Apa badai lan kepiye carane wujud

Badai sing nyengsemake ing pelabuhan

Aku seneng badai. Nalika langit ditutupi mega Cumulonimbus, aku ora bisa ngindhari rasa apik banget, meh kaya sing dirasakake wong-wong sing seneng srengenge nalika nggawa raja bintang ing pirang-pirang dina.

Yen sampeyan uga seneng, mesthine sampeyan bakal kepengin maca kabeh sing bakal dakkandhani sabanjure. Temokake prahara kasebut, cara mbentuk lan liya-liyane.

Badai apa?

Badai lan wit sing apik tenan

Badai yaiku sawijining fenomena sing ditondoi dening anané loro utawa luwih hawa sing ana ing suhu sing beda. Kontras termal iki nyebabake swasana dadi ora stabil, nyebabake udan, angin, petir, gludhug, kilat lan kadang uga udan es.

Sanajan ilmuwan nemtokake badai minangka mega sing bisa ngasilake gludhug, Ana fenomena liyane sing uga diarani, yaiku ing permukaan bumi sing ana gandhengane karo udan, es, udan es, listrik, salju, utawa angin kenceng sing bisa ngeterake partikel ing suspensi, obyek utawa uga makhluk urip.

Yen ngobrol babagan ciri-cirine, ora mesthi kita kudu ngrembug babagan awan sing tuwuh kanthi vertikal sing ngasilake. Iki bisa tekan dhuwur sing apik banget: saka 9 nganti 17km. Yaiku dununge tropopause, yaiku zona transisi antarane troposfer lan stratosfer.

Siklus kegiatan badai biasane duwe fase awal formasi, fase kedewasa tengah lan tahap pungkasan pembusukan sing berlangsung udakara siji utawa rong jam. Nanging umume ana sawetara sel konvektif sing kedadeyan bebarengan, mula kedadeyane bisa nganti pirang-pirang dina.

Kadang badai bisa berkembang dadi negara supercell, yaiku badai puteran gedhe banget. Bisa ngasilake seri arus munggah lan mudhun lan udan sing akeh. Kayane kaya badai sing sampurna 😉. Kanthi ngemot pirang-pirang pusaran udhara, yaiku angin sing muter ngubengi tengah, bisa ngasilake banyu lan tornado.

Kepiye cara nggawe?

Dadi badai bisa mbentuk sistem tekanan rendah kudu cedhak karo tekanan tinggi. Sing pertama duwe suhu sithik, dene sing liyane panas. Kontras termal iki lan sifat liyane sing akeh udhara sing lembab asale pangembangan gerakan munggah lan mudhun ngasilake efek sing bisa disenengi banget utawa, sebaliknya, ora seneng kayata udan deres utawa angin, tanpa lali ngeculake listrik. Pelepasan iki katon nalika voltase kerusakan udhara wis tekan, ing wektu iku kilat digawe. Mula, yen kondisine pas, bledhek lan gludhug bisa diwiwiti.

Jinis badai

Sanajan kabeh dibentuk kurang luwih kanthi cara sing padha, gumantung karo ciri sing bisa dibedakake sawetara jinis. Sing paling penting yaiku:

Listrik

Badai listrik ing Brasil

Iki minangka fenomena sing ditondoi kanthi anane kilat lan gludhug, yaiku swara sing dipancarkan dening sing pertama. Asale saka awan Cumulonimbus, lan diiringi angin banter, lan kadhang kala uga udan deres, salju, utawa udan es.

Pasir utawa bledug

Debu Sahara digawa angin menyang Eropa

Iki minangka fenomena sing kedadeyan ing wilayah sing garing lan semi-garing ing donya. Angin nggulung partikel akeh kanthi kecepatan luwih saka 40km / jam, bisa ngrampungake ing bawana sing adoh banget.

Saka salju utawa udan es

Yaiku badai ing banyu sing tiba ing salju utawa udan es. Gumantung saka intensitas, kita bisa ngomong babagan salju utawa lemah banget. Yen diiringi angin lan udan es, iku diarani salju.

Iki minangka kedadeyan sing asring banget nalika musim salju ing wilayah dhuwure dhuwur, amarga frost umume ing wilayah kasebut.

Saka obyek lan makhluk urip

Mengkono nalika angin nggawa iwak utawa obyek, umpamane, banjur tiba ing lemah. Iki minangka badai paling gedhe, lan iki bisa dadi salah siji sing paling ora dikarepake.

Selang banyu

Dheweke minangka mega awan sing muter kanthi cepet lan mudhun ing lumahing segara, segara utawa tlaga. Ana rong jinis: tornadic, yaiku tornado sing dibentuk ing banyu utawa lemah sing banjur mlebu ing medium banyu, utawa non-tornadic. Eksistensi tilas kasebut gumantung karo mesositilone, yaiku pusaran udara kanthi diameter 2 nganti 10 km sing asale ana ing badai konvektif lan bisa nyebabake kerusakan gedhe kanthi angin maksimum 510 km / jam; ing kasus sing terakhir, dheweke mbentuk ing sangisore awan awan kumulus gedhe lan ora ganas (angin gedhe sing paling gedhe yaiku 116km / jam).

Tornados

https://youtu.be/TEnbiRTqXUg

Iki minangka massa hawa sing muter kanthi kecepatan dhuwur sing mburi ngisor kena ing permukaan Bumi lan pucuk ndhuwur kanthi awan kumulonimbus. Gumantung saka kacepetan rotasi lan karusakane, angin sing gedhe bisa 60-117Km (F0) utawa nganti 512 / 612km / jam (F6).

Apa sampeyan ngerti apa badai lan carane nggawe?


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.