Topan Katrina, salah sawijining sing paling ngrusak ing sejarah pungkasan

Topan Katrina, kaya sing dideleng dening satelit GOES-12 NOAA

Topan Katrina, kaya sing dideleng dening satelit GOES-12 NOAA.

Fenomena meteorologi minangka kedadeyan sing biasane nyebabake kerusakan, nanging ora kaya kedadeyan kasebut Topan Katrina. Paling ora 1833 wong tiwas amarga topan kasebut dhewe utawa ana banjir, dadi mangsa angin topan paling parah ing musim 2005 ing Atlantik, lan nomer loro ing sejarah A.S., mung ing San Felipe II, 1928.

Nanging, Apa asal lan lintasan angin topan iki sing, mung kanthi nyebut jenenge, gambar-gambar karusakan sing ditinggalake ing Amerika Serikat langsung dadi pikiran?

Topan Katrina sejarah

Lacak Topan Katrina

Lintasan Katrina.

Kanggo ngobrol babagan Katrina yaiku ngobrol babagan New Orleans, Mississipi, lan negara liya sing ngalami badai tropis iki. Minangka siklon kaping rolas sing dibentuk ing musim topan taun 2005, khusus tanggal 23 Agustus, ing sisih kidul wetan Bahama. Iki minangka asil saka pertemuan gelombang tropis lan Depresi Tropis Diez, sing dibentuk tanggal 13 Agustus.

Sistem kasebut nggayuh status badai tropis mung sedina mengko, tanggal 24 Agustus, dina sing bakal diganti jeneng dadi Katrina. Lintasan sing ngetutake ing ngisor iki:

  • Agustus 23: tumuju menyang Pantai Hallandale lan Aventura. Sawise tekan dharat, lemah, nanging sakjam mengko, mlebu ing Teluk Meksiko, mula intensif maneh lan status angin topan maneh.
  • Agustus 27Tekan kategori 3 ing skala Saffir-Simpson, nanging siklus panggantos saka tembok mripat nyebabake ukurane dobel. Penguatan sing cepet banget iki amarga banyune anget sing biasa, sing nyebabake angin luwih cepet. Mula, dina sabanjure tekan kategori 5.
  • Agustus 29: Tiba kaping pindho kanggo badai Kategori 3 ing cedhak Buras (Louisiana), Breton, Louisiana lan Mississipi kanthi angin 195km / jam.
  • Agustus 31: iki mudhun dadi depresi tropis cedhak Clarksville (Tennessee), lan terus menyang Great Lakes.

Pungkasane, dadi badai ekstratropis sing pindah ing sisih lor mangetan lan mengaruhi Kanada wétan.

Apa langkah-langkah sing ditindakake supaya ora ngrusak?

Pusat Topan Nasional (CNH) nerbitake jam angin topan kanggo Louisiana kidul-wétan, Mississipi lan Alabama tanggal 27 Agustus sawise mriksa dalan sing bisa dituju dening topan kasebut. Dina iku uga, Pengawal Pantai Amerika Serikat nindakake serangkaian operasi nylametake saka Texas menyang Florida.

Presiden Amerika Serikat, George W. Bush ngumumake negara darurat ing Louisiana, Alabama lan Mississippi tanggal 27 Agustus. Sorene, CNH ngetokake peringatan angin topan kanggo babagan pesisir antara Morgan City (Louisiana) lan tapel wates antara Alabama lan Floridarolas jam sawise peringatan pisanan.

Nganti saiki, ora ana sing bisa ngerti kepiye mbebayani Katrina. Bulletin diterbitake saka kantor New Weatherle / Baton Rouge saka Layanan Cuaca Nasional sing ngelingake manawa wilayah kasebut bisa dipanggoni nganti pirang-pirang minggu.. Ing tanggal 28 Agustus, Bush ngobrol karo Gubernur Blanco kanggo menehi rekomendasi evakuasi wajib saka New Orleans.

Kabeh, udakara 1,2 yuta wong saka Pantai Teluk uga umume wong-wong ing New Orleans kudu dievakuasi.

Apa karusakan sing disebabake?

Topan Katrina, karusakan ing Mississipi

Mangkene kahanane Mississipi sawise angin topan.

Tilas

Topan Katrina nyebabake tiwas 1833 wong: 2 ing Alabama, 2 ing Georgia, 14 ing Florida, 238 ing Mississipi lan 1577 ing Louisiana. Kajaba iku, ana 135 wong sing ilang.

