Segara Aegean

Segara Aegean lan pemandangane

Segara Aegean ora liya yaiku lengen sing metu saka Segara Mediterania. Sanajan Laut Mediterania luwih gedhe lan duwe kepentingan penting, segara aegean Iki duwe kekayaan budaya lan sejarah sing gedhe lan dadi salah sawijining segara sing paling bisa dingerteni dening sejarawan saka saindenging jagad. Ing artikel iki, kita bakal nuduhake kabeh karakteristik sing ana ing segara iki lan kenapa wis misuwur banget.

Apa sampeyan pengin sinau babagan Segara Aegean?

Descripción

Segara Aegean

Segara Aegean minangka papan sing ana macem-macem kedadeyan sejarah. Saka mlaku-mlaku lan njelajah macem-macem peradaban kayata Minoan lan Mycenaean amarga ana pirang-pirang perang. Segara iki diarani dadi asal saka peradaban gedhe sanajan durung jelas.

Segara Aegean ana ing antarane Yunani lan Turki lan mung ana siji tangan ing Segara Mediterania. Saindhenging segara iki, ana meh 2.000 pulau cilik lan uga ana sing gedhe sing kalebu ing Yunani. Ing antarane pulo paling misuwur sing ditemokake Lesbos, Kreta, Rodhoda, Santorini, Mykonos, Leros, Euboea lan Samos.

Segara luwih cilik ing sisih lor, nanging jembaré mundhak nalika nyedhaki Segara Mediterania. Mula dikenal amarga ana flora lan fauna sing beda saiki lan pulau-pulau sing disebutake. Pulo liyane sing misuwur ing sisih kidul yaiku Rhodes, Karpathos, Kasus, Kythera, Kreta lan Antikythera.

Minangka papan sing cocog kanggo plancongan amarga akeh teluk lan inlet sing cocog kanggo renang lan nyawang tanpa prahara. Dheweke uga duwe akeh teluk amarga anane akeh pulau ing wilayah sing cukup cilik. Wilayah perkiraan udakara 214.000 kilometer persegi. Dawane maksimal 700 km. Sisih paling jembaré udakara udakara 440 kilometer.

Sanajan sampeyan mikir lan kepiye cilik, jero banget. Ing jerone, ambane luwih saka 2.500 meter direkam ing sangisore segara, ing endi kabeh jinis spesies abyssal. Cathetan jerone ditemokake ing pulau Kreta kanthi dawane 3.500 meter.

Divisi lan segara

Pesisir Aegean

Segara Aegean duwe divisi banyu sing beda-beda kanthi masing-masing ciri khas. Ing sisih pisanan, kita nemokake lapisan permukaan paling sethithik 50 meter, ing ngisor iki suhu udakara udakara 21-26 derajat. Lapisan nomer loro yaiku sing tengah, kanthi ambane tekan 300 meter lan suhu udakara 11-18 derajat. Pungkasane, lapisan liyane sing luwih jero wiwit 300 meter nganti tekan jerone, lan suhu kasebut antara 13 nganti 14 derajat.

Kaya sing sampeyan ngerteni, iku segara sing umume anget ing umume. Amarga akeh pulau lan politik masing-masing, Segara Aegea dipérang dadi telung segara cilik. Babagan sing padha karo kedadeyan ing Spanyol karo Laut Alboran. Segara cilik yaiku Crete, Thrace lan Myrtos, masing-masing cocog karo pulau sekitar. Segara iki dipangan dening aliran sing teka saka pirang-pirang kali, ing antarane kita nemokake Maritsa, Mesta, Estrimón lan Vardar.

Formasi Segara Aegea

Pantai lan pantai Aegean

Sawetara bisa uga kepengin weruh kepiye jinis lengen sing asale saka Laut Mediterania dibentuk. Iki kedadeyan amarga akeh lahan sing mudhun kanthi jero nganti nyebabake depresi sing ngasilake beda-beda arus. Sisih ngisor segara iki duwe lereng lan retak minangka asil depresi sing disebabake dening gerakan tektonik piring.

Ing bagean tartamtu ing donya, tektonik piring luwih aktif tinimbang liyane. Utamane ing wilayah intraplate lan ing pinggir. Sawise sawetara pasinaon bisa dingerteni manawa segara iki cukup enom lan wis muncul nalika proses gerakan kerak kasebut ditindakake. Kerak bumi wiwit owah lan zona ketinggian ing sawetara panggonan lan depresi ing papan liyane mbukak. Mangkene carane macem-macem relief dhasar Laut Aegean digawe.

Umume ngerti yen cekungan segara iki terus diserang gempa bumi lan Letusan gunung geni ana ing area kegiatan plak sing dhuwur.

 Keanekaragaman hayati sing ana

Keanekaragaman hayati Laut Aegean

Segara iki, sanajan cilik, sugih ing keanekaragaman hayati. Ana akeh spesies kewan lan tanduran sing ana ing kana. Flora lan fauna dipengaruhi dening Laut Mediterania. Antarane spesies sing paling ditemokake sing bisa ditemokake:

  • Paus sperma (Fisik macrocephalus)
  • Delfine
  • Segel biksu Laut Mediterania (Monachus monachus)
  • Porpoise umum (Phocoena phocoena)
  • Paus

Sampeyan uga bisa nemokake sawetara spesies invertebrata kayata decapods, crustacea lan moluska. Minangka ganggang, ganggang penting banget ing segara iki amarga umume flora segara akeh. Amarga wilayah kasebut berbatu, wilayah iki iku ora akeh kaya Karibia, nanging bisa uga asimilasi. Ana akeh wong sing ngaku wis lunga menyang kaloro papan kasebut lan ora beda-beda. Wit zaitun tuwuh ing dharatan kaya kedadeyan ing Andalusia.

Ancaman utama

Ancaman Laut Aegean

Mesthine, tangan manungsa uga ana ing segara iki. Ora amarga segara sing asri lan cilik mula bakal ngilangi kontaminasi manungsa. Kanggo mayoritas segara lan segara polusi minangka masalah lingkungan sing serius sing bisa ngrusak flora lan fauna lan, kabeh kegiatan ekonomi lan eksploitasi sing bisa ana.

Sawetara habitat paling penting ing spesies kewan lan tanduran iki rusak dening sampah sing terus dibuwang. Kabeh mau nyebabake kemungkinan kepunahan akeh spesies sing ngenggoni.

Loro saka polusi dening tumpahan, swara sing disebabake dening prau ngganggu lan ngowahi cara urip cetacean lan terus tabrakan karo kapal.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bakal luwih ngerti babagan Laut Aegean.

 


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.