara konsep wis digawe ing tingkat ekologis, kayata biome, sing nuduhake wilayah geografis gedhe sing kalebu macem-macem ekosistem sing diwatesi ing wilayah sing luwih diwatesi. Ing ekosistem, sinau babagan sesambungan antarane organisme lan lingkungan. Kita bisa ngomong yen skala ekosistem banget variabel, amarga kita bisa ngomong yen alas minangka ekosistem lan blumbang saka jamur sing padha uga minangka ekosistem umum. Kanthi cara iki, mung manungsa sing bisa nemtokake wates wilayah sing bakal ditliti.

Wilayah asring dibedakake adhedhasar ciri-cirine amarga beda karo wilayah liyane. Yen kita bali menyang conto sadurunge, blumbang ing alas nduweni kahanan lingkungan sing beda karo bagian terrestrial alas. Mulane bisa manggon macem-macem jinis flora lan fauna lan duwe jinis kahanan liyane.

Ing pangertèn iki, kita bisa ndeleng kepiye macem-macem jinis ekosistem diklasifikasikake miturut kritéria sing beda. Kita bisa ngomong babagan ekosistem alam lan ekosistem buatan. Ing pungkasan, ana campur tangan manungsa.

Komponen

Kita bakal sinau apa macem-macem komponen ekosistem lan cara interaksi karo komponen abiotik lan biotik. Kabeh komponen kasebut ana ing jaringan rumit ijol-ijolan materi lan energi sing terus-terusan. Ayo dianalisis kanthi luwih rinci:

  • Komponen abiotik: Nalika kita ngrujuk marang komponen kasebut, kita ngrujuk marang kabeh unsur sing nyusun nanging ora duwe urip. Kita bisa ujar manawa komponen abiotik utawa inert kayata banyu, lemah, hawa lan watu. Kajaba iku, ana unsur alam liyane kayata radiasi surya, iklim wilayah, lan artefak lan sampah sing uga dianggep komponen abiotik.
  • Komponen biologi: Komponen kasebut kalebu kabeh makhluk urip sing ana ing ekosistem. Bisa dadi bakteri, archaea, jamur, utawa tanduran utawa kewan, kalebu manungsa. Bisa disimpulake yen dheweke minangka unsur urip.

Jinis lan karakteristik

ekosistem banyu

Kita bakal weruh macem-macem jinis ekosistem sing ana ing jagad iki. Padha bisa dipérang dadi 4 klompok gedhe, kaya ing ngisor iki:

  • Ekosistem darat: Ekosistem ing ngendi komponen biotik lan abiotik berinteraksi ing utawa ing Bumi. Kita ngerti manawa ing Bumi, lemah minangka ekosistem umum amarga kapasitase kanggo ndhukung lan ngembangake keragaman sing akeh banget. Ekosistem terrestrial ditetepake miturut jinis vegetasi sing ditetepake, sing uga ditemtokake dening kahanan lingkungan lan jinis iklim. Vegetasi tanggung jawab kanggo interaksi karo keanekaragaman hayati sing sugih.
  • Ekosistem akuatik: Ekosistem ditondoi utamane dening interaksi komponen biotik lan abiotik ing banyu cair. Bisa diarani, ing pangertèn iki, utamané ana rong jinis ekosistem segara, sing medium yaiku ekosistem banyu asin lan ekosistem banyu tawar. Sing terakhir biasane dipérang dadi lentik lan lotik. lentik yaiku banyu sing banyune alon utawa stagnant. Biasane tlaga lan blumbang. Lotion, ing sisih liya, yaiku banyu sing mili luwih cepet kaya kali lan kali.
  • Ekosistem campuran: Ekosistem sing nggabungake paling ora rong lingkungan, terrestrial lan akuatik. Sanajan umume ekosistem iki uga nyangkut lingkungan latar mburi, organisme kudu adaptasi kanggo nggawe hubungan antarane awake dhewe lan lingkungan. Bisa ditindakake sacara ad hoc utawa sacara periodik, kaya ing sabana sing kebanjiran utawa alas Varzea. Ing kene, kita bisa ndeleng manawa komponen biologis sing khas yaiku manuk laut, amarga umume terestrial, nanging uga gumantung ing segara kanggo panganan.
  • ekosistem manungsa: Karakteristik utama yaiku ijol-ijolan materi lan energi, ninggalake lan mlebu ekosistem, sing dhasar gumantung marang manungsa. Nalika sawetara faktor abiotik alamiah, kayata radiasi solar, udhara, banyu, lan lemah, umume dimanipulasi dening manungsa.

Sawetara conto

Ayo kita dhaptar sawetara conto macem-macem jinis ekosistem.

  • alas: Iki minangka jinis ekosistem kanthi kombinasi komponen sing kompleks ing ngendi kita nemokake macem-macem organisme sing nggawe jaring panganan sing kompleks. Wit nindakake produksi primer lan kabeh makhluk urip didaur ulang sawise dipateni dening pengurai lemah ing alas.
  • Karang karang: Ing ekosistem iki, unsur utama komposisi biologis yaiku polip karang. Terumbu karang urip minangka papan kanggo akeh spesies akuatik liyane.
  • Hutan Varzea: Iki minangka alas sing dibentuk dening dataran sing cukup embalmed sing kerep dibanjiri. Iku tuwuh ing bioma sing dikenal minangka nilai tropis. Iku kasusun saka ekosistem campuran ngendi setengah saka ekosistem luwih terrestrial lan setengah liyane akeh akuatik.

