Apa bedane angin topan lan angin topan

angin topan lan angin topan

Yen kita kudu menehi komentar babagan endi sing dadi rong fenomena meteorologi sing paling ngrusak lan ngancurake sing ana ing planet iki, ora bakal ana sangsi manawa angin topan lan angin topan.

Biasane ana sawetara kebingungan nalika mbedakake, mula aku bakal nerangake ing ngisor iki ciri masing-masing mula wiwit saiki kowe ngerti sapa siji lan liyane.

Bedane angin topan lan topan

Bentenane sing pertama yaiku papan sing wiwitan digawe. Ing kasus tornado, dheweke mesthi wujud ing dharat utawa ing wilayah pesisir sing cedhak banget karo lahan. Kosok baline, angin topan bakal mesthi wujud ing samodra lan mokal yen bisa digawe ing bumi. Bedane penting liyane ing antarane rong fénoména kasebut kudu dingerteni kanthi kacepetan anginé. Kecepatan puting beliung luwih dhuwur tinimbang angin topan, lan angin bisa tekan ing kasus sing ekstrim ing 500 km / h. Ing kahanan angin topan, kecepatan angin arang banget ngluwihi 250 km / jam.

tornados

Ing babagan ukuran, ana uga bedane gedhe amarga puting beliung normal utawa medium biasane duwe diameter sekitar 400 0 500 meter. Nanging, Topan cenderung luwih gedhe amarga diametere bisa tekan 1500 kilometer. Gegayutan karo umur urip siji lan sijine uga ana bedane. Puting beliung biasane umure cekak lan umure bisa suwene sawetara menit. Kosok baline, umur angin topan luwih dawa maneh, nganti pirang-pirang minggu. Minangka conto pungkasan, aku bisa nyebut Hurricane Nadine sing aktif ora kurang saka 22 dina, nanging kita uga duwe topan Irma sing wis dadi sejarah paling kuat ing Atlantik.

Bedane pungkasan ing kalorone nuduhake masalah prediksi. Puting beliung yaiku luwih angel kanggo ramalan tinimbang ing prahara angin topan, sing luwih gampang prédhiksi dalan lan papan pambentukane.

Yen sampeyan pengin ngerti luwih lengkap babagan tornado utawa topan, terus maca amarga isih akeh informasi sing bakal diwenehake babagan prekara kasebut.

Apa sing diarani puting beliung?

Apa sing diarani puting beliung

Puting beliung minangka massa hawa sing bentuke kanthi kecepatan sudut amba. Pungkasane puting beliung ana ing antarane lumahing Bumi lan méga cumulonimbus. Iki minangka fenomena atmosfer siklik kanthi energi sing akeh, sanajan umume mung suwe.

Puting beliung sing dibentuk bisa duwe ukuran lan bentuk sing beda-beda lan wektu biasane puteran antara sawetara detik lan luwih saka sak jam. Morfologi puting beliung sing paling misuwur yaiku awan corong, sing pucuke sempit nyentuh lemah lan biasane diubengi awan sing nyeret kabeh bledug lan lebu ing saubenge.

Kacepetan sing bisa ditambahi tornado yaiku 65 lan 180 km / jam lan ambane bisa 75 meter. Puting beliung ora lenggah ing endi wae, nanging luwih becik pindhah ing wilayah kasebut. Biasane lelungan nganti pirang-pirang kilometer sadurunge ilang.

Sing paling ekstrem bisa duwe angin kanthi kecepatan sing bisa muter ing 450 km / jam utawa luwih, ngukur nganti 2 km lan tetep nutug lemah luwih saka 100 km rute.

Kepiye wujud tornado?

Kepiye wujud tornado

Puting beliung asale saka angin gedhe lan asring diiringi udan es. Kanggo angin puting beliung, kahanan pangowahan arah lan kacepetan badai, nggawe efek puteran kanthi horisontal. Nalika efek kasebut kedadeyan, kerucut vertikal digawe nalika hawa munggah lan muter sajrone badai.

Fenomena meteorologi sing ningkatake munculna puting beliung cenderung tumindak luwih gedhe nalika awan tinimbang ing wayah wengi (utamane nalika surup) lan wektu saka taun semi lan musim gugur. Iki tegese tornado luwih gedhe dibentuk nalika musim semi lan musim gugur lan nalika awan, yaiku kedadeyan kasebut asring banget. Nanging, puting beliung bisa kedadeyan kapan wae lan ing saben taun.

