Topan Lorenzo

 

Topan Lorenzo

El Topan Lorenzo kedadeyan ing wulan September 2019 lan dununge ing 45 derajat bujur kulon. Iki mengaruhi pesisir paling kulon Eropa ing rute sing rampung ing pucuk sisih lor Kepulauan Inggris. Minangka angin topan sing paling nggegirisi nalika ngerti yen iki minangka salah sawijining fénoména pisanan ing pérangan jagad iki. Minangka topan paling kuat sing katon ing cedhak Spanyol sajrone kita duwe cathetan.

Amarga alasan iki, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngringkes kabeh karakteristik Topan Lorenzo lan yen bakal ndeleng maneh, iki bakal kedadeyan ing mbesuk.

Perubahan Iklim lan angin topan

angin topan ing wilayah Mediterania

Kita ngerti manawa akibat saka perubahan iklim yaiku kenaikan frekuensi lan intensitas kedadeyan cuaca ekstrem kayata mangsa garing lan banjir. Ing kasus iki, apa sing utamane mengaruhi generasi topan kudu ana gandhengane mundhak suhu rata-rata global. Perlu dingerteni manawa dinamika pembentukan topan ana gandhengane karo jumlah banyu sing nguap menyang atmosfer lan kontras antarane perairan samodra sing beda-beda. Iki tegese ing wilayah sing akeh banyu nguap, udan deres pungkasan amarga kabeh banyu iki pungkasane kondensasi lan mbentuk awan sing udan deres.

Kanthi paningkatan suhu rata-rata global, kita bakal duwe pangowahan dinamika swasana. Papan sing luwih adhem sadurunge, bakal luwih panas, mula kita bakal duwe tingkat penguapan sing luwih dhuwur. Topan Lorenzo tumuju menyang Eropa lan, nalika pindhah menyang sisih lor mangetan, dheweke dadi kekuwatan dadi topan Kategori 5. Iki minangka kategori paling dhuwur ing skala Saffir-Simpson. Iki dibandhingake karo topan Katrina sing ngancurake ing New Orleans ing taun 2005..

Karakteristik Topan Lorenzo

angin topan

Ora mung dibandhingake karo Topan Katrina ing babagan intensitas, nanging uga ing wilayah sing diserang. Fenomena khusus banget ing wilayah Atlantik iki minangka pertama kaline kacathet. Miturut pangukuran institusi lan ahli, dalan Topan Lorenzo nggawe pengaruh ing bawana rada entheng, lan masalah sing paling gedhe yaiku ing Azores. Dheweke tekan wilayah iki dadi angin 160 km / jam lan angin luwih saka 200, ing sawetara poin. Nalika tekan Pulo Inggris, wis lemes banget mula ora dianggep angin topan.

Nalika angin topan digawe ing segara, panganan bakal dadi banyu sing nguap lan tekan maksimal nalika tekan pesisir. Nanging, yen mlebu ing bawana, banjur lemes lan ilang kekuwatan nalika mlebu. Iki nggawe topan luwih wedi ing wilayah pesisir tinimbang wilayah pedalaman. Wilayah daratan sing luwih akeh, luwih akeh yen slamet saka angin topan.

Topan Lorenzo ing wilayah Spanyol

wiwitan angin topan lorenzo

Jarang banget ndeleng angin topan ing papan kaya kene. Wangsulan pisanan sing diwenehake marang jinis keraguan iki cukup jelas. Sing paling nggegirisi yaiku lintasan lan kategori topan iki, nanging topan diwiwiti pembentukane ing Afrika. Ing kene ana gelombang gangguan sing nyebabake kahanan ora stabil lan diseret. Nalika kahanan ora stabil kasebut tekan segara sing paling anget ing Karibia, dadi angin topan klasik lan kuat sing biasane kita tingali.

Bab sing saiki durung tekan Karibia wis nemoni banyu sing cukup anget kanggo mbentuk angin topan. Daripada mangulon mangulon. Kaya sing wis kasebut sadurunge, kanggo badai bisa mbentuk, mung butuh banyu sing berkualitas supaya uap banyu akeh banget sing pungkasane menehi ganti rugi ing dhuwur. Mangkene carane awan angin topan.

Mung kudu nyedhaki 45 derajat bujur kulon supaya Hurricane Lorenzo dibentuk. Sejatine minangka lintasan sing ora biasa kanggo apa sing biyen, nanging nalika arep ngalor, kategori 5 dijupuk. Sing paling apik babagan fenomena iki yaiku nempuh lintasan sing ora biasa lan, sanajan ngliwati perairan sing biasane kurang anget, dheweke bisa njupuk cukup energi kanggo nggayuh kategori topan topan.

Iki minangka sebab kenapa Topan Lorenzo dadi salah sawijining topan sing paling misuwur ing jaman saiki. Babagan kelairan topan, kita bisa ngerteni manawa ana gandhengane karo perubahan iklim, kaya sing wis kasebut sadurunge. Pancen kudu golek perairan sing luwih anget tinimbang umume kanggo tekan kategori 5, nanging Kepiye wae, eksistensi topan topan iki ora bisa gegandhengan langsung karo perubahan iklim. Kita butuh akeh panelitian atribusi lan kasus liyane sing padha supaya bisa njamin prekara kaya iki. Perlu dielingi manawa perubahan iklim ngalami pengaruh jangka panjang lan isih durung cukup bukti yen bisa nggandhengake efek perubahan iklim karo pembentukan Badai Lorenzo.

Apa bakal kelakon maneh?

Keraguan akeh wong yen bakal ndeleng topan kategori iki ing wilayah kita maneh. Meteorologi ing Spanyol nerangake manawa kanthi perubahan iklim, kita kudu duwe macem-macem pasinaon lan fénoména sing padha kanggo ngerti manawa ana jinis pola utawa ana pangowahan prilaku angin topan. Penasaran disebutake ing panelitian lan yaiku, kita kudu ngerti manawa badai sing padha teka ing taun-taun ngarep supaya bisa ngomong babagan pola iki. Setahun sadurunge Leslie duwe tumindak sing padha karo Lorenzo. Kanthi iki, ing mangu-mangu babagan pengaruh perubahan iklim ing pola pembentukan topan.

Topan Leslie mengaruhi negara kita lan dadi siklon paling kuat sing tekan Semenanjung Iberia wiwit taun 1842. Uga dianggep minangka angin topan Atlantik paling dawa ing wektu iki. Uga duwe prilaku sing aneh banget amarga owah-owahan terus ing lintasane. Iki nyebabake para ahli ora bisa ngrancang kursus kanthi apik.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan Topan Lorenzo lan ciri khas kasebut.

Durung duwe stasiun cuaca?
Yen sampeyan semangat babagan meteorologi, entuk salah sawijining stasiun cuaca sing disaranake lan gunakake penawaran sing kasedhiya:
Stasiun Meteorologi

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.