"Planet" Pluto

Pluto

Pluto, planet sing lali sing dudu planet maneh. Ing kita Tata surya sadurunge ana sangang planet nganti planet sing ana utawa ora ana redefine lan Pluto kudu metu saka planet kasebut. Sawise 75 taun ing kategori planet, ing taun 2006 diarani Planet Kerdil. Nanging, pentinge planet iki cukup gedhe, amarga benda langit sing ngliwati orbit kasebut diarani Plutoid.

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani kabeh rahasia lan karakteristik kasebut planet kerdil pluto. Apa sampeyan pengin ngerti luwih lengkap babagan iki? Waca terus kanggo sinau luwih lengkap.

Karakteristik Pluto

planetoid Pluto

Planet kerdil iki ngubengi Srengenge saben 247,7 taun lan nindakake kanthi lelungan jarak rata-rata 5.900 milyar kilometer. Jisim Pluto padha karo 0,0021 kali tinimbang Bumi utawa seperlima massa rembulan kita. Iki nggawe cilik banget kanggo dianggep dadi planet.

Bener, sajrone 75 taun iki dadi planet dening International Astronomical Union. Ing taun 1930 jenenge dadi dewa Romawi ing jagad ngisor.

Amarga ditemokake planet iki, panemuan anyar sabanjure kaya Sabuk Kuiper wis digawe. Iki dianggep minangka planet kerdil paling gedhe lan ing mburine Eris. Utamane digawe saka sawetara jinis es. Kita nemokake es sing digawe saka metana beku, banyu liyane, lan watu liyane.

Informasi babagan Pluto wis diwatesi banget wiwit teknologi wiwit taun 1930 durung maju banget kanggo menehi panemuan gedhe babagan awak sing adoh banget saka Bumi. Nganti saiki, siji-sijine planet sing durung dibukak pesawat ruang angkasa.

Ing wulan Juli 2015, amarga misi luar angkasa anyar sing ditinggalake planet kita ing taun 2006, bisa tekan planet kerdil, entuk informasi akeh. Informasi kasebut mbutuhake wektu setaun kanggo tekan planet kita.

Informasi babagan planet kerdil

ukuran Pluto dibandhingake Bumi

Amarga tambah akeh lan pangembangan teknologi, asil sing apik lan informasi babagan Pluto dipikolehi. Orbit kasebut cukup unik amarga ana hubungane rotasi karo satelit, poros rotasi, lan variasi jumlah cahya sing tekane. Kabeh variabel kasebut nggawe planet kerdil iki dadi daya tarik masarakat ilmiah.

Lan iku luwih adoh saka Srengenge tinimbang planet liyane sing nggawe tata surya. Nanging, amarga eksentrisitas orbit kasebut, luwih cedhak tinimbang Neptune sajrone 20 taun orbit kasebut. Ing wulan Januari 1979 Pluto ngliwati orbit Neptunus lan tetep nyedhaki Sun nganti Maret 1999. Acara iki ora bakal kedadeyan maneh nganti September 2226. Sanajan kasunyatane yen siji planet mlebu ing orbit planet liyane, ora ana kemungkinan tabrakan. Iki amarga orbit 17,2 derajat gegayutan karo bidang ekliptik. Thanks kanggo iki, dalan orbit tegese planet ora bisa ditemokake.

Pluto duwe limang wulan. Sanajan ukurane sithik banget karo planet kita, ukurane luwih saka 4 wulan tinimbang kita. Rembulan paling gedhe diarani Charon lan ukurane separo ukuran Pluto.

Suasana lan komposisi

Lumahing Pluto

Suasana Pluto yaiku 98% nitrogen, metana lan sawetara jejak karbon monoksida. Gas-gas kasebut nyebabake tekanan ing permukaan planet iki. Nanging, udakara 100.000 luwih lemah tinimbang tekanan Bumi ing permukaan segara.

Metana padhet uga ditemokake, mula diramalake suhu ing planet kerdil iki kurang saka 70 derajat Kelvin. Amarga jinis orbit aneh, suhu duwe macem-macem variasi ing saindenging jagad kasebut. Pluto bisa nyedhaki srengenge nganti 30 Unit Astronomi lan pindhah nganti 50. Nalika adoh saka Srengenge, swasana tipis katon ing planet sing beku lan tiba ing permukaan.

Beda karo planet liyane kaya Saturn y Jupiter, Pluto watuk banget dibandhingake karo planet liya. Sawise panelitian, bisa disimpulake, amarga suhu sing sithik, umume watu ing planet kerdil iki dicampur karo es. Es sing asale beda kaya sing wis disumurupi sadurunge. Sawetara dicampur karo metana, sing liyane nganggo banyu, lsp.

Iki bisa dianggep amarga jinis kombinasi kimia sing ana ing suhu lan tekanan sithik nalika pembentukan planet iki. Sawetara ilmuwan duwe teori manawa Pluto pancen satleraman ilang saka Neptunus. Iki amarga bisa uga yen planet kerdil iki dibuwang menyang orbit liyane sajrone pembentukan Tata Surya. Mula, Charon bakal dibentuk minangka asil akumulasi bahan sing luwih entheng amarga tabrakan kasebut.

Rotasi Pluto

Orbit Pluto

Pluto butuh wektu 6384 dina kanggo ngubengi awake dhewe. amarga nindakake kanthi cara sing disinkronake karo orbit satelit. Amarga iki, Pluto lan Charon mesthi padha pasuryan. Sumbu rotasi Bumi yaiku 23 derajat. Saliyane, planetoid iki yaiku 122 derajat. Kutub kasebut meh ana ing bidang orbit.

Nalika pisanan ditemokake, cemlorot tiang kidul kasebut katon. Nalika pandangan kita babagan Pluto ganti, planet iki kayane ilang. Saiki kita bisa ndeleng khatulistiwa planetoid iki saka Bumi.

Antarane 1985 lan 1990, planet kita diselarasake karo orbit Charon. Amarga alasan iki, bisa dingerteni sawijining grahana saben dina Pluto. Amarga kasunyatan kasebut, akeh informasi babagan albedo planet kerdil bisa dikoleksi. Kita elinga yen albedo minangka definisi reflektifitas planet radiasi surya.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa luwih ngerti planet kerdil Pluto lan rasa penasaran.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Komentar, ninggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Daniela Morales Hernandez ngandika

    Apik banget.
    Lan matur nuwun, iki mbantu aku kerja apik banget !!