Apa ambane maksimum segara

Apa kedalaman segara sing paling jero?

Kayadene gunung-gunung sing paling dhuwur ing donya sing ditliti lan apa puncake, manungsa uga nyoba nyinaoni apa sing paling jero saka segara lan samudra. Pancen iki luwih angel kanggo ngitung wiwit ngerti apa ambane maksimum segara Mbutuhake teknologi sing canggih banget. Manungsa ora bisa mudhun kanthi mlaku utawa nglangi menyang telenging segara kaya sing ditindakake ing gunung.

Kanggo alasan iki, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo nyritakake babagan ambane maksimal segara, ciri-ciri lan riset apa sing ana babagan.

Panaliten

iwak ing segara

Sawise pirang-pirang wulan riset, tim ilmuwan ujar manawa pungkasane duwe informasi "paling akurat" babagan bagian paling jero ing planet kita. Iki minangka asil saka ekspedisi limang ambane sing nggunakake teknologi paling canggih nganti saiki kanggo peta depresi paling gedhe ing dhasar segara ing Samudra Pasifik, Atlantik, India, Arktik lan Antartika.

Sawetara situs iki kayata 10.924 meter Mariana Trench ing sisih kulon Samudra Pasifik, wis dipriksa kaping pirang-pirang. Nanging proyek limang ambane uga ngilangi sawetara kahanan sing durung mesthi.

Wis pirang-pirang taun, rong papan saingan kanggo titik paling jero ing Samudra Hindia: bagean saka Palung Jawa ing pesisir Indonesia lan zona sesar ing Australia kidul-kulon. Teknik pangukuran sing ketat sing digunakake dening tim Five Deeps ngonfirmasi yen Jawa minangka juara.

Nanging depresi Ing jerone 7.187 meter, sejatine 387 meter luwih murah tinimbang data sadurunge sing disaranake. Semono uga ing Samudra Kidul, saiki wis ana papan anyar sing kudu dipikirake papan sing paling jero. Iki minangka depresi sing diarani Factorian Abyss, ing ujung kidul Palung Sandwich Kidul, kanthi ambane 7.432 meter.

Ing parit sing padha, ana siji liyane sing luwih jero ing sisih lor (Meteor Deep, 8.265 meter), nanging sacara teknis ana ing Samudra Atlantik, amarga garis pamisah karo Kutub Kidul diwiwiti ing 60º lintang kidul. Titik paling jero ing Samudra Atlantik yaiku Puerto Rico Trench ing 8.378 meter ing panggonan sing disebut Brownson Deep.

Ekspedisi kasebut uga nemtokake Challenger Deep ing 10.924 meter ing Palung Mariana minangka titik paling jero ing Samudra Pasifik, ing ngarep Horizon Deep (10.816 meter) ing Palung Tonga.

Apa ambane maksimum segara

eksplorasi laut

Data ambane anyar iki bubar diterbitake ing artikel ing jurnal Geoscience Data. Penulis utama yaiku Cassie Bongiovanni saka Caladan Oceanic LLC, perusahaan sing mbantu ngatur Five Deeps. Ekspedisi iki dipimpin déning Victor Vescovo, financier lan petualang saka Texas.

Tilas cadangan Angkatan Laut AS pengin dadi wong pertama ing sejarah sing nyilem menyang titik paling jero ing kabeh limang samudra, lan dheweke entuk target kasebut nalika tekan papan ing Kutub Lor sing diarani Molloy Deep (5.551 meter) tanggal 24 Agustus 2019. Nanging nalika Vescovo nggawe rekor ing kapal selame, tim sains dheweke njupuk pangukuran suhu lan salinitas banyu sing durung rampung sadurunge ing kabeh tingkat nganti dasar laut.

Informasi iki penting kanggo mbenerake maca jero (dikenal minangka tetes tekanan) saka sounder gema ing kapal dhukungan subsea. Mulane, ambane dilapurake kanthi presisi banget, malah yen padha duwe wates saka kesalahan plus utawa minus 15 meter.

Bodho babagan apa ambane maksimum segara

Saiki ora ngerti babagan dhasar segara. Kira-kira 80% dhasar segara ing donya isih kudu ditliti kanthi nggunakake standar teknis modern sing digunakake dening Five Deeps. "Sajrone wektu 10 sasi, nalika ngunjungi limang situs iki, kita nggawe peta wilayah sing ukurane daratan Prancis," jelas Heather Stewart, anggota tim saka British Geological Survey. "Nanging ing wilayah kasebut, ana wilayah anyar liyane sing ukurane Finlandia, ing ngendi dhasar segara durung nate katon sadurunge," ujare. Miturut ahli, iki "mung nuduhake apa sing bisa ditindakake lan apa sing kudu ditindakake."

Kabeh informasi sing diklumpukake bakal diwenehake menyang proyek Nippon Foundation-GEBCO Seabed 2030, sing tujuane ngasilake peta ambane segara saka macem-macem sumber data ing pungkasan dekade iki.

peta segara

Implementasi jinis peta iki penting ing pirang-pirang cara. Padha, mesthi, penting kanggo pandhu arah lan kanggo mbikak kabel submarine lan pipelines. Uga digunakake kanggo manajemen lan konservasi fishing, wiwit iku kewan liar cenderung ngumpul ing sekitar gunung laut.

Saben gunung laut ana ing jantung keanekaragaman hayati. Salajengipun, dhasar segara agitated mengaruhi prilaku arus segara lan campuran vertikal banyu. Iki informasi perlu kanggo nambah model sing prédhiksi owah-owahan iklim mangsa, wiwit segara muter peran tombol ing obah panas sak planet.

Peta dhasar samodra sing apik iku penting yen kita pengin ngerti persis carane tingkat segara bakal munggah ing macem-macem bagean ing donya.

Apa sing dikenal nganti saiki babagan segara

apa ambane maksimum segara

Rata-rata ambane segara yaiku 14.000 kaki. (2,65 km). Titik paling jero ing samodra, dikenal minangka Challenger Deep, dumunung ing sisih kulon Samudra Pasifik ing ujung kidul Palung Mariana, atusan mil kidul-kulon saka wilayah AS ing Guam. Challenger Deep kira-kira 10,994 meter (36,070 kaki) jero. Iki dijenengi amarga HMS Challenger minangka kapal pisanan sing nggawe pangukuran ambane sumur pisanan ing taun 1875.

Jero iki ngluwihi gunung paling dhuwur ing donya, Gunung Everest (8.846 meter = 29.022 kaki). Yen Everest ana ing Palung Mariana, segara bakal nutupi, ninggalake sekitar 1,5 kilometer liyane (kira-kira 1 mil jero). Ing titik paling jero, tekanan tekan luwih saka 15 mina saben kothak inch. Kanggo mbandhingake, tingkat tekanan saben dina ing permukaan laut kira-kira 15 kilogram saben inci persegi.

Bagian paling jero saka Samudra Atlantik ditemokake ing Trench ing sisih lor Puerto Rico. Parit kasebut ambane 8.380 meter (27.493 kaki), dawane 1.750 kilometer (1.090 mil) lan ambane 100 kilometer (60 mil). Titik paling jero yaiku Milwaukee Abyss ing sisih lor-kulon Puerto Rico.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan kedalaman maksimal segara.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.