Mont Blanc

salju lan glasier

Pucuk paling dhuwur ing Eropa Kulon lan salah sawijining sing paling misuwur ing kabeh Alps yaiku Mont Blanc. Iki tegese gunung putih ing basa Prancis lan dununge ana ing tengah lanskap sing cukup apik ing sisih kulon Kaukasus lan minangka tanggi saka pirang-pirang gletser sing menehi feed kabeh kali sing ana sacedhake. Dadi gunung sing dikarepake panjaluk gunung, dadi salah sawijining gunung paling terkenal ing saindenging jagad.

Mula, kita bakal ngaturake artikel iki kanggo ngandhani kabeh ciri, geologi lan asal saka Mont Blanc.

Karakteristik utama

puncak mont blanc

Kita ngerti manawa munggah gunung minangka kegiyatan sing cukup umum ing gunung. Lan ing Mont Blanc minangka kegiyatan sing asring banget. Apamaneh nalika musim panas, sampeyan ndeleng akeh pendaki lan pendaki gunung nyoba tekan puncak. Sing pertama tekan puncak yaiku yaiku Jacques Balmat lan Michel Gabriel Pacard ing taun 178626 taun sawise ahli geologi lan naturalis Horace-Bénédict de Saussure ngumumake hadiah sing gedhe banget kanggo sapa wae sing sukses. Tujuan ahli geologi iki yaiku supaya bisa ngetung dhuwure maksimal kanggo puncak iki. Kanggo nindakake pasinaon kasebut, aku butuh pendhuwur supaya bisa tekan ndhuwur.

Mont Blanc dununge ana ing tapel wates Prancis lan Italia lan sisih kulon Pegunungan Kaukasus. Iki kalebu Pegunungan Alpen lan tekan wilayah Swiss. Nduwe keanehan lan yaiku puncak piramida. Pucuk kasebut ana ing sisih kidul-wétan Prancis. Dhuwur maksimum pucuk yaiku 4809 meter ing sadhuwure segara. Mula, dadi tantangan kanggo akeh pegunungan sing nyoba tekan puncak nalika musim panas.

Kaya sing diarepake, sanajan musim panas, puncak kasebut ditutupi lapisan es lan salju. Kekandelan finish kasebut beda-beda gumantung miturut musim. Nanging, iki nduweni es abadi. Iki ndadekake dhuwur gunung sing dietung ora akurat. Iki kedadeyan kanthi sawetara pucuk sing ditutupi salju. Sajrone massa Mont Blanc, kita nemokake sawetara pucuk lan salah sawijining lereng vertikal paling dawa sing ana ing bawana Eropa. Slope vertikal iki dawane luwih saka 3.500 meter.

Ora mung penting kanggo para gunung lan kanggo kaendahan lanskap, nanging uga akeh lembah sing dadi papan akeh flora lan fauna ing lereng jembatan kasebut. Ana sawetara gletser sing ngilangi bagean ing lereng kasebut. Gletser paling gedhe yaiku Mer de Glace. Iki minangka gletser paling gedhe ing Prancis lan diterjemahake menyang segara es.

Tatanan Mont Blanc

Montan Blanc

Iki gunung sing duwe umure luwih saka 300 yuta taun. Nanging, istilah masif kanggo ngrampungake kabeh tatanan udakara 15 yuta taun kepungkur. Struktur kasebut rampung dilipat wiwit dibentuk amarga lempitan kerak bumi amarga gerakan internal planet kasebut. Amarga lempeng samodra lan bawana duwe entitas beda ing pungkasan pamindhahan siji lan sijine nggawe garing ing jajaran gunung kasebut.

Nalika semana sajrone pembentukan Mont Blanc, Pangea minangka siji-sijine supercontaine. Kita ngomong babagan jaman Paleozoic. Ing kene suplemen kasebut wiwit retak lan pungkasane dipisahake dadi macem-macem massa tanah. Proses sing kedadeyan ing njero planet iki ora mandheg kapan wae. Perlu dielingi manawa mekanisme tektonik piring isih aktif saiki. Amarga iku, suwene pirang-pirang yuta taun, gerakan terus kedadeyan ing kerak bumi, ngasilake Mont Blanc.

Wis ing pungkasan taun jaman kretase, piring Apulian lan piring Eurasia wiwit tabrakan. Tabrakan lempeng tektonik iki nyebabake kerak strata lan watu sedimen munggah ing bentuk lipatan. Mont Blanc dikira iku ora liya minangka bagean saka watu karang igneus saka dhasar laut dhasar. Kabeh massa sacara sakabehe saya dhuwur amarga tekanan sing ditindakake plat Afrika sajrone 100 yuta taun kepungkur.

Ruang bawah tanah kristal minangka jinis watu sing mbentuk Mont Blanc. Ruang bawah tanah kasebut digawe liwat lempitan watu amarga tekanan sing diwenehake lempeng tektonik. Iki nyebabake gunung kasebut duwe jembatan gunung amarga erosi macem-macem jinis gletser. Umume, bentuk visual kabeh iki menehi wujud sing rata kanggo piso.

Flora lan fauna Mont Blanc

pucuk salju sing dhuwur

Sanajan gunung iki nduweni kaendahan sing apik banget amarga duwe aspek es, nanging uga ana bedane karo lapangan ijo ing saubenge. Sampeyan mung kudu ngerti manawa ing kabeh wilayah ing lapangan ijo ana akeh spesies kewan lan tanduran. Akeh spesies sing ngunjungi pagunungan ngadhepi ketinggian, suhu sing sithik lan asam ing lemah. Kaya sing diarepake, slamet ing wilayah iki cukup rumit kanggo keanekaragaman hayati sing manggon ing kene. Nanging, adaptasi lan evolusi tegese kabeh spesies bisa urip.

Ing musim semi lan musim panas, sawetara spesies tetanduran ngembang, suket lan tanduran liyane sing cilik tuwuh ing sisih ngisor gunung. Sisih ngisor iki duwe kahanan lingkungan sing luwih nyenengake kanggo spesies kasebut. Ing saubengé masif bisa ditemokake konifer kayata cemara lan larches. Sawetara spesies kayata Ranunculus glacialis bisa urip nganti dhuwur 4.000 meter.

Minangka kanggo fauna, kita deleng manawa diwakili dening chamois, rusa abang, rubah abang, spek laut, kupu-kupu, elang emas, ngengat lan sawetara spesies laba-laba lan kalajengking. Ora kabeh urip ing gunung kaya ngono, nanging ana sing bisa munggah ing gunung sing mung ana salju. Dhuwuré udakara udakara 3.500 meter.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan Mont Blanc lan ciri khas kasebut.

Durung duwe stasiun cuaca?
Yen sampeyan semangat babagan meteorologi, entuk salah sawijining stasiun cuaca sing disaranake lan gunakake penawaran sing kasedhiya:
Stasiun Meteorologi

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.