Lake Titicaca

lake ing peru

El Tlaga Titicaca nduwèni banyu sing gedhé sing nyakup tlatah Peru lan Bolivia, uga kadhaptar minangka tlaga paling dhuwur ing donya, nduweni perairan sing bisa dilayari, cocok kanggo mancing, lan sawetara pulo ngambang dibangun ing permukaane, ing ngendi ana minangka komunitas lengkap. Uga dikenal minangka Segara Andes.

Ing artikel iki kita bakal pitutur marang kowe kabeh sing perlu kanggo ngerti bab Lake Titicaca, asal lan ciri.

Karakteristik utama

Lake Titicaca

Tlaga Titicaca minangka salah sawijining tlaga sing paling nggumunake ing donya lan dumunung ing dhuwur 3.812 meter. Amarga kekhasan lokasi geografise, negara iki nduweni kekhasan yen loro negara Amerika Tengah nuduhake. 56% warga Peru lan 44% warga Bolivia.

Nanging kualitase ora mungkasi ana, amarga yen kita mbandhingake ekstensi 8.560 kilometer persegi karo tlaga liyane ing wilayah Amerika Latin, Lake Titicaca minangka tlaga paling gedhe nomer loro ing wilayah sing wiyar iki. Ukurane nyakup 204 kilometer saka sisih menyang sisih, lan garis garis pantai 1.125 kilometer wates karo permukaane, sing uga ndadekake tlaga sing paling dhuwur lan paling bisa dilayari ing donya.

Kajaba iku, tlaga sing apik iki nduweni luwih saka 42 pulo ing njero, sing paling misuwur yaiku Isla del Sol, sing luwih relevan tinimbang liyane amarga Kekaisaran Inca asale ing kana, mula nuduhake pirang-pirang relik sing dadi bagean saka iki. peradaban kuna bukti eksistensi. Saiki, populasi iku biasane pribumi, lan senajan padha duwe sawetara pengaruh adat modern, nahan sebagian besar tradhisi keturunan Inca.

Asal saka Lake Titicaca

lokasi telaga titicaca

Gaya tektonik disebabake magma bumi, lan energi panas bumi iki diowahi dadi energi mekanik sing nyebabake gerakan konveksi lempeng lemah sing mbentuk benua kita. Asal saka Lake Titicaca amarga pasukan tektonik iki sing nyebabake pagunungan wétan lan kulon ing Andes Amérika Tengah munggah. Kekuwatan gerakan iki ngasilake pembentukan dataran tinggi, yaiku relief dhuwur sing rata. Dataran iki dikenal kanthi jeneng Meseta de Collao.

Collao Plateau, dumunung ing dhuwur luwih saka 3.000 meter, njaga banyu beku sajrone Zaman Es, mula proses deposisi ora kedadeyan. Iki ngidini kanggo nahan wangun lan ambane, supaya nalika periode interglasial dumadi, es thawed lan dadi Lake Titicaca, saiki dikenal minangka Lake Titicaca.

Iklim semi-arid lan arid ing cekungan intra-caudal Peru lan Bolivia uga mengaruhi saluran banyu sing minimal lan alon, sing nyumbang kanggo terus-terusan banyu sing akeh banget iki.

Panaliten ekstensif babagan sistem tlaga dataran tinggi nedahake manawa Tlaga Titicaca minangka asil evolusi sistem kuna sing diwiwiti ing jaman Pleistosen Awal, 25,58 nganti 781,000 taun kepungkur, lan transisi menyang pungkasan Pliosen. .

Owah-owahan iklim sing dumadi sajrone periode kasebut, wiwit saka iklim sing relatif panas nganti iklim sing adhem lan udan, langsung mengaruhi eksistensi lan ukuran Tlaga Titicaca lan tlaga dataran tinggi liyane. Ing fénoména sing padha, sikil Cordillera pecah dening pasukan tektonik lor-kidul. Pungkasan, ing Pleistosen Ngisor 2,9 yuta taun kepungkur, Sawisé asalé Tlaga Cabana lan sadurungé ana Tlaga Baliwan, kawangun parit tektonik sing bakal dikuwasani Tlaga Titicaca sing megah.

Iklim Lake Titicaca

yampupata ciyut

Iklim Tlaga Titicaca gumantung saka dhuwure, yaiku tlaga sing dhuwure luwih saka 3.000 meter saka permukaan laut, kanthi suhu sing beda antarane awan lan wengi. Suhu bisa nganti 25 ° C ing wayah awan lan 0 ° C ing wayah wengi.

Suhu rata-rata taunan tlaga wis ditemtokake 13°C. Kanggo bagean kasebut, suhu permukaan banyu beda-beda antarane 11 nganti 25 derajat Celsius ing wulan Agustus lan antarane 14 nganti 35 derajat Celsius ing wulan Maret.

Bisa uga rada aneh yen ing dhuwur kasebut suhu ing wayah awan dadi anget, lan iki amarga Tlaga Titicaca bisa ngatur suhu amarga nyerep energi surya ing wayah awan, sing ana ing sekitar tlaga kasebut. Ing wayah wengi energi iki dipancarake, saengga suhu ora adhem kaya sing dikarepake.

Hidrologi

Umume banyu ing Lake Titicaca ilang amarga penguapan, fenomena sing luwih abot ing sawetara wilayah ing ngendi papan uyah dibentuk, amarga mineral saka tlaga kasebut digabungake liwat kali lan disimpen.

Dikira-kira mung 5% banyu tlaga sing dibuwang menyang kali Desaguadero nalika musim banyu dhuwur, sing mili menyang Lake Poopó, sing luwih asin tinimbang Lake Titicaca. Banyu sing mili saka Lake Titicaca bener-bener ana ing Salar de Coipasa, ing ngendi banyu sing cilik-cilik cepet nguap.

Karakteristik hidrologi liyane yaiku kali sing dadi cekungan hidrologi cendhak banget, kanthi kali Ramis, Asangaro lan Calabaya diidentifikasi minangka kali utama lan paling dawa, sing paling dawa yaiku Ramis 283 km.

Aliran anak kali iki kurang lan ora teratur lan kontribusine ditemtokake dening udan musiman, sing dumunung ing antarane sasi Desember lan Maret, nalika kahanan garing lan kurang udan ana ing antarane sasi Juni lan November.

Anak-anak kali Lake Titicaca ditondoi kanthi kemiringan sing rada tipis, mula prilaku kasebut dadi meandering, yaiku, sinuous, sing tegese ora ana turbulensi, iki mengaruhi transparansi, jinis fauna lan flora sing ana gandhengane karo sistem kasebut. .

Banyu Tlaga Titicaca nduweni ciri banyu payau lan ora ana tata cara kanggo nemtokake, ngontrol lan ngawasi kualitas banyu kasebut. Sejatine, sampling sing wis ditindakake khusus, yaiku, akeh lumahing tlaga durung diteliti babagan iki. Nanging, banyu sing saiki kalebu ing Teluk Puno dikenal kotor amarga banyu limbah kutha kasebut dibuwang tanpa perawatan.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau babagan Lake Titicaca lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.