Gunung geni mbledhos

Bebaya gunung geni

Gunung geni wedhi banget ing pirang-pirang wilayah ing jagad iki amarga kemampuane ngrusak kabeh. Iki minangka pangeling yen planet kita kudu ngelingake manawa bisa ngetokake kabeh bebendune sing ditindhes sawayah-wayah. Kanggo ilmuwan, prédhiksi a Gunung geni mbledhos rumit banget. Ana macem-macem variabel sing pengaruhe proses iki. Sawetara gunung geni luwih nguwatirake tinimbang liyane amarga potensial bebaya utawa amarga populasi bisa nyebabake.

Ing kiriman iki, kita bakal ngomong babagan kabeh ciri gunung geni sing njeblug lan gunung berapi sing letane paling cedhak lan diarepake. Sampeyan pengin ngerti luwih lengkap?

Bebaya gunung geni sing njeblug

Gunung geni mbledhos

Kanggo fénoména alami kayata badai, puting beliung, topan utawa, kaya ngono, gunung geni sing njeblug duwe bebaya tartamtu, kudu ana pedunung sing bisa mengaruhi. Si kedadeyane alam ora mengaruhi manungsa "iku ora mbebayani". Mula, bisa diarani, gumantung saka pengaruh sing bisa nyebabake barang lan uripe manungsa, bebayane mundhak utawa mudhun.

Gunung geni sing njeblug bisa uga mbebayani banget gumantung saka jinis jeblugan sing sampeyan alami. Ana macem-macem jinis jeblugan. Iki minangka sing utama:

  • Letusan Hawaii: Jinis jeblugan iki duwe komposisi basalt. Jeneng kasebut amarga kedadeyan ing sawetara pulau kayata kepulauan Hawaii. Lava biasane cukup cairan.
  • Letusan strombolian: Dheweke paling misuwur amarga dadi film sing ditampilake ing film lan seri. Magma cairan banget lan digawe saka basalts. Bisa dingerteni manawa magma alon-alon munggah ing kolom gunung geni nganti ngasilake bledosan lan ngeculake kabeh lahar. Gelembung diprodhuksi ing njeroné kaya film.
  • Letusan Vulkanis: Kita nemokake jinis jeblugan sing kurang mbledhos. Muncul nalika saluran vulkanik kebak lava lan, kanthi akumulasi, ditutup supaya bisa metu kabeh. Jeblugan magma iki bisa nganti sawetara jam.
  • Letusan plinian: Letusan kasebut minangka ciri gas sing gedhe. Nalika bahan magmatic campuran karo gas sing dipancarkan, priroclast dibentuk. Watu pumice sing misuwur dibentuk ing jeblugan kasebut.
  • Surtseyan jeblugan: Dheweke kedadeyan nalika magma sesambungan karo banyu laut. Yen jumlah akeh, bakal ana bledosan kaya kedadeyan ing gunung geni Surtsey (mula jenenge).
  • Letusan Hydrovolcanic: Ing njero kasebut ana bledosan sing digawe dening uap banyu ing sadhuwure parang. Jeblugan kasebut ngasilake efek sing ngrusak lan mbukak lumpur.

Letusan gunung geni "tertunda"

Letusan gunung geni

Nalika ngomong babagan letusan letusan gunungapi, isih ambigu. Iki amarga meh aktif geologis utawa meh aktif antropologis. Kanggo geologi, wektu geologi iku skala sing kedadeyan kabeh proses ing Bumi. Skala kasebut mayuta-yuta taun lan dudu abad kaya manungsa.

