Apa iku akretion

accretion

Nalika kita ngomong babagan accretion kita nyebutake tuwuhing awak kanthi gabungan awak cilik. Iki digunakake utamane ing bidang astronomi lan astrofisika lan kanggo nerangake macem-macem fénoména kayata cakram kahanan, cakram akresi utawa akrési planét terestrial. Teori akresi planet iki diusulake ing taun 1944 dening ahli geofisika Rusia Otto Schmidt.

Ing artikel iki, kita bakal menehi katrangan babagan kabeh sing kudu sampeyan ngerteni babagan accretion lan pentinge.

Apa iku akretion

massa lintang

Accretion digunakake kanggo nerangake kepiye carane nggawe lintang, planet lan satelit tartamtu sing wis kawangun saka nebula. Ana akeh obyek langit sing wis digawe kanthi akrilik partikel kanthi kondensasi lan sublimasi kuwalik. Ing kosmos bisa diarani manawa kabeh magnetik kanthi cara siji utawa liyane. Sawetara fénoména sing paling luar biasa yaiku magnetik.

Akreditasi ana ing macem-macem obyek astronomi. Malah ing bolongan ireng, fenomena iki ana. Bintang normal lan neutron uga duwe akresi. Iki minangka proses sing jisim saka njaba tiba ing lintang tartamtu. Contone, gaya gravitasi sing ditindakake dwarf putih nyebabake massa tiba. Umume, lintang biasane ngambang ing alam semesta sing diubengi papan sing meh kosong. Iki tegese ora ana akeh kahanan sing bisa nyebabake massa tiba ing benda angkasa iki. Nanging, ana sawetara kesempatan nalika bisa.

Kita bakal nganalisa apa kahanane kedadeyan akresi.

Kahanan akresi

tatanan tata surya

Salah sawijining kahanan sing bisa kedadeyan akresi awak langit yaiku yen lintang duwe kanca ing lintang liyane. Lintang-lintang kasebut kudu ngorbit. Kadhangkala lintang pendamping cedhak banget lan massa ditarik menyang arah liyane kanthi kekuwatan sing pungkasane tiba. Amarga kurcaci putih ukurane luwih cilik tinimbang lintang biasa, jisim kasebut kudu cepet banget tekan permukaane. Ayo conto sing dudu dwarf putih, nanging lintang neutron utawa bolongan ireng. Ing kasus iki, kecepetan cedhak karo kacepetan cahya.

Nalika tekan permukaan, massa ujug-ujug bakal mudhun supaya kecepatane beda-beda wiwit meh kacepetan cahya dadi nilai sing luwih murah. Iki kedadeyan ing kedadeyan lintang neutron. Yaiku carane Energi gedhe diluncurake sing biasane katon kaya sinar-X.

Akreditasi minangka proses sing efisien

mundhak massal

Akeh ilmuwan sing takon apa Accretion minangka salah sawijining cara sing paling efisien kanggo ngonversi massa dadi energi. Kita ngerti, amarga Einstein, energi lan massa padha karo. Srengenge kita ngeculake energi amarga reaksi nuklir kanthi efisiensi kurang saka 1%. Sanajan katon ana akeh energi saka srengenge, nanging dirilis kanthi ora efisien. Yen kita nyelehake massa menyang lintang neutron, meh 10% kabeh massa sing tiba diowahi dadi energi radioaktif. Bisa diarani minangka proses sing paling efisien kanggo ngowahi bahan dadi energi.

Bintang-bintang dibentuk kanthi akumulasi massa sing alon sing asale saka lingkungane. Biasane massa iki digawe saka méga molekul. Yen ana akresi ing tata surya, mula kahanan kasebut beda banget. Sawise konsentrasi massa cukup padhet kanggo miwiti daya tarik gravitasi dhewe, mula dadi kondensasi kanggo mbentuk lintang. Awan molekul rada muter lan duwe proses rong tahap. Ing tahap kaping pisanan, awan kasebut ambruk dadi disk sing muter. Sawise iku, disk bakal luwih alon nggawe lintang ing tengah.

Sajrone proses kasebut, kedadeyan ing cakram. Sing paling menarik yaiku ing cakram pembentukan planet. Apa sing kita tingali minangka tata surya wiwitane minangka disk akrion sing ndadekake srengenge. Nanging, ing proses pembentukan srengenge, bagean saka lebu disk kasebut dikompensasi kanggo ngasilake planet-planet sing kalebu sistem tata surya.

Kabeh mau ndadekake tata surya dadi sisa kedadeyan ing jaman biyen. Disk protostellar penting banget kanggo riset sing ana gandhengane karo pembentukan planet lan lintang. Saiki, para ilmuwan terus-terusan nggoleki planet ing sekitar lintang-lintang liyane sing nggawe simulasi tata surya liyane. Kabeh mau ana gandheng cenenge cara disk akrion bisa digunakake.

Utilitas kanggo nemokake bolongan ireng

Para ilmuwan mikir manawa kabeh galaksi duwe bolongan ireng ing tengahe. Sawetara wong duwe bolongan ireng sing duwe akeh milyaran massa srengenge. Nanging, wong liya mung duwe bolongan ireng sing cilik banget kaya kita. Kanggo ndeteksi anané bolongan ireng, kudu ngerti anané sumber samubarang sing bisa nyedhiyakake massa.

Dipadha teori yen bolongan ireng minangka sistem binar sing ana lintang sing ngubengi. Teori relativitas Einstein ngramalake manawa kanca lintang kasebut nyedhaki bolongan ireng nganti wiwit menehi massa nalika nyedhaki. Nanging amarga rotasi lintang, bisa uga disk akresi digawe lan massa kasebut bakal tekan bolongan ireng. Proses kabeh iki luwih alon. Nalika sawetara massa tiba ing bolongan ireng, sadurunge ilang, tekan cepet cahya. Iki dikenal minangka cakrawala acara.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan akresi lan ciri khas kasebut.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.