Pegunungan transantarctic

Pegunungan Transantartik

Beda karo Kutub Lor, Antartika minangka bawana watu sing ditutupi glasier gedhe. Ing ngisor iki yaiku Pegunungan transantarctic lan dheweke wis kondhang. Iki minangka formasi alam sing unik sing ngliwati bawana Antartika lan dipérang dadi pirang-pirang bagean sing ora rata. Ditondoi kanthi nduwe pucuk lan lembah sing akeh banget lan sugih banget kanggo pameran fosil. Thanks kanggo gunung-gunung kasebut, bisa nambah akeh ilmu ing bidang kayata paleontologi.

Mula, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani kabeh ciri lan pentinge gunung Transantarctic.

Karakteristik utama

gletser saka gunung Transantartik

Amarga kekayaan fosil pegunungan kasebut cukup dhuwur, mula akeh panaliti dikenal minangka museum dinosaurus. Pegunungan Transantarctic pisanan ditemokake ing peta kanthi ekspedisi panjelajah Inggris sing dikenal kanthi jeneng James Ross ing taun 1841. Nanging, amarga ana teknologi winates ing wektu kasebut supaya bisa urip ing lingkungan sing keras, mula ana sawetara masalah kanggo tekan pucuk lokal.

Banjur ing taun 1908 sawetara peneliti nggawe ekspedisi kanggo nyebrangi pegunungan sajrone lelungan sing dawa. Pelancong kasebut yaiku Scott, Shackleton, lan Amundsen. Thanks kanggo ekspedisi iki, bisa digawe pasinaon sing luwih tliti babagan gunung Transantarctic. Isih mengko ing taun 1947, ekspedisi khusus sing disebut mlumpat dhuwur diatur lan dheweke bisa ngasilake peta wilayah kanthi cukup kanthi kabeh data sing dipikolehi. Kanggo entuk kabeh informasi babagan morfologi gunung, macem-macem analisis babagan medan ditindakake ing pesawat terbang.

Pegunungan Transantarctic yaiku sistem pegunungan gunung sing dibentuk saka watu. Dheweke tekan pirang-pirang ewu kilometer saka Segara Weddell menyang tlatah Coats. Saiki dianggep minangka pagunungan paling dawa ing saindenging jagad. Sanajan kanthi cara populer ing Antartika minangka bawana es, ana sejatine kasunyatane, ana watu ing sangisore lapisan salju. Ing tiang sisih lor ora ana tatanan watu, mula leleh tutup es kutub bakal ngasilake segara sing jangkep. Ing kasus peleburan tutup es ing kutub ing Antartika, bakal ngasilake munggah ing segara, amarga kabeh banyu ora ngenggoni papan ing samodra.

Ahli geografi nganggep jembatan kasebut minangka garis konvensional sing misahake Antartika wetan lan kulon ing jarak 480 kilometer saka kabeh watu kutub kidul.

Geologi Pegunungan Transantarctic

Divisi Antartika

Amarga akeh pasinaon lan informasi sing diwenehake gunung-gunung Transantarctic, dadi referensi kanggo sinau fosil. Cabang ilmu sing dikenal minangka paleontologi wis diwenehake dening akeh informasi amarga gunung Transantarctic. Ing pangertene geologis, gunung-gunung kasebut diidentifikasi minangka outlet penting kerak bumi ing permukaan.

Asal-usul kasebut diwiwiti saka kegiatan gempa aktif udakara 65 yuta taun. Rentang liyane sing ana ing wates Antartika asale saka anyar. Titik paling dhuwur saka gunung Transantarctic tekan dhuwur 4.528 meter saka lumahing segara. Ing kene ditemokake konsentrasi fosil paling dhuwur ing planet iki. Puluhan yuta taun bisa uga njaga fosil kasebut ing iklim kanthi kondhisi optimal kanggo konservasi.

Sanajan ing jaman mbiyen Antartika sugih ing urip, saiki dina iki ditutupi es. Puluhan yuta taun kepungkur ana iklim ing kondhisi optimal kanggo pangembangan organisme urip, sing nerangake konsentrasi fosil sing isih ana ing gunung kasebut.

Kasunyatan menarik babagan gunung Transantarctic

gunung salju

Kita bakal bisa ndeleng apa data minat utama sing diekstrak saka macem-macem panelitian ing gunung Transantarctic. Ing tengah abad kepungkur, bisa ditemokake pamisahan gunung es paling gedhe sing direkam dening peneliti. Lan suhu rata-rata global mundhak wiwit revolusi industri manungsa. Lumahing gletser iki 31.080 kilometer, apa wae sing ana ing wilayah sawetara negara Eropa.

Utamane, iki dianggep minangka salah sawijining papan paling garing ing planet iki sing ora ana udane luwih saka rong yuta taun. Ing bagean Sierra Vista saka Pegunungan Transantarctic diarani Lembah Taylor. Ing kene ana grojogan sing iline mili mudhun lan malih dadi warna kanthi warna getih abang. Sawetara peneliti nerangake fenomena iki lan amarga saturasi banyu sing diasilake bakteri anaerob. Bakteri anaerobik yaiku urip sing ora ana oksigen lan ora prelu urip.

Nalika mbentuk bagean pucuk pucuk gunung Kirk-Patrick sing paling dhuwur, ditemokake sisa-sisa dinosaurus swiwi. Kaya sing wis diandharake sadurunge, puluhan yuta taun kepungkur, Antartika minangka papan sing dipanggoni kanthi macem-macem jinis dinosaurus. Ukuran gagak fosil gedhe iki ora ana tandhingane. Sampeyan uga bisa ngekstrak fosil dinosaurus karnivora cilik kayata Cryolophosaurus.

Salah sawijining poin paling ekstrem ing puncak Pegunungan Transantarctic yaiku Cape Adair. Amarga suhu sing sithik banget ana ing wilayah kasebut, fosil kasebut bisa dijaga kanthi kondhisi sing apik banget. Kondisi kasebut sampurna kanggo manungsa kanggo terus sinau babagan asal usul lan evolusi organisme urip nganti saiki.

KESIMPULAN

Pegunungan Transantarctic tetep dadi salah sawijining papan sing paling ora bisa dijelajahi ing jaman saiki. Elinga yen iku formasi alami karo jarak sing adoh saka sembarang jenis peradaban lan ing endi kahanan iklim angel banget kanggo urip. Ing wektu sing padha, jembatan kasebut minangka kaendahan sing apik banget sing ngelingake lanskap saka planet liya.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan pegunungan Transantarctic lan ciri khas kasebut.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.