Bosone Higgs

partikel

Ing cabang fisika kuantum, upaya kanggo nyinaoni mekanisme asal mula jisim alam semesta. Thanks kanggo iki, sampeyan bisa nemokake Higgs 'Boson. Iki minangka partikel dhasar sing dipikirake para ilmuwan duwe peran dhasar kanggo ngerti kepiye mula jagad raya iki. Konfirmasi eksistensi alam semesta minangka salah sawijining tujuan Collider Hadron Gedhe. Iki minangka akselerator partikel paling gedhe lan paling kuat ing saindenging jagad.

Ing artikel iki, kita bakal ngandhani lan apa sing diarani Higgs boson, apa ciri khas lan pentinge.

Pentinge bosok Higgs

apa boson higgs?

Pentinge bosok Higgs yaiku siji-sijine partikel sing bisa nerangake asal usul jagad iki. Model fisika partikel standar nggambarake kabeh partikel dhasar lan interaksi sing ana ing lingkungane. Nanging, bagean penting isih kudu dikonfirmasi, yaiku sing bisa menehi jawaban babagan asal usul massa. Perlu digatekake manawa ana orane jagad raya beda-beda beda karo kahanan sing wis dingerteni. Yen elektron ora duwe massa Atom ora bakal ana lan prekara ora bakal ana kaya sing wis dingerteni. Yen massa, ora bakal ana kimia, biologi, lan ora ana makhluk urip.

Kanggo nerangake pentinge kabeh iki, Peter Higgs Inggris ing taun 60-an negesake manawa ana mekanisme sing dikenal minangka lapangan Higgs. Kaya fotone minangka komponen dhasar nalika nuduhake medan magnet lan cahya, kolom iki mbutuhake eksistensi partikel sing bisa nyipta. Ing ngisor iki pentinge partikel iki amarga duwe tugas nggawe lapangan kasebut bisa digunakake.

Operasi mekanisme

Higgs 'Boson

Kita bakal nerangake sethithik cara kerja mekanisme lapangan Higgs. Iki minangka jinis kontinyu sing njembarake kabeh papan lan kalebu akeh bosone Higgs. Minangka massa partikel sing bakal disebabake gesekan karo lapangan iki, mula bisa disimpulake kabeh partikel sing duwe gesekan sing luwih gedhe karo lapangan iki duwe massa sing luwih gedhe.

Ana akeh wong sing durung ngerti apa sing diarani boson. Kanggo luwih ngerti kabeh konsep sing luwih rumit iki, kita bakal nganalisis apa sing diarani boson. Partikel subatom dipérang dadi rong jinis: fermion lan boson. Sing pertama nduwe tugas nyusun perkara kasebut. Prakara sing saiki wis dingerteni kalebu saka fermion. Saliyane, kita duwe boson sing tanggung jawab nggawa kekuwatan utawa interaksi prekara ing antarane. Yaiku, yen prekara bisa interaksi ing antarane siji lan liyane, iku bakal menehi kekuwatan lan ditemtokake dening boson.

Kita ngerti manawa komponen atom yaiku elektron, proton, lan neutron. Komponen atom kasebut minangka fermion, dene foton, gluon, lan boson W lan Z tanggung jawab kanggo pasukan elektromagnetik. Dheweke uga tanggung jawab kanggo pasukan nuklir sing kuwat lan ringkih.

Deteksi boson Higgs

fisika kuantum

Boson Higgs ora bisa dideteksi langsung. Alesan kanggo iki yaiku yen bubar kedadeyan meh cepet. Yen wis bubar, mula bakal nuwuhake partikel dhasar liyane sing luwih kita kenal. Dadi, kita mung bisa ndeleng tapak sikil Higgs boson. Partikel liya sing bisa dideteksi ing LHC. Ing njero partikel akselerator proton bertabrakan kanthi kecepatan sing cedhak banget karo kacepetan cahya. Kanthi kacepetan iki, kita ngerti manawa ana tabrakan ing titik strategis lan detektor gedhe bisa dilebokake ing kana.

Nalika partikel kasebut bertabrakan, dheweke bakal ngasilake energi. Energi sing luwih dhuwur digawe dening partikel nalika tabrakan, luwih akeh partikel sing diasilake. Amarga teori sing diadegake dening Einstein ora nggawe massa, nanging macem-macem nilai sing bisa digunakake, akselerator partikel bertenaga tinggi dibutuhake. Bidang fisika iki minangka wilayah anyar sing bisa dijelajah. Kesulitan ngerti lan takon babagan tabrakan partikel kasebut minangka perkara sing cukup larang lan rumit. Nanging, tujuan utama akselerator partikel kasebut yaiku nemokake boson Higgs.

Jawaban apa boson Higgs pungkasane ditemokake ditemtokake ing statistik. Ing kasus iki, penyimpangan standar nuduhake kemungkinan asil eksperimen bisa diombe kanthi sengaja lan ora dadi efek nyata. Mula, kita kudu nggayuh pinunjul angka statistik banjur nambah kemungkinan pengamatan. Elinga yen kabeh eksperimen kasebut kudu nganalisa akeh data amarga tabrakan partikel ngasilake udakara 300 yuta tabrakan per detik. Kanthi tabrakan kasebut, data sing diasilake cukup angel ditindakake.

Keuntungan kanggo masarakat

Yen boson Higgs pungkasane ditemokake, bisa uga dadi trobosan kanggo masyarakat. Lan iku minangka tandha cara kanggo investigasi akeh gejala fisik liyane kayata alam prakara peteng. Bahan peteng dingerteni udakara 23% alam semesta, nanging sifat-sifat kasebut umume ora dingerteni. Minangka tantangan kanggo disiplin lan eksperimen karo akselerator partikel.

Yen boson Higgs ora nate ditemokake, mula bakal meksa nggawe teori liyane supaya bisa nerangake kepiye partikel kasebut entuk jisime. Kabeh iki bakal nyebabake pangembangan eksperimen anyar sing bisa ngonfirmasi utawa nolak teori anyar iki. Elinga yen iki minangka cara sains sing ideal. Sampeyan kudu golek sing ora dingerteni lan nyoba nganti sampeyan nemokake wangsulan.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau luwih lengkap babagan bos Higgs lan ciri khas kasebut.

Durung duwe stasiun cuaca?
Yen sampeyan semangat babagan meteorologi, entuk salah sawijining stasiun cuaca sing disaranake lan gunakake penawaran sing kasedhiya:
Stasiun Meteorologi

Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.