Planet Saturnus

Planet Saturnus

Dina iki kita bali menyang astronomi. Sawise nganalisa karakteristik saka tata suryaKita wis miwiti kanthi njlentrehake kabeh planet siji-siji. Kita ndeleng iku Mercury iku planet sing paling cedhak karo srengenge, Jupiter paling gedhe ing tata surya lan Mars bisa njaga urip. Dina iki kita bakal fokus ing Planet Saturnus. Salah siji saka rong planet paling gedhe lan misuwur kanthi cincin asteroid. Minangka planet sing gampang dideleng saka Bumi.

Apa sampeyan pengin ngerti kabeh rahasia Saturnus? Waca terus lan goleki.

Karakteristik utama

Saturn

Saturnus minangka planet tartamtu. Kanggo ilmuwan, dianggep minangka salah sawijining planet sing paling menarik kanggo ngerti kabeh tata surya. Iku nyoroti manawa ana Kapadhetan luwih murah tinimbang banyu lan kasusun saka hidrogen, kanthi helium lan metana.

Kagolong kategori raksasa gas lan duwe warna sing rada khas sing khas saka liyane. Rasane kekuningan lan ing njero band cilik warna liyane digabungake. Akeh sing mbingungake karo Jupiter, nanging babar pisan ora ana gandhengane. Dheweke jelas dibedakake karo cincin kasebut. Para ilmuwan nganggep manawa cincin kasebut digawe saka banyu, nanging padhet kaya gunung es, gunung es utawa sawetara bola salju sing dikombinasikake karo sawetara jinis bledug kimia.

Wis ing taun 1610 angin ngubengi planet Saturnus ditemokake matur nuwun kanggo Galileo lan teleskop. Ing panemuan kasebut, dingerteni manawa angin sing nyebul nindakake kanthi kecepatan sing ora bisa dietung sepira bantere. Sing paling penting kabeh iki lan gawe kaget kanggo sing ngerti, yaiku mung kedadeyan ing khatulistiwa planet iki.

Kepiye interior lan swasana Saturnus?

Wulan Saturnus

Beda karo planet liya ing tata surya, kerapatan Saturnus kurang saka banyu ing planet kita. Struktur kasebut kasusun saka hidrogen. Ing tengah planet, eksistensi sawetara elemen dhasar kasebut bisa diverifikasi. Iki minangka unsur-unsur abot sing nggawe struktur padhet sing ana ing planet iki amarga nggawe sekelompok watu cilik bisa nggumpul utawa mbentuk watu-watu gumpalan. Watu kasebut bisa tekan suhu udakara 15.000 derajat.

Bebarengan karo Jupiter, dianggep ora mung rong planet paling gedhe ing tata surya, nanging uga paling panas.

Minangka swasanane, kasusun saka hidrogen. Ana elemen liyane sing disusun lan kudu ngerti sabisa-bisa kabeh unsur sing bisa dingerteni bisa uga nduweni ciri khas planet kasebut kanthi sakabehe.

Bahan liyane duwe dosis cilik. Babagan metana lan amonia. Uga ana macem-macem gas liyane sing campur tangan karo unsur utama kayata etanol, asetilena lan fosfor. Iki mung gas sing wis bisa ditliti dening ahli fisika, sanajan wis dingerteni dudu siji-sijine komposisi.

Dering Saturnus dadi pesawat khatulistiwa planet iki saka 6630 km nganti 120 km sadhuwure khatulistiwa Saturnus lan kasebut kasusun saka partikel kanthi banyu es sing akeh. Ukuran saben partikel kasebut kalebu partikel debu mikroskopis nganti watu ukuran sawetara meter. Albedo dering sing dhuwur nuduhake manawa cukup modern ing sejarah tata surya.

Wulan lan satelit

Swasana Saturnus

Antarane kabeh ciri sing apik banget sing nggawe Saturnus dadi planet sing menarik, kita uga kudu nyorot satelit sing digawe. Nganti saiki 18 satelit wis diakoni lan dijenengi ahli fisika ahli ing lapangan kasebut. Iki menehi planet sing relevan lan fleksibilitas sing luwih gedhe. Kanggo luwih ngerti, kita bakal menehi jeneng sawetara.

Sing paling misuwur yaiku sing diarani Hyperion lan Iapetus, sing total arupa banyu ing njero batin, nanging padhet saengga bisa dianggep dadi beku utawa bentuk es.

Saturnus duwe satelit njero lan njaba. Antarane internal yaiku sing paling penting yaiku orbit sing diarani titan. Iki minangka salah sawijining wulan paling gedhe ing Saturnus, sanajan ora gampang dideleng amarga dikubengi kabut oranye sing padhet. Titan minangka salah sawijining wulan sing biasane digawe nitrogen.

Interioré rembulan iki digawe saka watu karbon hidroksida, metana ing antarane unsur kimia liyane sing padha karo planet umum. Jumlah biasane padha lan umume bisa diarani, sanajan ukurane padha.

Pengamatan saka Bumi

Satelit lan wulan Saturnus

Kaya sing wis diandharake sadurunge, iki minangka planet sing bisa gampang diamati saka planet kita. Umume bisa dideleng ing langit kanthi sembarang jinis teleskop hobi. Pengamatan sampeyan paling apik nalika planet iki cedhak utawa oposisi, yaiku posisi planet nalika ana ing suhu 180 °, mula katon ngelawan Srengenge ing langit.

Bisa dideleng kanthi sampurna ing langit wengi minangka titik cahya sing ora kedhep. Werna padhang lan kuning lan butuh wektu udakara 29 setengah taun kanggo ngrampungake revolusi terjemahan lengkap ing orbit kasebut gegayutan karo bintang latar mburi zodiak. Kanggo sampeyan sing pengin mbedakake dering Saturnus, dheweke butuh teleskop paling ora 20x supaya bisa katon kanthi jelas.

Minangka kanggo ndeleng saka luar angkasa, telung pesawat ruang angkasa Amerika wis plancong kanggo ndeleng njaba lan swasana Saturnus. Kapal kasebut diarani Proyek pionir 11 lan Voyager 1 lan 2. Pesawat ruang angkasa kasebut mabur ing planet iki ing taun 1979, 1980 lan 1981. Kanggo entuk informasi sing akurat lan berkualitas, dheweke nggawa instrumen kanggo nganalisa intensitas lan polarisasi radiasi ing spektrum gelombang sing bisa ditemokake, ultraviolet, infrared lan radio.

Dheweke uga dilengkapi instrumen kanggo sinau medan magnet lan kanggo ndeteksi partikel sing bermuatan lan biji-bijian debu.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa luwih ngerti planet Saturnus.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.