Opo cuacane

iklim

Ana akeh wong sing bingung iklim umum lan meteorologi. Nalika nuduhake iklim, kita nyebutake kabeh pola variasi variabel atmosfer sing beda-beda. Variabel atmosfer kasebut yaiku suhu, asor, tekanan atmosfer, rezim angin, radiasi surya, lsp. Iklim biasane dibedakake saka wektu wiwit kahanan kasebut nuduhake kahanan jangka panjang ing sawijining wilayah. Meteorologi nuduhake sawetara wektu sing cendhak.

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani kabeh ciri, jinis, faktor lan unsur iklim.

Opo cuacane

atmosfer

Iki nuduhake kabeh pola variasi macem-macem variabel lan kondisi meteorologi sing disenengi. Karakteristik kasebut ditemtokake kanggo wilayah geografis tartamtu. Ing macem-macem wilayah geografis ing donya duwe iklim sing ana gandhengane lan ditemtokake dening faktor fisik lan hubungan sing ana ing antarane faktor kasebut. Kumpulan nilai variabel meteorologi iki dikenal minangka sistem iklim. Faktor kasebut bisa digunakake kanthi tertib lan timbal balik sanajan ing iklim paling ekstrem.

Titik interaksi iklim kaya ing ngisor iki: swasana, hidrosfer, litosfer, biosfer lan biosfir apa. Sanalika, iklim ditliti saka perspektif sejarah sing beda kanggo ngerti kabeh proses pembentukan lan pembangunan ing planet kita. Tujuan utama yaiku nggawe macem-macem prediksi lan ngerti proses sing ana kanggo dinamika atmosfer.

Iklim minangka elemen penting kanggo ngrancang macem-macem kegiyatan manungsa. Utamane, pengaruh kanggo kabeh kegiatan ekonomi manungsa sing mbutuhake kahanan lingkungan sing ditemtokake. Salah sijine yaiku tetanen. Owah-owahan ing iklim global saiki perubahan iklim lan pemanasan global bisa dadi negatif banget tumrap uripe manungsa.

Jinis cuaca

faktor iklim

Kita ngerti manawa gumantung ing lokasi kita lan kahanan lingkungan saiki, ana macem-macem jinis iklim. Contone, ing iklim gunung suhu umume adhem. Ana pirang-pirang teknik kanggo ngelasake iklim kanthi nggunakake tangga lan kajian babagan perkara kasebut. Klasifikasi sing paling gampang yaiku ngatasi tingkat panas ing iklim tartamtu. Ayo ndeleng apa bedane jinis iklim gumantung karo suhu:

  • Cuaca anget: Yaiku papan sing nuduhake suhu biasa biasane. Ing kene kita nemokake iklim khatulistiwa, tropis, gersang, gurun lan semi-gurun. Ing iklim kasebut ana ekosistem kanthi keanekaragaman hayati cilik lan liya-liyane sing akeh keanekaragaman hayati. Lan siji-sijine variabel sing mengaruhi orane urip dudu suhu. Contone, ing iklim tropis ana akeh flora lan fauna amarga udan akeh.
  • Iklim sing sedheng: yaiku jinis iklim penengah ing antarane panas lan adhem. Iki nduweni variasi penting ing babagan musim lan variasi ing meteorologi. Ing kene ditemokake tropis, Mediterania, samudra lan bawana sing lembab.
  • Cuaca adhem: Suhu ing suhu paling ngisor umume ditemokake ing taun iki. Dheweke cenderung ora duwe keanekaragaman hayati amarga kondhisi ala sing ora ngidini pangembangan flora lan fauna. Kita duwe iklim kutub, gunung utawa tundra.

Unsur cuaca

Klimatologi kalebu serangkaian unsur sing biasane diukur lan dievaluasi sajrone taun kanggo netepake kahanan lingkungan ing sawijining wilayah. Kita bakal ngerti unsur utama sing ditliti lan dievaluasi supaya bisa ngetokake prediksi jangka panjang:

  • Suhu ruangan: yaiku derajat panas utawa kadhemen sing umume ana ing massa udara atmosfer ing sawijining wilayah. Suhu mundhak utawa mbela gumantung saka jumlah sinar matahari sing mengaruhi papan tartamtu.
  • Tekanan atmosfer: Tekanan atmosfer ditemtokake minangka bobot hawa ing swasana. Tekanan sing nyebabake tumindak ing kabeh arah ing massa udhara sing ana ing swasana wilayah. Minangka salah sawijining variabel sing paling mengaruhi unsur iklim liyane amarga dinamika swasana.
  • Angin: rezim angin praktis amarga variasi tekanan ing udara. Lan pangowahan tekanan atmosfer iki nyebabake pamindhahan massa hawa sing kita kenal kanthi jeneng angin. Gerakan massa udara iki ngidini distribusi kabeh energi lan panas padha ing sawijining wilayah.
  • Asor: yaiku derajat uap banyu sing ana ing swasana. Bagéan saka siklus hidrologis yaiku nalika banyu ana ing kahanan uap lan swasana tetep nganti kahanan lingkungan ganti.
  • Presipitasi: akeh uap banyu ing atmosfer nyebabake kondensasi kanggo pembentukan awan. Awan dipindhah dening angin lan nalika tekan kekandelan tartamtu, tetesan banyu tiba ing bobote dhewe.

Faktor

Ana sawetara faktor penting kanggo nemtokake iklim ing sawijining wilayah. Ayo ndeleng sing paling penting:

  • Latitude: iku lokasi geografis wilayah tartamtu. Suhu udara lan kedadeyan sinar matahari pengaruh banget. Thanks kanggo lintang sing mangsane bisa ditemtokake ing musim. Lan suhu kasebut gumantung saka derajat kecenderungan kedadeyan sinar srengenge.
  • Dhuwur: gradien termal lingkungan minangka elemen penting sing beda-beda miturut ketinggian. Ora padha kanggo mbandhingake suhu ing permukaan segara tinimbang ing dhuwur tartamtu. Biasane, nilai gradien termal lingkungan yaiku 3 derajat saben 100 meter. Yaiku, nalika munggah ing dhuwur, suhu mudhun. Mangkono uga tekanan atmosfer.
  • Aliran samodra: obahe banyu segara tanggung jawab kanggo nyebar panas lan adhem ing saindenging planet.
  • Jarak saka segara: jarak ing pesisir sing adoh utawa banyu sing akeh uga nemtokake jumlah kelembapan sing ana ing udara.
  • Ngredhakaké: Orientasi kanggo bentuk geologis ing lumahing bisa nggawe wilayah luwih rawan amarga kahanan garing utawa asor dhuwur.
  • Arah Angin: massa udhara pindhah lan ngidini hawa panas lan hawa adhem nyebar ing macem-macem wilayah.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa ngerti luwih akeh babagan iklim lan unsur-unsur penting sing nyebabake.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.