Karakteristik lan akibat saka tornado

Hasil saka angin topan

Puting beliung kasebut sejatine ora katon, mung nalika nggawa tetesan banyu kental saka badai hawa sing lembab lan bledug lan lebu ing lemah, dadi abu-abu.

Puting beliung diklasifikasikake minangka badai sing kuwat, kuwat, utawa kasar. Puting beliung sing abot mung rong persen saka kabeh tornado, nanging nyebabake 70 persen kabeh wong tiwas lan bisa tahan sakjam utawa luwih. Antarane kerusakan sing disebabake dening angin topan:

  • Wong, mobil lan kabeh bangunan dibuwang liwat udara
  • Cedera parah
  • Pati sing disebabake lebu mabur
  • Rusak ing tetanen
  • Omah sing rusak

Meteorologis ora duwe fasilitas kanggo prédhiksi angin topan kaya angin topan. Nanging, kanthi ngerti variabel meteorologi sing nemtokake pembentukan tornado, para spesialis bisa ngelingake anane puting beliung kanthi cepet kanggo nylametake nyawane. Saiki wektu peringatan kanggo puting beliung yaiku 13 menit.

Puting beliung uga bisa dingerteni dening sawetara pratandha saka langit kayata dumadakan dadi peteng banget lan warna ijo, udan es sing gedhe, lan swara gedhe kaya lokomotif.

Apa angin topan?

Apa angin topan

Badai diklasifikasikake minangka badai paling kuat lan paling kasar ing bumi. Kanggo nyebat angin topan, ana macem-macem jeneng kayata topan utawa siklon, gumantung saka kedadeyan kasebut. Istilah ilmiah yaiku siklus tropis.

Mung siklon tropis sing mbentuk liwat Samodra Atlantik lan Samodra Pasifik sisih wétan sing diarani angin topan.

Kepiye carane badai digawe?

Kepiye carane badai digawe

Kanggo angin topan, kudu ana akeh hawa panas lan lembab (biasane hawa tropis duwe ciri kasebut). Hawa anget lan lembab iki digunakake dening angin topan minangka bahan bakar, mula biasane wujud ing cedhak Equator.

Hawa munggah saka lumahing samodra, ing sisih paling ngisor kurang hawa. Iki nggawe zona tekanan atmosfer sing kurang cedhak segara, amarga ana jumlah udhara kurang saben volume unit.

Ing sirkulasi udara global ing saindenging planet iki, massa hawa pindhah saka endi hawa sing akeh nganti kurang, yaiku saka wilayah sing tekanan dhuwur nganti kurang. Nalika udhara ing saubengé wilayah sing ditinggalake kanthi tekanan mudhun kanggo ngisi "kesenjangan" kasebut, hawa panas banjur saya munggah. Nalika hawa anget terus mundhak, hawa ing sakiwa-tengene muter kanggo njupuk papane. Nalika hawa sing munggah saya adhem, dadi lembab dadi awan. Sajrone siklus iki terus, kabeh sistem awan lan udhara muter lan tuwuh, dipicu dening panas saka segara lan banyu sing nguap saka ndhuwur.

Karakteristik lan ciri topan

Topan Katrina

Gumantung ing belahan bumi sing dadi topan kasebut, bakal malih dadi siji utawa liyane. Yen wujud ing belahan langit sisih lor, angin topan bakal muter mbalikke. Kosok baline, yen dibentuk ing wilahan kidul, dheweke bakal muter searah jarum jam.

Nalika hawa terus muter terus, mripat (diarani mata angin topan) dibentuk ing tengah sing tenang banget. Ing mripat tekanan banget kurang lan ora ana angin apa wae utawa arus liyane.

Badai lemes nalika mlebu ing dharatan, amarga ora bisa terus menehi panganan lan tuwuh saka energi segara. Sanajan angin topan ilang nalika mlebu, nanging kuwat nyebabake kerusakan lan pati.

Kategori Topan

Mesthi sampeyan wis nate krungu "Topan Kategori 5". Apa Sing Kategorine Topan Topan? Iki minangka cara kanggo ngukur intensitas lan tenaga gedhe badai. Dheweke dipérang dadi limang kategori lan ing ngisor iki:

Kategori 1

topan kategori 1

  • Angin antara 118 nganti 153 kilometer per jam
  • Kerusakan minimal, umume kanggo wit, vegetasi, lan omah seluler utawa trailer sing ora aman.
  • Rusak total utawa parsial garis listrik utawa pratandha sing wis dipasang banget. Swells 1.32 nganti 1,65 meter ing ndhuwur normal.
  • Kerusakan ringan ing dermaga lan papan.