Kerusakan material

  • En el kidul Florida lan Kuba ana kerusakan kira-kira siji nganti rong milyar dolar, utamane amarga wit banjir lan ambruk. Ana curah hujan sing signifikan ing Florida, kanthi 250mm, lan ing Kuba, kanthi 200mm. Kutha Kuba Batabanó 90% banjir.
  • En Louisiana Presipitasi uga kuat, saka 200 nganti 250mm, sing nyebabake level Danau Pontchartrain munggah, sing banjur mbanjiri kutha-kutha ing antarane Slidell lan Mandeville. Jembatan Kembar I-10, sing nggandhengake Slidell lan New Orleans, dirusak.
  • En New Orleans udan deres banget nganti kabeh kutha praktis dibanjiri. Kajaba iku, Katrina nyebabake 53 pelanggaran ing sistem levee sing nglindhungi. Dalan kasebut ora bisa diakses, kajaba Sambungan Kota Crescent, mula mung bisa ninggalake kutha kasebut.
  • En Mississippi, nyebabake kerusakan kira-kira miliaran dolar ing jembatan, kapal, mobil, omah lan dermaga. Topan iki nyuwil, nyebabake 82 kabupaten ngumumake zona bantuan federal bencana.
  • En el AS Tenggara angin 107km / jam direkam ing Alabama, ing endi uga ana patang angin puyuh. Pulo Dauphin rusak parah. Minangka akibat saka angin topan, pesisir padha dikikis.

Nalika arah lor lan ringkih, Katrina isih kuwat nyebabake banjir bandhang ing Kentucky, Virginia Barat, lan Ohio.

In total, karusakan properti kira-kira $ 108 yuta.

Pengaruh lingkungan

Nalika ngobrol babagan topan, kita cenderung mikir kerusakan sing nyebabake kutha lan kutha, sing mesthi wae logis amarga kita urip ing papan kasebut. Nanging, kadhang kedadeyan salah sawijining fenomena kasebut nyebabake kerusakan lingkungan serius. Lan Katrina kalebu salah sawijine.

Rusak sekitar 560km2 tanah ing Louisiana, miturut dheweke Survei Geologi Amerika Serikat, sawetara wilayah sing ana pelikan coklat, penyu, iwak lan mamalia laut. Lan ora mung iku, nanging nembelas pengungsi satwa nasional kudu ditutup.

Ing Louisiana, ana tumpahan minyak ing 44 fasilitas ing Tenggara, sing jarene dadi 26 yuta liter. Umume dikontrol, nanging liyane tekan ekosistem lan kutha Meraux.

Pengaruh kanggo populasi manungsa

Yen kurang pangan lan banyu, sampeyan kudu ngupayakake supaya bisa entuk. Nanging sampeyan ora bakal dadi siji-sijine rampasan lan nyolong - semono uga wong sing nindakake perkara kasar. Sing sabenere kedadeyan ing Amerika Serikat. Garda Nasional Amerika Serikat nyebarke 58.000 bala kanggo nyoba ngontrol kutha, sanajan ora gampang: tingkat rajapati wiwit September 2005 nganti Februari 2006 tansaya 28%, tekan 170 rajapati.

Apa langkah-langkah sing cocog ditindakake?

Omah sing rusak ing Florida sawise Topan Katrina

Omah sing rusak ing Florida sawise Topan Katrina.

Ana sing nganggep kaya ngono Pamrentah Amerika Serikat ora nindakake kabeh perkara sing bisa ditindakake kanggo ngindhari kapitunan manungsa. Rapper Kanye West ing konser keuntungan sing disiarake NBC, dheweke ujar manawa "George Bush ora peduli karo wong kulit ireng." Tilas presiden kasebut nanggapi tuduhan kasebut kanthi ujar manawa iki wayahe paling ala dadi presiden, kanthi ora adil nuduh awake dhewe rasis.

John prescott, mantan Wakil Perdana Menteri Inggris, ujar manawa "banjir gedhe ing New Orleans nggawa kita luwih cedhak karo keprihatinan para pemimpin negara kaya Maladewa, sing negara-negara kasebut beresiko ilang kabeh. Amerika Serikat ora gelem protokol Kyoto, sing dak anggep minangka kesalahan.

Sanajan kedadeyan kasebut, akeh negara pengin nulungi slamet Katrina, kanthi ngirim dhuwit, panganan, obat utawa apa wae sing bisa. Bantuan internasional hebat banget, mula saka 854 yuta dolar sing ditampa, mung butuh 40 (kurang saka 5%).

Topan Katrina menehi tandha ing Amerika Serikat, nanging aku uga mikir sethithik kanggo kita kabeh. Iki minangka salah sawijining representasi sing paling penting kanggo kekuwatan alam. Sawijining alam sing ana, ngurus kita asring-asring, lan kadang nyoba.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.