Jinis ekosistem

alas

Ekosistem terrestrial

Antarane jinis ekosistem terestrial, perlu kanggo njupuk menyang akun panggonan ngendi organisme berkembang. Lumahing tanah ngendi padha berkembang lan nggawe hubungan karo siji liyane diarani biosfer. Ekosistem iki dumadi ing ndhuwur lan ngisor lemah. Kondisi sing bisa ditemokake ing ekosistem kasebut ditemtokake dening faktor kayata kelembapan, suhu, ketinggian lan garis lintang.

Papat variabel kasebut dadi penentu kanggo pangembangan urip ing wilayah tartamtu. Suhu sing terus-terusan ing ngisor beku padha beda bab 20 derajat. Kita uga bisa ngenali presipitasi taunan minangka variabel utama. Udan iki bakal nemtokake jinis urip sing berkembang ing saubengé. Flora lan fauna ing sakiwa tengene kali iki beda karo sing bisa ditemokake ing sabana.

Sing luwih dhuwur asor lan temperatur, lan sing luwih murah ing dhuwur lan garis lintang, ekosistem sing luwih maneka warna lan heterogen. Dheweke asring sugih spesies lan duwe jutaan interaksi antarane spesies lan lingkungane. Kosok baline kanggo ekosistem sing berkembang ing dhuwur lan asor lan suhu kurang.

Umumé, ekosistem darat luwih maneka warna lan sugih biologis tinimbang ekosistem akuatik. Iki amarga ana luwih cahya, panas saka srengenge, lan akses luwih gampang kanggo pangan.

Ekosistem laut

Ekosistem laut

Ekosistem jinis iki paling gedhé ing kabeh planet amarga nutupi 70% saka lumahing planet. Samodra gedhe lan banyune sugih mineral, mula urip bisa berkembang ing meh kabeh pojok.

Ing ekosistem kasebut, kita nemokake komunitas gedhe kayata padang lamun alga, bolongan segara jero, lan terumbu karang.

ekosistem banyu tawar

Sanajan padha mlebu ing ekosistem akuatik, dinamika lan hubungan antarane spesies ora padha ing banyu tawar karo banyu asin. Ekosistem banyu tawar yaiku ekosistem sing kasusun saka tlaga lan kali, sing dipérang dadi sistem banyu isih, sistem banyu mlaku, lan sistem wetland.

Sistem lentik kasusun saka tlaga lan blumbang. Tembung lentik nuduhake kacepetan ing banyu. Ing kasus iki, gerakan banget kurang. Ing jinis banyu iki, lapisan dibentuk gumantung saka suhu lan salinitas. Ing wektu iki, lapisan ndhuwur, termoklin lan ngisor katon. Sistem lotik yaiku sistem ing ngendi banyu mili luwih cepet, kayata kali lan jeram. Ing kasus iki, banyu obah luwih cepet amarga slope saka terrain lan gravitasi.

Lahan rawa minangka ekosistem sing maneka warna sacara biologis amarga jenuh banyu. Iku apik kanggo manuk migran lan sing feed liwat saringan, kayata flamingo.

Jinis vertebrata tartamtu, kalebu medium lan cilik, ndominasi ekosistem kasebut. Kita ora nemokake sing gedhe-gedhe amarga padha ora duwe akeh papan kanggo tuwuh.

Ara-ara samun

Wiwit ara-ara samun duwe curah udan sing sithik banget, uga flora lan fauna. Organisme ing papan kasebut nduweni kapasitas gedhe kanggo urip amarga proses adaptasi ewonan taun. Ing kasus iki, amarga hubungan antarane spesies cilik, iku faktor penentu, supaya imbangan ekologis ora bakal kaganggu. Dadi, nalika spesies kena pengaruh banget dening kabeh jinis dampak lingkungan, kita bakal ngalami efek jaminan sing abot banget.

Lan, yen siji spesies wiwit nyuda jumlahe kanthi drastis, kita bakal nemokake akeh liyane sing kompromi. Ing habitat alam iki, kita nemokake flora khas kayata kaktus lan sawetara semak sing godhonge apik. Fauna kalebu sawetara reptil, manuk lan sawetara mamalia cilik lan medium. Iki minangka spesies sing bisa adaptasi ing papan kasebut.

Gunung

Jinis ekosistem iki ditondoi kanthi relief. Ana ing papan sing dhuwur ing ngendi vegetasi lan fauna ora berkembang kanthi apik. Ing wilayah kasebut, keanekaragaman hayati ora dhuwur banget. Iku mudhun nalika kita munggah ing dhuwur. Pucuking gunung asring didunungi dening akeh spesies lan ana interaksi antarane spesies lan lingkungan.

Ing antarane spesies sing ditemokake ing ekosistem kasebut yaiku serigala, antelop lan wedhus gunung. Ana uga manuk pemangsa, kayata garudha gundul lan garudha. Spesies kudu adaptasi lan kamuflase kanggo njamin urip tanpa diburu siji lan sijine.

Hutan lan sistem alas

Keanekaragaman hayati

Ekosistem alas ditondoi kanthi kapadhetan wit-witan sing dhuwur lan akeh flora lan fauna. Ana sawetara jinis ekosistem alas, ing antarane sing ditemokake alas, alas sedheng, alas garing lan alas konifer. Luwih akeh wit, luwih akeh keanekaragaman hayati.

Dhuwur nduweni peran penting ing ngarsane flora. Sing luwih dhuwur, kurang tekanan lan oksigen sing kasedhiya. Mulane, saka dhuwur 2500 meter saka lumahing segara, wit ora bakal tuwuh.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan apa ekosistem lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

bool (bener)