Kategori 2

Topan kategori 2

  • Angin antara 154 nganti 177 kilometer per jam
  • Kerusakan gedhe ing wit lan vegetasi. Kerusakan ekstensif ing omah seluler, tandha-tandha, lan garis listrik sing kapapar.
  • Rusak atap, lawang lan windows parsial, nanging ora ana kerusakan ing struktur lan bangunan.
  • Swells 1.98 nganti 2,68 meter ing ndhuwur normal.
  • Dalan lan dalan cedhak barang kebanjiran.
  • Kerusakan sing cukup kanggo dermaga lan dermaga. Marino dibanjiri banjir lan kapal sing luwih cilik ngilangi jubin ing wilayah sing mbukak.
  • Evakuasi warga dataran rendah ing wilayah pesisir.

Kategori 3

Topan kategori 3

  • Angin antara 178 nganti 209 kilometer per jam
  • Kerusakan gedhe: wit gedhe mudhun, uga tandha lan tandha sing ora dipasang kanthi solid.
  • Kerusakan atap bangunan lan uga lawang lan windows, uga struktur bangunan cilik. Omah seluler lan kafilah rusak.
  • Swells 2,97 nganti 3,96 meter ing sadhuwure normal lan banjir ing wilayah pesisir sing jembar, kanthi rusak banget bangunan sing cedhak karo pesisir.
  • Struktur gedhe ing sacedhake pesisir banget rusak amarga diserang ombak lan lebu sing ngambang.
  • Lemah rata 1,65 meter utawa kurang saka sadhuwure segara mbanjiri luwih saka 13 kilometer ing pedalaman.
  • Evakuasi kabeh warga ing pesisir.

Kategori 4

topan kategori 4

  • Angin antara 210 nganti 250 kilometer per jam
  • Kerusakan parah: wit-witan lan semak-semak diunekake dening angin, lan tandha lan pratandha dirusak utawa dirusak.
  • Kerusakan gedhe ing atap, lawang lan windows. Gendheng total omah ing omah cilik.
  • Umume omah seluler rusak utawa rusak banget. - Swells 4,29 nganti 5,94 meter ing ndhuwur normal.
  • Lemah rata 3,30 meter utawa kurang saka sadhuwure segara dibanjiri nganti 10 kilometer ing daratan.
  • Evakuasi massal kabeh warga ing wilayah kasebut udakara 500 meter saka pesisir, lan uga ing lemah ngisor, nganti telung kilometer ing daratan.

Kategori 5

topan kategori 5

  • Angin sing luwih saka 250 kilometer per jam
  • Kerusakan bencana: wit-witan lan semak-semak sakabehe dicuci lan dicabut angin.
  • Kerusakan parah ing atap bangunan. Iklan lan pratandha dirusak lan diunekake.
  • Gendheng total atap lan tembok omah cilik sing ambruk. Umume omah seluler rusak utawa rusak banget.
  • Swells 4,29 nganti 5,94 meter ing ndhuwur normal.

Kanthi informasi kasebut, sampeyan bisa ngerti babagan bedane angin topan lan topan uga ciri-cirine. Amarga ana perubahan iklim, fénoména iki bakal dadi saya asring lan luwih kuat, mula disaranake supaya ngerti babagan kasebut.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

6 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Hector ngandika

    Panjelasan banget; banget didaktis

  2.   Romina ngandika

    Penjelasan sing gampang banget lan dingerteni kanggo wong kaya aku sing ora ngerti bedane

  3.   TABATA ngandika

    Thanks kanggo informasi, aku kudu ngakoni yen aku ora ngerti babagan iki.

  4.   JUAN CARLOS ORTIZ ngandika

    Sugeng enjing, aku ora ngerti manawa ana sing wis ngusulake, nanging aku mikir manawa ana bom dilebokake ing mripat angin topan utawa tornado sing nggawe vakum kanthi bledosan, iki bakal mungkasi kekuwatan arus lan ancaman sing diwakili .

  5.   ANTONIO MIRANDA CRESPO ngandika

    Ing panjelasan kasebut ujar manawa angin topan minangka badai paling kuat nanging angin puting beliung tekan udakara 500 km / jam, bisa uga ujar manawa tornado luwih kuwat tinimbang angin topan

  6.   pangguna nazi ngandika

    Katrangan sing apik, ing wiwitan sampeyan nulis tembung ´te .piuedo. kutipan ing
    angin topan´´ lan liya-liyane dakkandhani kenapa sampeyan nyelehake piuedo.
    Nanging panjelasan sing apik banget. terusake terus