Kepiye meteorologis bisa ngramalake cuaca ing sawetara taun?

suhu

Akhir-akhir iki akeh omongan babagan kepiye suhu ing 2017. Uga diarani taun 2016 lan 2014 paling panas wiwit suhu kacathet lan diramalake manawa 2017 uga bakal dadi panas banget, sanajan ora paling panas.

Akeh wong sing kepengin weruh kepiye meteorologis bisa ngramal suhu kasebut yen durung teka. Kepiye sampeyan ngerti suhune ing 2017 yen taun iki diwiwiti?

Taun anget banget

Amarga ana cathetan suhu ing taun 1880, 16 taun ing milenium nomer loro iki, iku paling dhuwur. Pungkasan taun kepungkur, iki minangka taun kaping telu kanthi rekor suhu anyar ing suhu global.

Kontroversi babagan ramalan cuaca muncul saka meteorologi. Amarga, sanajan suhu sing ora normal banget sing dicathet, isih ana rasa skeptisisme marang asal antropogenik suhu dhuwur lan pemanasan global. ROOT kontroversi iki muncul saka ketidakmampuan meteorologi kanggo prédhiksi cuaca kanthi becik ing telung utawa patang dina. Iki dianggep minangka bukti yen ilmuwan ora bisa prédhiksi Iklim Bumi sajrone sawetara taun utawa uga wis puluhan taun.

Yen mangkono, kenapa ilmuwan percaya yen bisa ngramal suhu rata-rata ing ndhuwur sadurunge, lan kepiye ramalan iklim beda karo ramalan cuaca?

Gerakan sing ana ing swasana

Biasane, kanggo prédhiksi cuaca pirang-pirang dina sadurunge, evolusi saka pola tekanan ing sistem atmosfer. Sanajan ramalan cuaca sadurunge rong minggu luwih apik, amarga sistem atmosfer ora tetep suwe, mula ora akurat.

suhu

Nalika prédhiksi tatanan sistem tekanan rendah, bakal ngalami kesulitan, amarga gerakane udakara 75 kilometer ing sisih wetan utawa kulon gegayutan karo lintasan sing diprediksi bisa uga tegese bedane antara badai salju, badai lan udan utawa weker palsu. Ana kedadeyan sing padha karo badai musim panas lan ramalan udan.

Nanging, iki ora ateges kita ora kudu ngandelake peringatan badai lan ramalan cuaca sing kuwat.

Ramalan cuaca

Beda karo ramalan adhedhasar sistem meteorologi, ramalan iklim kanggo suhu lan udan nggunakake data sing beda-beda.

Kanggo ramalan variabel cuaca kasebut wulan, taun, utawa puluhan taun sadurunge, adhedhasar variasi samodra, variasi surya, jeblugan vulkanik lan, mesthine tambah konsentrasi gas omah kaca ing atmosfer. Variabel kasebut mekar lan ganti pirang-pirang wulan lan taun beda karo sistem atmosfer sing bisa owah sajrone pirang-pirang jam utawa dina.

prediksi

Faktor penting sing beda-beda gumantung sawetara wulan nganti setaun yaiku kedadeyane El Niño. Penghangatan suhu samodra ing saindenging Pasifik tropis. Pola pemanasan samodra iki lan efek sing ana gandhengane karo swasana nyebabake pengaruh sing kuwat ngluwihi tropis sing bisa diprakirake dadi prediksi iklim.

Faktor manungsa lan alam

Saliyane efek segara lan badan banyu, faktor alami liyane kayata jeblugan gunung mbledhos dingerteni mengaruhi tingkat pemanasan global. Nanging kudu diarani, nganti saiki, kenaikan suhu global paling gedhe amarga paningkatan konsentrasi gas omah kaca (GHG) disebabake manungsa lan revolusi industri.

Mula, proyeksi anget ing skala wektu sing luwih jembar (pirang-pirang dekade utawa luwih) adhedhasar simulasi model iklim lan pangerten kita babagan kepekaan sistem iklim kanggo kenaikan konsentrasi GHG ing atmosfer. Model kasebut nuduhake manawa pemanasan global ing wektu sing ora suwe bakal dikuasai kenaikan tingkat GHG dibandhingake kenaikan suhu alam utawa massa segara utawa letusan gunungapi.

 


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.