Topan Dorian

angin topan dorian

Kita ngerti manawa perubahan iklim nambah frekuensi lan intensitas kedadeyane fenomena meteorologi kisaran sing luar biasa. Ing kasus iki, kita bakal ngomong babagan Topan Dorian. Babagan iki ditindakake ing wulan September 2019 lan didhaptar dadi kategori 5. Tingkat kategori iki paling maksimal. Iki nyebabake bencana serius lan mulang babagan cenderung perubahan iklim supaya luwih asring nggawe jinis kedadeyan cuaca ekstrem kasebut.

Mula, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani kabeh sing kudu sampeyan ngerteni babagan Topan Dorian, karakteristik lan konsekuensine.

Karakteristik utama

stagnasi angin topan dorian

Skala Saffir-Simpson minangka sistem pangukuran topan. Iki dipérang dadi 5 kategori, sing nimbang kacepetan angin lan kegiatan siklonik sawise angin topan, lan njupuk kenaikan level laut sing ora normal sawise badai. Topan Dorian tekan kategori 5, sing paling gedhe lan paling bahayaSanajan alon nalika tekan Bahama, nyebabake cedera parah lan paling ora limang wong tiwas.

Ayo ndeleng apa kacepetan angin gumantung kategori:

  • Kategori 1: Angin antara 118 lan 153 KM / jam
  • Kategori 2: Angin antara 154 lan 177 KM / jam
  • Kategori 3: Angin antara 178 lan 209 KM / jam
  • Kategori 4: Angin antara 210 lan 249 KM / jam
  • Kategori 5: Angin luwih saka 249 KM / jam

Lacak Hurricane Dorian

Bahama minangka target

Nalika Topan Dorian ditemokake, Pusat Topan Nasional kaget karo "ketidakpastian ing prediksi dalan" siklon kasebut. Pusat Topan Nasional nganggep manawa akeh solusi modeling, reliabilitas ramalan intensitas isih kurang. Perlu dielingake yen siklon tropis kompak kaya Dorian asring angel diprediksi.

Dorian duweni periode kekuwatan bersenjata lan memompa, utamane amarga bledug saka Sahara tekan Segara Karibia lan nggawe pangembangan. Malah fenomena iki nyebabake diameter siklon oscillate antarane 35 km lan 75 km. Saka pérangan pisanan, lintasan iki nuduhake manawa wis ngliwati Puerto Rico lan sisih lor-wétan Republik Dominika. Sawetara malah prédhiksi bisa tekan sisih lor Kuba. Nanging dheweke kaget maneh, mung kari udan ing Puerto Rico. Pungkasane, tumuju sisih Lor-Kulon lan tekan Bahama lan Florida ing Amerika Serikat.

Panorama sing ditinggalake Dorian ing kepulauan Bahama suram. Paling ora 5 wong mati lan luwih saka 20 wong cilaka. Miturut laporan Palang Merah Internasional, sing diterbitake dina Senen, 2 September 2019, luwih saka 13 ewu omah rusak parah lan sawetara rusak langsung. Kajaba iku, banjir nyebabake Kepulauan Abaco, klompok cithakan ing sisih lor-kulon Bahama. Sumur banyu ngombe kena kontaminasi banyu asin.

Layanan sing kena pengaruh Hurricane Dorian

Ing Amerika Serikat, liwat angin topan kena pengaruh luwih saka 600 penerbangan. Amarga tekane angin topan, bandara ing Orlando, Pantai Daytona, Pantai Fernandina, Jacksonville lan Pantai Pompano bakal tetep ditutup nganti dina Rebo. Kajaba iku, plabuhan Florida uga mandheg nyedhiyakake layanan lan sepur uga ditanggepi. Ing Georgia, South Carolina, lan North Carolina, kabeh warga sing manggon ing sisih wétan I-95 dievakuasi amarga kemungkinan banjir.

Topan iki ana ing Bahama suwene 18 jam. Iki ngipi elek tenan. Sanajan samesthine bakal mudhun alon-alon lan malah mandheg, nanging sawetara sing mandheg mandheg ing Bahama bakal tahan suwe.

Wiwit dina Senen awan, Dorian nginep meh ing papan sing padha nganti esuke dina Selasa, nalika dheweke wiwit pindhah arah sisih lor mangulon kanthi laju kura-kura: 2 km / jam sing mengko mundhak dadi 7 km / jam.

Tren topan

angin topan lan perubahan iklim

Miturut ilmuwan, ana tren sing ngganggu amarga saka perubahan iklim. Siklon tropis wis cenderung mandheg cedhak pesisir lan nggunakake pirang-pirang jam ing wilayah kasebut. Temenan iki minangka kasunyatan sing ngganggu banget, amarga efek negatif ing kutha bakal katon suwe. Miturut panelitian, kacepetan rata-rata topan mudhun 17%, antarane 15,4 km / jam lan 18,5 km / jam.

Kasunyatan yen topan mandheg ing wilayah tartamtu tegese karusakan ing wilayah kasebut bakal saya akeh. Iki amarga angin lan udan mengaruhi wilayah kasebut sajrone wektu sing luwih suwe. Contone, Harvey ngeculake luwih saka 1.500 milimeter udan ing Houston sawise pirang-pirang dina ing kono. Topan Dorian nyerang Bahama kanthi ombak rong puluh kaki lan udan deres udakara 48 jam.

Nimbulaké

Miturut panelitian, ing setengah abad kepungkur, saben badai sing mandheg utawa mandheg duwe sebab khusus. Alesané ana hubungane karo lemah utawa ambruk pola angin skala gedhe. Nanging, kahanan iki dipercaya bisa amarga kelambatan umum ing sirkulasi atmosfer (angin global), mbentuk angin topan ing wilayah tropis lan pindhah menyang kutub ing garis lintang tengah.

Badai ora obah dhewe-dhewe: dipindhah dening arus angin global, sing dipengaruhi dening gradien tekanan ing atmosfer.

Sawetara ahli mangu pengaruh panghangatan global tumrap siklon tropis. Philip Klotzbach, ahli meteorologi ing Universitas Negeri Colorado ing Amerika Serikat, ujar manawa ora ana bukti yen perubahan iklim nyebabake prahara sing luwih gedhe, nanging ana bukti yen perubahan iklim nggawe kahanan supaya bisa ngrusak. Contone, Dorian minangka topan kaping lima Kategori 5 sing dibentuk ing Atlantik mung patang taun, cathetan sing durung pernah ana sadurunge. Swasana sing luwih anget bisa nahan luwih akeh lembab lan mula udan luwih akeh. Salajengipun, kanthi munggah permukaan laut, gelombang badai nembus menyang pedalaman, amarga segara luwih dhuwur.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan Topan Dorian lan ciri khas kasebut.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.