Apa asteroid

asteroid ing alam semesta

Ing astronomi, meteorit lan asteroid disebutake kaping pirang-pirang. Akeh wong duwe mamang apa bedane antarane wong-wong mau lan apa asteroid tenan. Kanggo ngerti kabeh karakteristik sistem tata surya kita, sampeyan kudu ngerti apa asteroid.

Mulane, kita arep ngaturake artikel iki kanggo ngandhani apa asteroid, apa ciri, asal lan bebaya.

Apa asteroid

apa asteroid

Asteroid ya iku watu antariksa sing ukurané luwih cilik tinimbang planit lan ngorbit srengéngé kanthi orbit elips kanthi jutaan asteroid, paling akeh ing sing diarani "sabuk asteroid". Sisane disebarake ing orbit planet liya ing tata surya, kalebu Bumi.

Asteroid minangka subyek riset sing terus-terusan amarga jarake karo Bumi. Sanajan kasunyatane wis tekan planet kita ing jaman kepungkur, kemungkinan pengaruhe sithik banget. Nyatane, akeh ilmuwan nganggep ilang dinosaurus amarga pengaruh asteroid.

Jeneng asteroid asalé saka tembung Yunani sing tegesé "tokoh lintang", nuduhake penampilané amarga katon kaya lintang nalika dideleng liwat teleskop ing Bumi. Sajrone paling abad kaping XNUMX, asteroid diarani "planetoid" utawa "planet kerdil."

Sawetara tabrakan ing planet kita. Nalika mlebu ing atmosfer, padha murub lan dadi meteorit. Asteroid paling gedhé kadhangkala disebut asteroid. Sawetara wong duwe mitra. Asteroid paling gedhé yaiku Ceres, diameteripun meh 1.000 kilometer. Ing taun 2006, International Astronomical Union (IAU) netepake minangka planet kerdil kaya Pluto. Banjur Vesta lan Pallas, 525 km. Nembelas wis ditemokake luwih saka 240 km, lan akeh sing luwih cilik.

Massa gabungan kabeh asteroid ing tata surya luwih sithik tinimbang massa rembulan. Objek sing paling gedhe kira-kira bunder, nanging obyek sing diametere kurang saka 160 mil duwe bentuk sing ora teratur. Akeh wong padha kudu antarane 5 lan 20 jam kanggo ngrampungake siji revolusi ing batang.

Sawetara ilmuwan nganggep asteroid minangka sisa-sisa planet sing rusak. Paling kamungkinan, padha manggoni panggonan ing tata surya ing ngendi planet gedhe bisa kawangun, ora amarga pengaruh ngrusak Jupiter.

Asal

Hipotesis kasebut nyatakake yen asteroid minangka sisa-sisa awan gas lan bledug sing ngembun nalika Srengéngé lan Bumi kawangun watara limang yuta taun kepungkur. Sawetara materi saka awan kasebut kumpul ing tengah, mbentuk inti sing nggawe srengenge.

Sisa materi ngubengi inti anyar, mbentuk pecahan kanthi ukuran sing beda-beda sing disebut "asteroid." Iki teka saka bagéan saka prakara sing padha ora digabung menyang srengenge utawa planet ing tata surya.

jinis asteroid

jinis asteroid

Asteroid dipérang dadi telung klompok adhedhasar lokasi lan jinis klompok:

  • Asteroid ing sabuk. Iki sing ditemokake ing orbit angkasa utawa wewatesan antarane Mars lan Jupiter. Sabuk iki ngemot paling akeh sing ana ing tata surya.
  • Centaur asteroid. Padha ngorbit ing watesan antarane Jupiter utawa Saturnus lan antarane Uranus utawa Neptunus, mungguh.
  • asteroid trojan. Iku sing nuduhake orbit planet nanging umume ora nggawe prabédan.

Sing paling cedhak karo planet kita dipérang dadi telung kategori:

  • Asteroid Love. Padha sing ngliwati orbit Mars.
  • Asteroid Apollo. Sing nyabrang orbit bumi dadi ancaman relatif (sanajan risiko impact kurang).
  • Aten asteroid. Bagian-bagian sing ngliwati orbit bumi.

Karakteristik utama

apa asteroid ing angkasa

Asteroid ditondoi kanthi gravitasi sing ringkih, sing ngalangi supaya ora dadi bunder sing sampurna. Dhiameteré bisa beda-beda saka sawetara meter nganti atusan kilometer.

Iki kasusun saka logam lan watu (lempung, watu silikat lan wesi nikel) kanthi proporsi sing bisa beda-beda miturut saben jinis benda langit. Dheweke ora duwe atmosfer lan sawetara duwe paling ora siji rembulan.

Saka lumahing bumi, asteroid katon minangka titik cahya cilik kaya lintang. Amarga ukurane sing cilik lan jarak sing adoh saka Bumi, kawruh adhedhasar astrometri lan radiometry, kurva cahya lan spektroskopi panyerepan (petungan astronomi sing ngidini kita ngerti akeh babagan tata surya).

Sing padha karo asteroid lan komet yaiku loro-lorone benda langit sing ngorbit srengéngé, asring ngliwati jalur sing ora biasa (kayata nyedhaki srengéngé utawa planet liya), lan minangka sisa-sisa materi sing mbentuk tata surya.

Nanging, beda-beda amarga komet digawe saka bledug lan gas, uga butir es. Komet dikenal kanthi buntut utawa tilase sing ditinggalake, sanajan ora mesthi ninggalake tilase.

Amarga ngemot es, kahanan lan penampilane bakal beda-beda gumantung saka jarak saka srengenge: bakal dadi adhem banget lan peteng yen adoh saka srengenge, utawa bakal dadi panas lan ngusir bledug lan gas (mula asale saka kontras). Cedhak karo srengenge Komet dikira-kira wis nyimpen banyu lan senyawa organik liyane ing Bumi nalika pisanan dibentuk.

Ana rong jinis layangan:

  • jangka cendhak. Komet sing butuh kurang saka 200 taun kanggo ngubengi srengenge.
  • wektu dawa Komet sing mbentuk orbit sing dawa lan ora bisa ditebak. Bisa nganti 30 yuta taun kanggo ngrampungake siji orbit ngubengi srengenge.

Sabuk asteroid

Sabuk asteroid kasusun saka gabungan utawa kira-kira sawetara benda langit sing disebarake ing wangun cincin (utawa sabuk), dumunung ing antarane wates Mars lan Jupiter. Diprakirakaké duwé kira-kira rong atus asteroid gedhé (diameteré satus kilometer) lan meh siji yuta asteroid cilik (diameteré siji kilometer). Amarga ukurane asteroid, papat diidentifikasi minangka sing penting:

  • Ceres. Iki minangka sing paling gedhé ing sabuk lan siji-sijine sing cedhak banget karo dianggep minangka planet amarga wangun bunder sing cukup ditemtokake.
  • Vesta. Iki minangka asteroid paling gedhé kaloro ing sabuk lan asteroid sing paling gedhé lan padhet. Wujude bunder sing rata.
  • Pallas. Iki minangka sabuk paling gedhe nomer telu lan nduweni trek sing rada miring, sing khusus kanggo ukurane.
  • Hygieia. Iki minangka sabuk paling gedhe nomer papat, kanthi diameter patang atus kilometer. Lumahinge peteng lan angel diwaca.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan apa asteroid lan karakteristike.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.