Mula, gunung geni bisa uga sacara geologis "ditundha" kanggo njeblug lan ora mengaruhi manungsa saiki. Contone, jeblugan saka Gunung geni Kilauea. Bayangake yen geologis ditundha. Iki bakal nyebabake bisa njeblug sajrone 250.000 taun. Kanggo wektu geologis, angka iki pirang-pirang taun kurang. Nanging, ing skala manungsa ora bisa dipikirake. Sampeyan mesthi ora bakal ganggu sampeyan ngerti manawa meteorit bakal nyerang planet kita sajrone 250.000 taun.

gunung geni sing ngenteni jeblugan

Tuladha nyata yaiku gunung geni Yellowstone Caldera. Ruam sing diprediksi bakal elek banget. Para ahli negesake manawa aliran lahar bakal adoh antarane 50 lan 65 kilometer. Gunung geni kasebut bisa uga ora njeblug nganti ewonan taun. Nanging, sampeyan mung bakal duwe peringatan setaun kanggo siyap-siyap kanggo acara bencana kasebut.

Para ilmuwan ngerti babagan gunung geni sing njeblug kanggo ngerti tumindak lan nyoba prédhiksi. Banget ora pati ngerti babagan gunung geni sing saiki aktif ing jagad iki. Sing dingerteni yaiku ana 550 gunung geni ing planet iki. Nomer iki ora kalebu nomer sing ditemokake ing sisih ngisor samodra. Mung gunung geni sing ana ing sacedhake wilayah pedunung ing donya kapisan kayata Amerika Serikat, Jepang utawa Italia diawasi kanthi rutin.

Sinau Volcano

lahar lan piroklikastik mili saka gunung geni sing njeblug

Para ilmuwan terus-terusan nyinaoni kemungkinan mlebu gunung geni sing njeblug. Kanggo ngerteni endi sing paling kamungkinan njeblug, dhaptar gunung geni sing wis ana sawetara jinis jeblugan sajrone 10.000 taun. Kanggo nglindhungi penduduk saka bencana, kewaspadaan kudu ditambah lan wong sing duwe risiko kudu diilangi. Nalika pedunung dicopot, weker lan larangan sing ditolak bisa digawe kanthi padha. Mula, kudu luwih yakin manawa jeblugan gunung mbledhos kasebut wis cedhak.

Kaya sing wis diandharake ing postingan iki, cukup kompleks kanggo ngerti gunung geni endi sing bisa njeblug. Para ilmuwan wis bisa ngidentifikasi gunung geni sing kudu diawasi kanthi luwih akeh. Dhaptar sing paling penting wis digawe. Iki ora ateges manawa gunung geni sing ana ing dhaptar kasebut kudu njeblug.

lahar mili saka gunung geni

Gunung geni sing katon ing dhaptar kasebut molah malih. Umume wong-wong mau ana ing wilayah sing akeh penduduk duwe aset ekonomi sing penting. Dheweke bisa ngasilake ton awu, aliran piroklastik, aliran lahar, lsp.

Kabeh faktor kasebut cukup mbebayani kanggo nyelehake. Sampeyan kudu nambah kewaspadaan lan siyap-siyap ngevakuasi populasi sanalika bisa.

Iki minangka 16 gunung geni sing ana ing dhaptar:

  • Avachinsky-Koryaksky ing Kamchatka, Rusia
  • Colima ing Jalisco, Meksiko
  • Galeras ing Nariño, Kolombia
  • Mauna Loa ing Hawaii, Amerika Serikat
  • Etna ing Sisilia, Italia
  • Merapi ing Jawa Tengah, Indonesia
  • Nyiragongo ing Kivu Lor, Republik Demokratik Kongo
  • Rainier ing Washington, Amerika Serikat
  • Vesuvius ing Campania, Italia
  • Unzen ing Nagasaki / Kumamoto, Jepang
  • Sakurajima ing Kagoshima, Jepang
  • Santa Maria ing Quetzaltenango, Guatemala
  • Santorini ing Aegean Selatan, Yunani
  • Volcano Taal ing Calabarzon, Filipina
  • Teide ing Kepulauan Canary, Spanyol
  • Ulawun ing New Britain, Papua Nugini

Kanggo kepentingan masarakat sing manggon ing papan kasebut, muga-muga ora bisa njeblug ing skala manungsa.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.