Ara-ara samun Sonoran

Gurun Sonora

El Ara-ara samun Sonoran iku bagéan saka koridor jembar ekosistem gersang ing Amerika Utara sing ngluwihi saka negara Washington kidul-wétan kanggo negara Hidalgo ing dataran dhuwur tengah Meksiko, lan saka Texas tengah kanggo pesisir segara. Semenanjung Baja California.

Ing artikel iki kita arep kanggo pitutur marang kowe kabeh sing perlu kanggo ngerti bab ara-ara samun Sonoran, apa ciri lan wigati.

Karakteristik utama

kaktus gedhe

Koridor gersang iki meh siji yuta kilometer persegi dipérang dadi papat ara-ara samun gedhe:

  • Cekungan Agung.
  • Gurun Mojave.
  • Gurun Sonoran.
  • Gurun Chihuahuan.

Gurun Greater Chihuahuan dumadi saka serangkaian dataran rendah sing ngubengi Teluk California utawa Segara Cortez. Sanajan minangka entitas tunggal ing Amerika Serikat, nalika mlebu ing Meksiko, dadi wilayah kontinental sing garing, kanthi teknis dikenal minangka Gurun Sonoran, lan gurun pesisir sing ngliwati semenanjung Baja California. Dikenal minangka Gurun Baja California.

Gurun Sonora-Baja California sing kompleks iki, kaya sing ditetepake ing kene, kalebu 101,291 kilometer persegi ara-ara samun Baja California lan 223,009 kilometer persegi ara-ara samun Sonoran sejati. Sakabèhé, 29 persen (93,665 kilometer persegi) wilayah ara-ara samun iki ana ing Amerika Serikat, lan sisa 71 persen (230,635 kilometer persegi) ing Meksiko. Kita ngira yen nganti 80% wilayah ara-ara samun tetep utuh

Dibandhingake karo tlatah sakubenge, gunung-gunung ing Gurun Sonoran padha ora dhuwur, ing rata-rata, bab 305 meter. Pagunungan sing paling misuwur yaiku gunung Coklat lan Chaquewara ing California, gunung Cofa lan Haquajara ing Arizona, lan gunung Pinacote ing Meksiko.

Iklim Gurun Sonoran

Padang pasir Sonoran

Wilayah iki minangka salah sawijining sing paling garing lan paling panas ing Amerika Utara, kanthi suhu musim panas ngluwihi 38 ° C. Ing mangsa adhem entheng, kanthi suhu Januari antara 10ºC lan 16ºC. Umume ara-ara samun nampa kurang saka 250 mm udan saben taun. Mulane, meh kabeh banyu sing digunakake asale saka lemah utawa saka macem-macem kali, kayata Colorado, Gila, Salt, Yaqui, Fuerte lan Sinaloa, sing nyabrang ara-ara samun saka gunung lan sakubenge.

Irigasi tetanèn minangka bagéyan penting saka ekonomi wilayah kang, lan tabel banyu wis dropped dramatically wiwit 1960. Central Arizona Project punika sistem banyu make-up gedhe sing nyuplai mayuta-yuta galon banyu saben dina. saka Kali Colorado menyang ara-ara samun wétan, utamané wilayah Phoenix lan Tucson.

Flora

Ing tlatah sing amba iki, flora ngliwati rong fase, yaiku musim subur lan musim kemarau, sing paling angel kanggo kewan sing manggon ing kono. Kaya kabeh ara-ara samun gedhe ing Amerika Utara, Gurun Sonoran ditondoi dening kaktus gedhe, jinis kaktus sing kerep katon ing film koboi. Kaktus sing menarik iki ukurane saka ukuran jempol nganti 15 m, ora duwe godhong, duwe eri kanggo nglindhungi awake saka kewan sing ngelak, padha duwe batang succulent frilly, werna sing dirancang kanggo trap banyu sabisa. Bisa nganti 10 ton, kanthi papat-lima utawa luwih banyu. Dheweke uga bisa urip nganti 200 taun lan tuwuh alon-alon, tuwuh meter saben 20 nganti 50 taun.

Nalika ara-ara samun minangka jagad sing terpencil lan katon tandus nalika musim kemarau, nalika udan pisanan tiba, urip katon kaya swarga. Kabeh kebak warna kaktus mekar kanthi warna biru, abang, kuning lan putih, kodhok metu saka amben garing saka tlaga kanggo ngasilake, wiji dandelion dormant sing mekar lan ngasilake luwih akeh wiji kanggo njamin keabadian.

Kabeh dadi jagad ijo lan warni. Wit kayata palo blanco, palo wesi, toote, palo verde, lan mesquite duwe sistem adaptasi liyane, kayata tuwuh ing pinggir kali lan lereng bukit, luwih cendhak tinimbang angin kompensasi, lan padha duwe kayu hard banget lan werna dawa sing bisa rusak. Permeate bumi nganti sampeyan nemokake reservoir. Contone, wit mesquite meh oyod nalika isih enom, nanging yen ketemu banyu bakal tuwuh.

Sonoran Desert Wildlife

gurun paling gedhé ing Amérika Lor

Sabanjure, fauna ing ara-ara samun Sonoran nggunakake sistem kaslametané dhewe, lan serangga kayata laba-laba lan kalajengking wis sinau kanggo urip nyaman ing donya kontras iki. Sawetara endhog udang ora aktif ing blumbang garing, lan nalika diisi, kewan kasebut urip. Luar biasa kaya sing katon, ana kira-kira 20 spesies iwak ing ara-ara samun ing Amerika Serikat lan Sonora, lan saben wong uga nemokake cara kanggo urip ing iklim sing beda karo alame. Ing sisih liya, uga akeh kewan reptil kayata kadal, iguana, kadal, ula, penyu lan ula sing nggawe omah ing ara-ara samun.

Manuk uga ana, lan ing wayah sore ing Aguayes sampeyan bisa ndeleng manuk pipit, manuk pelatuk, manuk dara, puyuh lan wong sing mlaku-mlaku teka kanggo ngombe, lan loro pungkasan iki bisa katon mlaku liwat grumbulan. Ana uga manuk pemangsa, kayata sparrowhawk, sing mangan manuk cilik lan tikus, kayata tikus kanguru utawa kancito.

Fauna liyane ing Gurun Sonoran dumadi saka mamalia, akeh sing, kayata coyote, rubah, rodents, terwelu lan terwelu, manggon ing burrows ing lemah kanthi sampurna kaisolasi saka donya njaba, saka panas lan srengenge, kadhemen lan kahanan garing lan kurang banyu. , dheweke bakal nglumpukake panganan ing papan perlindungan kasebut supaya bisa urip. Nanging, cougars manggon ing guwa lan papan perlindungan rock.

kewan ara-ara samun liyane kaya wedhus bighorn lan kidang bagal sing urip ing watu lan gunung sing ora bisa diaksesDheweke dianugerahi piala mburu amarga tanduk sing apik banget, mula para pemburu tansah ngupayakake dheweke lan dilebokake ing ambang punah.

Muga-muga kanthi informasi iki sampeyan bisa sinau babagan gurun Sonoran lan ciri-cirine.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.