Teori tektonik lempeng

Kabeh piring tektonik

Sawise sadurunge katon ing artikel saka Alfred Wegener Lan Teori drift kontinental, ilmu pengetahuan maju nganti, ing taun 1968, saiki teori tektonik piring. Teori iki ujar manawa pirang-pirang milyar taun, lempengan sing digawe saka kerak benua ngalami gerakan sing alon nanging terus-terusan.

Yen sampeyan pengin ngerti tektonik piring sing jero, saranake sampeyan terus maca tulisan iki 🙂

Latar mburi

Alfred Wegener

Sadurunge tektonik piring ditampa dening komunitas ilmiah, ilmuwan Alfred Wegener ngusulake teori drift bawana. Iki adhedhasar gerakan drifting ing bawana. Dheweke nglumpukake informasi sing njabarake akeh keraguan babagan wujud bawana lan distribusi spesies kewan lan tanduran.

Bukti paleoklimatik dikumpulake sing nuduhake jinis iklim sing ana ing supercontinent sing diarani Pangea. Fosil kewan sing ana ing siji bawana uga ditemokake uga amarga sadurunge sadurunge bantala kasebut ana siji permukaan.

Daya tarik terrestrial uga nduweni kaitan sing gedhe amarga ana orientasi watu lan mineral. Teori iki ditampa pirang-pirang taun sawise sedane Wegener. Nanging, kenapa benua pindhah ora diterangake. Yaiku, apa sebabe para benua bisa obah ing saindenging kerak bawana. Wangsulan kasebut diwenehake dening tektonik piring.

Gerakan kasebut amarga terus-terusan nggawe bahan anyar saka mantel. Bahan iki digawe ing kulit samudra. Kanthi cara iki, materi anyar menehi kekuwatan marang sing wis ana lan nyebabake benua ganti.

Dinamika piring

Wutah kerak samodra

Kaya sing wis dakkandhakake, teori iki nglengkapi lan njlentrehake drift bawana. Lan mung kudu ngerti mesin sing nggawe lempeng benua bisa dipindhah.

Benua gabung utawa pecah, samodra mbukak, gunung munggah, owah-owahan iklim, mengaruhi kabeh iki, kanthi cara sing penting banget kanggo evolusi lan pangembangan makhluk urip. Kerak anyar terus digawe ing dhasar laut. Kulit kayu iki duwe tingkat pertumbuhan sing alon banget. Dadi alon yen tuwuh mung sak kilo utawa rong taun. Nanging, pertumbuhan terus-terusan iki nyebabake kerak ing wilayah parit samudra dadi rusak lan tabrakan ing antarane bawana bakal kabentuk.

Kabeh tumindak kasebut ngowahi relief Bumi. Thanks kanggo tabrakan lan gerakan piring kasebut akeh segara lan segara wis digawe lan pagunungan sing amba kaya Himalaya.

Dhasar teori kasebut

Kesenjangan ing antarane piring tektonik

Miturut teori tektonik piring, kerak bumi digawe saka pirang-pirang piring sing terus obah. Blok-blok kasebut didhukung dening lapisan rock panas lan fleksibel. Ngeling-eling lapisan bumi kita bisa ndeleng manawa ing jubah ndhuwur ana arus konveksi disebabake dening owah-owahan kerapatan bahan.

Dene padhet bahan kasebut beda-beda, watu kasebut mula ganti saka sing paling padhet dadi paling padhet. Kaya dene dinamika atmosfer, yen massa udara luwih padhet, mula bakal pindhah menyang wilayah sing kandhel. Gerakan kasebut mesthi padha.

Obahe terus-terusan arus konveksi mantel yaiku, amarga lapisan bahan ing piring kasebut fleksibel, sing ndadekake dheweke terus ngalih.

Ahli geologi isih durung nemtokake persis carane loro lapisan kasebut sesambunganNanging teori sing paling avant-garde negesake manawa gerakan materi sing kandel, cair ing astenosfer meksa lempengan ndhuwur kanggo mindhah, nglelebke, utawa munggah.

Supaya luwih dingerteni, panas cenderung mundhak. Ing dinamika planet, panas ora kandhel tinimbang kadhemen, mula mesthi mundhak lan diganti bahan sing luwih padhet. Mula, ing antarane jumlah arus konveksi jubah lan tekanan sing ditindakake nalika lair kerak samodra anyar, piring kasebut isih ana gerakane terus-terusan.

Prinsip sing padha ditrapake kanggo watu panas sing ana ing sangisore permukaan bumi: bahan mantel lebur munggah, nalika bahan sing adhem lan atos kasebut mudhun terus ing sisih ngisor.

Jinis gerakan lempeng tektonik

Dinamika terrestrial

Gerakan lempeng tektonik alon banget kaya sing wis kasebut sadurunge. Mung bisa obah kanthi kacepetan udakara 2,5 km saben taun. Kacepetan iki meh padha karo kacepetan paku sing tuwuh.

Gerakan kabeh piring kasebut ora padha, mula ana akeh tabrakan lan nyebabake ana lindhu ing permukaan. Yen kejut kasebut kedadeyan ing segara, bakal ana tsunami. Iki amarga tabrakan rong lempeng samodra.

Kabeh fenomena kasebut kedadeyan kanthi intensitas sing luwih gedhe ing pinggir piring. Gerakan iki asring ora bisa ditebak, mula ora bisa ngerti sadurunge ana kedadeyan gempa bumi.

Jinis gerakan sing ana yaiku:

  • Gerakan Divergen: Nalika rong piring misah lan ngasilake apa sing diarani kesalahan (bolongan ing bumi) utawa pagunungan ing ngisor banyu.
  • Gerakan Konvergensi: Nalika ana piring loro, piring sing luwih tipis klelep ing piring sing luwih kenthel. Iki ngasilake jajaran gunung.
  • Gerakan geser utawa Transforman: Loro piring kasebut geser utawa geser ing arah sing ngelawan. Dheweke uga nyebabake kegagalan.

Sawise kabeh dingerteni, para ilmuwan bisa ngramal kedadeyan sawetara gempa bumi utawa prédhiksi gerakan bawana sawise ewonan taun. Lan gerakan saiki saka bawana kudu pindhah adoh saka siji liyane. Nanging, Selat Gibraltar bakal rampung ditutup ing 150 yuta taun lan Segara Mediterania bakal sirna.

Muga-muga sampeyan seneng karo teori tektonik piring lan sinau babagan liyane babagan planet kita.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.