Nicolaus Copernicus

Teori pusat jagad raya

Ing jagad astronomi, ana wong sing wis nemokake macem-macem panemuan sing merevolusi kabeh sing wis dingerteni. Iki kedadeyan Nicolaus Copernicus. Iki yaiku babagan astronom Polandia sing lair ing taun 1473 sing nyusun teori heliosentris. Dheweke ora mung diakoni kanggo nyusun teori iki, nanging uga miwiti kabeh revolusi ilmiah nalika ngadhepi astronomi.

Apa sampeyan pengin ngerti luwih lengkap babagan Nicolás Copernicus lan eksploitasi? Kita nerangake kabeh marang sampeyan.

Biografi

Teori Copernicus

Revolusi astronomi sing digawa Copernicus wis diarani revolusi Copernican. Revolusi iki entuk pinunjul sing ngluwihi wilayah astronomi lan sains. Iki minangka tonggak sejarah ing ide lan budaya ing saindenging jagad.

Nicolás Copernicus lair saka kulawarga sing sugih lan tugas utamane yaiku dagang. Nanging, dheweke dadi yatim piatu nalika yuswa 10 taun. Ngadhepi kasepen, paman ibu sing ngrawat dheweke. Pengaruh pamane mbantu Copernicus akeh budaya ing budaya lan luwih kepengin ngerti babagan Semesta. Iki amarga dheweke dadi kanon ing Katedral Frauenburg lan Uskup Warmia.

Ing taun 1491, dheweke mlebu ing Universitas Krakow amarga instruksi saka pamane. Dikira, yen dheweke ora dadi bocah yatim piatu, Copernicus ora bakal dadi sudagar kaya kulawargane. Wis luwih maju ing universitas, dheweke terus menyang Bologna kanggo ngrampungake pelatihane. Dheweke melu kursus hukum kanon lan diwenehi instruksi babagan humanisme Italia. Kabeh gerakan budaya nalika semana nemtokake supaya dheweke bisa inspirasi kanggo ngembangake teori heliocentric sing menehi revolusi.

Pamane tilar donya ing taun 1512. Copernicus terus kerja ing posisi kanonik babagan gereja. Wis ana ing taun 1507 nalika nerangake babagan eksposisi teori heliocentric kaping pisanan. Beda karo apa sing dianggep Bumi minangka pusat jagad raya lan kabeh planet, kalebu Matahari, muter ing sakiwa tengene, kosok baline dibukak.

Teori Heliocentric

Teori Heliocentric

Ing teori iki diamati kepiye Sun dadi pusat Tata surya lan Bumi duwe orbit ing saubengé. Ing teori heliosentris iki, pirang-pirang salinan skema tulisan tangan wiwit digawe lan disebarake dening kabeh wong sing nyinaoni astronomi. Amarga teori iki, Nicolás Copernicus dianggep dadi astronom sing luar biasa. Kabeh investigasi sing ditindakake ing Alam Semesta kudu ditindakake adhedhasar teori iki, planet-planet kasebut ngubengi Srengenge.

Banjur, dheweke ngrampungake nulis karya gedhe sing mereformasi kabeh sing dingerteni ing astronomi. Babagan babagan makarya Ing révolusi bola langit. Iki minangka risalah astronomi sing dikembangake supaya bisa nerangake kanthi lengkap lan mbela teori heliocentric. Kaya sing diarepake, kanggo mbabarake teori sing ngowahi kabeh kapercayan saiki babagan Semesta, teori kasebut kudu dipertahankan kanthi bukti sing bisa mbantah teori kasebut.

Ing karya sampeyan bisa ndeleng Semesta duwe struktur sing winates lan bola, ing endi kabeh gerakan utama dibunderake, amarga mung siji-sijine sing cocog karo sifat awak langit. Ing tesis, akeh kontradiksi sing bisa ditemokake karo konsepsi Alam Semesta nganti saiki. Sanajan Bumi ora dadi pusat maneh lan planet-planet kasebut ora ana ing sakiwa tengene, uga ora ana pusat siji sing umum kanggo kabeh gerakan langit ing sistem kasebut.

Pengaruhe kerjane

Nicolaus Copernicus

Dheweke ngerti manawa ana kritik babagan kritik yen karya iki bisa ditindakake nalika digawe umum. Amarga wedi dikritik, ora nate menehi gaweyan kanggo nyetak. Apa sing ditindakake yaiku publikasi kasebut nyebar amarga intervensi saka astronom Protestan. Jenenge yaiku Georg Joachim von Lauchen, sing dikenal kanthi jeneng Rheticus. Dheweke bisa ngunjungi Copernicus antara taun 1539 lan 1541 lan dheweke nggawe percoyo supaya nyetak risalah lan njembarake. Sing pantes diwaca.

Karya kasebut dadi umum ing sawetara minggu sadurunge penulis mati. Nganti saiki, konsepsi geosentris jagad iki duwe cara sing beda. Ptolemy lan teorine geosentris wis ana ing sejarah sadurunge 14 abad sejarah. Teori iki dikenal minangka Almagest. Ing teori iki sampeyan bisa ndeleng pangembangan lengkap kabeh cara sing wis digawe ing alam semesta.

El Almagest Dheweke ujar manawa Bulan, Surya lan planet tetep ana ing saindenging Bumi. Kita ana ing posisi sing tetep lan sisa benda langit ngubengi kita. Pancen bisa digawe tanpa pengamatan ing njaba. Sampeyan mung kudu ngerti manawa kita isih ngadeg, kita ora bisa ndeleng rotasi Bumi, lan uga srengenge sing "obah" ing langit nalika awan lan wengi.

Kanthi Nicolás Copernicus, Srengenge bakal dadi pusat alam semesta lan Bumi bakal duwe rong gerakan: rotasi dhewe, sing ngasilake awan lan wengi, lan terjemahan, sing ndadekake pungkasane musim.

Nicolaus Copernicus lan karusakane astronomi Ptolemaic

Nicolaus Copernicus lan pengamatane

Sanajan teori iki bener banget kanggo wektu kasebut lan njupuk teknologi ing wektu kasebut, alam semesta Copernican isih winates lan diwatesi karo sing diarani bola lintang astronomi kuna sing tetep.

Rusak sistem Ptolemaic uga luwih gampang ditindakake amarga sistem heliocentric Copernicus mbantu nyuda jumlah variabel kanggo nggayuh pemahaman alam semesta. Wiwit sistem tradisional kasebut wiwit ditrapake wiwit 14 abad, nyebabake kemajuane karo pengamatan sing nerangake gerakan planet 7 sing ngumbara. Nicolás Copernicus ngerti manawa hipotesis dheweke bakal luwih gampang mangertos alam semesta. Iku mung ngganti pusat Sun.

Muga-muga informasi iki bisa mbantu sampeyan ngerti babagan Nicolaus Copernicus lan pengaruhe ing jagad astronomi lan ilmu pengetahuan.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.